Home » Când, unde, cum » Ce sunt și cum se formează umbrele. Așa se explică întreg procesul

Ce sunt și cum se formează umbrele. Așa se explică întreg procesul

Manolică Anca / 27.05.2022, 12:46
Ce sunt și cum se formează umbrele. Așa se explică întreg procesul

Cu siguranță te-ai simțit și tu „urmărit” măcar o dată de umbra sau ai fost chiar tu cel care a încercat să o urmărească. Dacă în zilele înnorate, acestea sunt mai deloc vizibile, totuși, într-o zi senină, dacă stai cu spatele la soare, cu siguranță îți vei vedea umbra. Iată ce sunt mai exact aceste umbre și cum ar putea fi ele definite.

Ce sunt și cum se formează umbrele

O umbră se referă la o regiune sau la un spațiu lipsit de lumină din cauza blocării traiectoriei luminii de către un obiect opac. Intensitatea și poziția sursei de lumină determină intensitatea și tipul de umbră formată. Pentru a înțelege acest lucru, să luăm o sursă de lumină naturală, de exemplu, soarele.

Începe dis-de-dimineață devreme și, pe parcursul zilei, urmărește cum se schimbă umbra. De dimineața devreme până la prânz, vei constata că umbra ta este mai alungită și mai puțin întunecată. La prânz, umbra va fi scurtă și profund întunecată. De la sfârșitul după-amiezii până seara, umbra va fi din nou mai puțin intensă și mult mai lungă.

O umbră se formează atunci când razele de lumină lovesc un obiect opac (obiectele care nu permit luminii să treacă prin ele). O umbră poate părea ca o reflexie, dar nu este așa. Astfel, în termeni simpli, o umbră este asociată cu absența luminii. Atunci când lumina nu poate trece printr-un obiect, pe suprafața de pe cealaltă parte a obiectului respectiv, fie că este vorba de sol sau de un perete, va ajunge mai puțină lumină.

Cerințe pentru formarea unei umbre

O zonă de întuneric formată de un obiect opac care obstrucționează lumina se numește umbră. Iată care sunt cerințele necesare pentru formarea unei umbre:

  • o sursă de lumină
  • un obiect opac
  • un ecran sau o suprafață în spatele obiectului.
Cum sse formează umbra / foto: NASA
Cum sse formează umbra / foto: NASA

O umbră nu se va forma în absența unuia dintre următoarele elemente. Acesta este motivul pentru care nu putem vedea o umbră în întuneric. Umbra unui obiect ne poate da o idee despre forma acestuia, deși poate fi și ea înșelătoare.

De exemplu, umbra unei mingi pare circulară, la fel ca o minge, dar umbra unui con arată ca un triunghi pe ecran. Forma umbrei unui obiect depinde doar de direcția din care lumina cade pe el.

Formarea unei umbre

Umbrele se formează atunci când calea razelor de lumină este obstrucționată. Poziția sursei de lumină determină dimensiunea umbrei. Atunci când obiectul este mai aproape de sursa de lumină, dimensiunea umbrei produse este mare. Atunci când obiectul este îndepărtat de sursa de lumină, dimensiunea umbrei devine mică.

Umbrele se formează pe partea opusă a sursei de lumină. Nu putem obține umbre folosind obiecte transparente, deoarece acestea permit luminii să treacă prin ele. Un obiect opac blochează lumina care cade pe el și, prin urmare, se creează o zonă de întuneric de cealaltă parte a obiectului opac, departe de sursa de lumină.

Caracteristicile unei umbre

1. Indiferent de culoarea obiectului folosit pentru a crea umbra, aceasta este întotdeauna neagră.

2. O umbră descrie doar forma sau conturul obiectului și nu și detaliile.

3.. Dimensiunea unei umbre depinde de distanța dintre obiect și sursa de lumină și dintre obiect și ecran.

4. Schimbarea dimensiunii (sau a lungimii) sursei de lumină modifică claritatea umbrei. De exemplu, la prânz, umbrele formate sunt mai definite în natură decât cele formate la sfârșitul după-amiezii sau la începutul dimineții, care sunt ușor neclare, cu margini nu foarte bine definite. Acest lucru se datorează faptului că atunci când sursa de lumină, adică soarele, este mai largă în aceste perioade.

5. În natură există două tipuri de surse de lumină: punctiforme sau nepunctuale (extinse). O sursă punctiformă de lumină formează o umbră simplă numită umbră, în timp ce în cazul unei surse de lumină extinse, umbra este formată din trei părți: umbra, penumbra și antumbra.

Umbra este partea cea mai interioară și mai întunecată a umbrei. În această parte, sursa de lumină este complet blocată.
Penumbra este partea slab întunecată a umbrei, în care un obiect obstrucționează doar o parte din sursa de lumină.
Antumbra este partea unei umbre din care corpul obiectului apare în întregime în interiorul discului sursei de lumină.

6. În general, umbrele formate pe suprafețe sunt bidimensionale; ele pot produce, de asemenea, un efect tridimensional. De exemplu, efectul tridimensional poate fi observat atunci când o umbră este proiectată pe o ceață densă sau pe ceață.