Home » Când, unde, cum » Cine a construit Cetatea Râșnov și unde s-ar afla tunelul secret care duce la baza dealului. Istoria neștiută

Cine a construit Cetatea Râșnov și unde s-ar afla tunelul secret care duce la baza dealului. Istoria neștiută

Alexandru Cazacu / 17.02.2022, 10:00
Cine a construit Cetatea Râșnov și unde s-ar afla tunelul secret care duce la baza dealului. Istoria neștiută

Fără doar și poate, Cetatea Râșnov este una dintre cele mai frumoase atracții turistice din județul Brașov. Aceasta este situată pe un deal stâncos din Munții Carpați, deasupra orașului cu același nume. Află în rândurile de mai jos cine a construit Cetatea Râșnov, unde s-ar afla tunelul secret care duce la baza dealului, dar și alte detalii despre celebra fortificație medievală.

Cine a construit Cetatea Râșnov

Datând din secolul al XIV-lea, Cetatea Râșnov se numără printre cele mai vechi structuri păstrate până în zilele noastre. Ba chiar mai mult de atât, cercetările arheologice au arătat că existența unor elemente de fortificație pe dealul cetății ce datează încă din epoca bronzului.

Cu toate acestea, se presupune că cetatea medievală ar fi fost construită în perioada 1211 – 1225, în timpul stăpânirii teutone, însă după plecarea cruciaților, cetatea din lemn a fost reconstruită în una de piatră. Totuși, pentru a confirma această teorie, nu există vreo atestare documentară.

Se pare că prima mențiune despre Cetatea Râșnov datează din 1335 și vorbește despre o fortificație puternică care rezistă unui asediu. Se spune că la vremea respectivă locuitorii refugiați în interiorul acesteia au reușit să scape de în timpul invaziei tătarilor în Transilvania, chiar dacă Țara Bârsei a fost pustiită în totalitate. După cum ne arată istoria, de-a lungul vremii cetatea a rezistat multor valuri de invadatori.

Cetatea țărănească

Neavând sunt stil arhitectonic pretențios, cetatea a fost zidită de țăranii râșnoveni, sub îndrumarea unor simpli zidari. În ceea ce privește materialele folosite, fortificația este construită din piatră și cărămidă. Zidurile au o înălțime de circa 5 m și au fost acoperite cu țiglă, precum și turnurile, pentru a nu fi incendiate de invadatori.

Primul asediu otoman este menționat documentar în anul 1421. Cetatea Râșnov rezistă asediului, iar turcii s-au îndreptat spre Brașov, care nu era încă nefortificat, distrugându-l. Ulterior, turcii au mai asediat Cetatea Râșnov, însă fără succes. De-a lungul timpului, fortificația a reușit să facă față atât catastrofelor naturale, cât și mai multor invazii militare.

Cine a construit cetatea Râșnov
Cine a construit Cetatea Râșnov și unde ar putea fi tunelul secret care duce la baza dealului

Tunelul secret care duce la baza dealului

Cetatea Râșnov era aprovizionată periodic cu mari cantități de cereale și de armament, pentru ca oamenii locului să facă față oricărei situații. Se pare că apa era o problemă în timpul asediilor, iar pentru a remedia și această situație, în anul 1623 s-a început săparea unei fântâni între zidurile cetății. Lucrările au durat vreme de 17 ani, luând sfârșit în 1640, când fântâna a fost dată în folosință.

Puțul avea o impresionantă adâncime de circa 146 de metri. Conform unei legende, fântâna din Cetatea Râșnov a fost săpată de doi prizonieri turci. Acestora le-a fost promisă eliberarea după terminarea fântânii respective, însă promisiunea nu ar fi fost respectată, iar turcii au fost uciși. Datorită adâncimii mari, aceasta nu a fost explorată în totalitate niciodată. Cu toate acestea, legenda spune că din fântână pornea un tunel secret care ducea la baza dealului. Se pare că acesta ar fi fost realizat pentru ca locuitorii din cetate să scape în caz că invadatorii reușesc să pătrundă în cetate.