Home » Când, unde, cum » Cele mai mari temperaturi înregistrate în istoria omenirii. Locul de pe glob unde s-au înregistrat până la 63 de grade

Cele mai mari temperaturi înregistrate în istoria omenirii. Locul de pe glob unde s-au înregistrat până la 63 de grade

Alexandru Cazacu / 15.08.2022, 08:54
Cele mai mari temperaturi înregistrate în istoria omenirii. Locul de pe glob unde s-au înregistrat până la 63 de grade

După cum probabili știți deja, clima este în schimbare, iar temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate. În continuarea acestui articol, noi vă vom spune care au fost cele mai mari temperaturi înregistrate în istoria omenirii. Haideți să aflăm împreună care este locul din lume unde s-au înregistrat valori termice de până la 63 de grade Celsius.

Cele mai mari temperaturi înregistrate în istoria omenirii

Potrivit experților, din cauza încălzirii globale, toate țările lumii se confruntă cu fenomene meteo mai puțin obișnuite. În ultima perioadă, valorile termice au crescut considerabil, canicula făcându-și simțită prezența în multe locuri de pe glob.

În această vară, în România s-au înregistrat de mai multe ori temperaturi de peste 35 de grade, însă această valoare nu este chiar foarte mare, în comparație cu cele mai mari temperaturi înregistrate în istoria omenirii.

Deși poate părea incredibil, cea mai ridicată temperatură din lume a fost detectată de un satelit al NASA în 2005. La vremea respectivă, în zona deșertului Dasht-Lut din Iran, termometrele arătau 70 de grade Celsius. Conform specialiștilor, nicio vietate nu ar putea rezista la o astfel de temperatură, nici măcar bacteriile.

Pe de altă parte, cea mai mare temperatură, la soare, a fost înregistrată la data de 8 iunie 2019, în Kuweit. Atunci s-au înregistrat 63 de grade la soare, iar la umbră valorile termice ajungeau la 52,2 grade Celsius. În acele zile, nu mai puțin de cinci oameni au decedat din cauza caniculei.

„Temperatura din Mitribat, Kuweit, este în prezent acceptată de WMO drept cea mai mare vreodată înregistrată în regiunea continentală a Asiei. Cele două observații sunt a treia și a patra cele mai mari temperaturi recunoscute de această organizație”, susțineau atunci autoritățile locale.

Cea mai mare temperatură de la sol

Pe data de 13 septembrie 1922, în El Azizia (Libia) se înregistra cea mai ridicată temperatură de la sol. În acest loc, termometrele arătau 57,8 grade Celsius. În schimb, în emisfera vestică există un record vechi de 109 ani. Mai precis, în vara lui 1913, în Furnance Creek, zona Death Valley, din estul Californiei, SUA, se înregistrau 56,7 grade Celsius.

Tot în acest loc, pe 9 iulie 2021, termometrele arătau 54,4 grade Celsius. Se pare că această zonă este renumită pentru ierni cu temperaturi medii de 47 de grade, fiind considerată cel mai uscat loc din SUA. De fapt, meteorologii estimează constat temperaturi de peste 50 de grade aici. De multe ori, localnicii sunt avertizați să nu iasă din casă pe timp de zi, potrivit playtech.ro.

Unde s-au înregistrat unele dintre cele mai mari temperaturi din lume

Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, cel mai încins oraș din lume este Bangkok. Aici, media anuală se menține la nu mai puțin de 28 de grade. În plus, în perioada martie-mai, valorile termice ajung chiar și la 34 de grade Celsius, iar umiditatea este de până la 90%.

Printre cele mai mari temperaturi înregistrate pe glob se mai numără și următoarele:

  • Kebili, Tunisia, iulie 1931 – 55 grade Celsius;
  • Valea Morții, California, SUA, 9 iulie 2021 – 54,4 grade Celsius;
  • Valea Morții, California, SUA, în data de 16 august 2020 – 54.4 grade;
  • Mitribah, Kuweit, 21 iulie 2016 – 53.9°C;
  • Turbat, Pakistan, 28 mai 2017 – 53,7 grade Celsius.