Home » Când, unde, cum » Cine a fost în realitate “Omul cu masca de fier”. Misterul pe care mulți au reușit să-l descifreze

Cine a fost în realitate “Omul cu masca de fier”. Misterul pe care mulți au reușit să-l descifreze

Manolică Anca / 20.09.2021, 09:19
Cine a fost în realitate “Omul cu masca de fier”. Misterul pe care mulți au reușit să-l descifreze

În 1669, în timpul domniei regelui Ludovic al XIV-lea, era încarcerat în faimoasa închisoare Bastilia prizonierul care avea să fie cunoscut sub numele de „Omul cu Masca de Fier”. A fost ținut captiv vreme de trei decenii, dar adevărata sa identitate nu a fost cunoscută niciodată.

Cine a fost în realitate „Omul cu masca de fier”

Un nobil, un prinț, un rival politic sau doar un servitor care a fost la locul nepotrivit în momentul nepotrivit? Nu se știe dacă se va afla vreodată adevărata sa identitate, deși există numeroase teorii în această privință.

Înainte de a fi închis în terbila Bastilie, acesta a fost ținut într-o micuță închisoare de lângă Cannes, numită Sainte – Marguerite. Penitenciarul a fost construit în anul 1717, dar până în 1685 nu a fost închisoare de stat. Se spune că Eustache Dauger a fost ținut aici în anii 1680.

În anul 1698, unul dintre șefii Bastiliei a notat în registrele închisorii că Saint-Mars a venit alături de un deținut misterios, care nu era „întotdeauna mascat și al cărui nume nu este pronunțat niciodată”. Un alt aspect important se leagă de masca de fier, despre care unii spun că ar fi doar o legendă, masca find confecționată, de fapt, din catifea. Însă, important este că Saint-Mars nu a spus oricui despre ce anumite făcuse acuzatul de a ajuns la închisoare.

„Nu trebuie decât să veghezi la securitatea tuturor prizonierilor tăi, fără să explici nimărui ce a făcut acest deținut”, i-a scris ministrul Barbezieux acestuia în noiembrie 1697.

De-a lungul secolelor, au apărut numeroase teorii despre el

În timp, au apărut fel și fel de teorii despre cine era „Omul cu masca de fier”, care mai de care mai ciudată. Istoricii au indicat doi bărbați care ar fi putut fi acest prizonier: Ercole Mattioli și Eustache Dauger. Primul a fost un conte italian care l-a trădat în anii 1670 pe Ludovid al XIV-lea.

Bastilia a fost una din cele mai temute închisori din Franța
Bastilia a fost una din cele mai temute închisori din Franța

Cu toate acestea, el a murit în 1694, cu câțiva ani înainte de moartea omului cu mască. Pentru asta, mai mulți tind să creadă că ar fi vorba de Dauger. Despre acesta se știe că ar fi fost un valet arestat din motive incerte în 1669.

În timp ce unii susțin că acesta ar fi fost implicat, nu se știe cum, într-un scandal politic, alții spun că Dauger nu a fost valet, ci un nobil decăzut sau chiar un asasin care ar fi dat greș. Cu toate acestea, indiferent de ce ar fi făcut, cert este că a fost încarcarat în mai multe locuri. Iar când era transferat dintr-un penitenciar în altul, el stătea acoperit pe un scaun, pentru ca nimeni să nu îl recunoască.

Teorii și iar teorii

Iluministul Voltaire a lansta o altă teorie, conform căreia prizonierul ar fi fost chiar fratele lui Ludovic al XIV-lea. Mai mult, a spus că masca era din fier: „bărbia măștii era dotată cu arcuri de oțel, permițându-i prizonierului să mănânce fără să o scoată”.

Olandezii, care au luptat cu francezii în Războiul de nouă ani, au spus că Omul cu masca de fier ar fi fost chiar tatăl regelui francez. Zvonul a căpătat o mare amploare, întrucât Ludovic al XIV-lea a venit pe lume foarte târziu în căsnicia părinților săi. De aceea, unii au crezut că mama lui Ludovic și-ar fi luat un amant pentru a da numaidecât Franței un moștenitor. O altă teorie spunea că Omul cu masca de fier nu era tatăl conducătorului ci fiul său legitim, Ludovic de Bourbon.

Ludovic al XIV-lea
Ludovic al XIV-lea

În secolul XIX, scriitorul francez Alexandre Dumas a menționat subiectul acesta în romanele sale istorice. El a susținut că prizonierul ar fi fost chiar fratele geamăn al regelui Ludovic al XIV-lea, Phelippe, închis pentru a simplifica moștenirea tronului și pentru ca Ludovic să poată rămâne la putere.

Cu toate că aceste teorii ar fi bune explicații pentru care nu s-a dorit dezvăluirea identității prizonierului, nu sut dovezi care să susțină veridicitatea acestora. Chiar și la 300 de ani de la domnia lui Ludovic al XIV-lea, identitatea omului cu mască încă este o enigmă.