Home » Când, unde, cum » Ce sunt și cum funcționează armele termobarice. Ucraina spune că ar fi fost folosite de Rusia în timpul invaziei

Ce sunt și cum funcționează armele termobarice. Ucraina spune că ar fi fost folosite de Rusia în timpul invaziei

Cojocaru Cristian / 16.03.2022, 12:47
Ce sunt și cum funcționează armele termobarice. Ucraina spune că ar fi fost folosite de Rusia în timpul invaziei

Ministerul Apărării al Marii Britanii afirmă că Rusia ar fi folosit armele termobarice pe teritoriul Ucrainei. Acest lucru a fost afirmat și de către oficialii ucraineni. Află ce sunt acestea și cum funcționează, dar și faptul că ele pot crea pagube umane serioase.

Modul în care armele termobarice funcționează

Armele termobarice sunt controversate, deoarece sunt mult mai devastatoare decât explozivii convenționali de dimensiuni similare și au un impact teribil asupra oricui este prins în raza lor de explozie, astfel că efectele lor sunt devastatoare asupra persoanelor aflate în raza de acțiune.

Într-un tweet, Ministerul a spus că Rusia a confirmat utilizarea sistemului de arme TOS-1A în Ucraina.
Acesta spunea că TOS-1A folosește rachete termobarice, creând efecte incendiare și de explozie. Armata rusă numește unitățile „aruncătoare de flăcări grele”, care pot trage rachete de până la 9 km. Ambasadorul Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, a acuzat și Rusia că le folosește în invazia sa.

O bombă termobarică numită și bombă cu vid sau aerosoli sau exploziv de aer combustibil constă dintr-un recipient de combustibil cu două încărcături explozive separate. Acesta poate fi lansat ca o rachetă sau aruncat ca o bombă din aeronave.

Când își atinge ținta, prima încărcătură explozivă deschide containerul și împrăștie larg amestecul de combustibil sub formă de nor. Acest nor poate pătrunde în orice deschideri sau apărări ale clădirii care nu sunt complet etanșate.

O a doua încărcătură detonează apoi norul, rezultând o minge de foc uriașă, o undă de explozie masivă și un vid care aspiră tot oxigenul din jur. Arma poate distruge clădirile armate, echipamentele și poate ucide sau răni oameni.

Sunt folosite într-o varietate de scopuri și vin într-o gamă largă de dimensiuni, inclusiv arme pentru utilizare de către soldați individuali, cum ar fi grenade și lansatoare de rachete de mână. Au fost proiectate și versiuni uriașe lansate în aer, special pentru a ucide apărătorii în peșteri și complexe de tuneluri pentru că efectele acestei arme sunt cele mai severe în spațiile închise.

În 2003, SUA a testat o bombă de 9.800 kg, supranumită „Mama tuturor bombelor”. Patru ani mai târziu, Rusia a dezvoltat un dispozitiv similar, „Tatăl tuturor bombelor”. Aceasta a creat o explozie echivalentă cu o bombă convențională de 44 de tone, făcându-l cel mai mare dispozitiv exploziv non-nuclear din lume.

armele termobarice
Aceste arme sunt foarte eficiente in spatiile inchise

Legile internaționale nu le interzic

Având în vedere impactul lor devastator și utilitatea lor împotriva apărătorilor care sunt adăpostiți în clădiri sau buncăre, bombele termobarice au fost folosite în principal în mediile urbane. Acest lucru este semnificativ având în vedere evoluțiile de pe teren din Ucraina, unde forțele ruse încearcă să preia controlul asupra capitalei, Kiev, și a altor orașe principale din estul țării.

Nu există legi internaționale care să interzică în mod specific utilizarea lor, dar dacă o țară le folosește pentru a viza populațiile civile din zonele urbane, școli sau spitale, atunci ar putea fi condamnată pentru o crimă de război conform Convențiilor de la Haga din 1899 și 1907.

Procurorul Curții Penale Internaționale Karim Khan a declarat că instanța sa va investiga posibile crime de război din Ucraina. Munițiile termobarice pot fi urmărite încă din Al Doilea Război Mondial, când au fost folosite inițial de armata germană. Ele nu au fost dezvoltate pe scară largă până în anii 1960, când SUA le-au folosit în Vietnam.

SUA le-au folosit și în Afganistan. În primul rând, în 2001, pentru a încerca să distrugă forțele al-Qaeda care se ascund în peșterile din munții Tora Bora, iar în 2017, împotriva forțelor Statului Islamic. Rusia le-a folosit în războiul său din Cecenia în 1999 și a fost condamnată de Human Rights Watch pentru că a făcut acest lucru. Armele termobarice de fabricație rusă au fost folosite în războiul civil sirian de către regimul lui Bashar al-Assad.