Home » Când, unde, cum » Cine a fost părintele Ilie Lăcătușu, sfântul cu moaște întregi din România, și unde se află racla sa. „Avea cu adevărat darul smereniei”

Cine a fost părintele Ilie Lăcătușu, sfântul cu moaște întregi din România, și unde se află racla sa. „Avea cu adevărat darul smereniei”

Nistor Alexandru / 27.01.2022, 15:47
Cine a fost părintele Ilie Lăcătușu, sfântul cu moaște întregi din România, și unde se află racla sa. „Avea cu adevărat darul smereniei”

În Capitală, în cimitirul Adormirea Maicii Domnului, credincioșii pot vizita racla cu moaștele părintelui Ilie Lăcătușu. Preotul a slujit pe vremea comunismului și a trecut în neființă în vara anului 1983. Cine a fost părintele Ilie Lăcătușu, sfântul cu moaște întregi din țara noastră, puteți afla în continuarea articolului curent.

Cine a fost părintele Ilie Lăcătușu. Detalii din viața sfântului cu moaște întregi din România

Născut pe 6 decembrie 1909, părintele Ilie Lăcătușu a venit pe lume în localitatea Crăpăturile, din județul Vâlcea. După cum spuneam și mai sus, el a trăit vreme de 74 de ani și a trecut în neființă într-o zi de vară, pe data de 22 iulie 1983. Slujind în perioada comunistă, părintele Lăcătușu și-a închinat viața lui Dumnezeu și a făcut multe fapte de milostenie, însă pentru acestea el fost acuzat de regim și chiar închis ca deținut politic.

Părintele s-a născut într-o familie cu 7 copii, iar părinții săi erau oameni cu credință în Dumnezeu. Ba chiar mai mult de atât, tată său era dascălul bisericii din satul natal, iar probabil acesta a fost și unul dintre motivele pentru care tânărul Ilie a decis să slujească Sfânta Biserică.

În ceea ce privește studiile părintelui Ilie Lăcătușu, el a urmat cursurile Facultății de Teologie din București, între anii 1930 și 1934. Pe vremea când era student, tânărul Ilie s-a căsătorit cu Ecaterina Popescu, iar împreună au avut 5 copii.

Viața părintelui Ilie Lăcătușu

În anul 1934, Ilie Lăcătușu a fost hirotonisit preot la Osica de Jos, în județul Olt. Aici el a slujit până în toamna aceluiași an, după care a fost trimis în satul Buicești (tot în județul Olt). Aproape două decenii mai târziu, în 1952, părintele Lăcătușu a fost arestat și închis.

Din luna iulie a anului respectiv și până în octombrie, el a prestat muncă silnică la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Conform crestinortodox.ro, ulterior el a fost mutat într-o altă colonie, în care se aflau doar preoți.

La data de 26 aprilie 1954, după doi ani de zile în care a stat închis, părintele Ilie Lăcătușu a fost eliberat, întorcându-se să slujească la biserica din Buicești. Însă după doar patru ani, el a fost arestat din nou, primind o altă pedeapsă de 5 ani, iar de această dată a fost trimis la Periprava, în Delta Dunării. Abia în 1964, el a putut să se întoarcă acasă la cei dragi.

Cine a fost părintele Ilie Lăcătușu
Cine a fost preotul Ilie Lăcătușu, sfântul cu moaște întregi din România

Părintele Calistrat, despre moaștele părintelui Ilie Lăcătușu

După ce ani la rând a slujit în mai multe biserici, pe 22 iulie 1983, părintele a trecut la Domnul, în spitalul Panduri, din Capitală. După cum spuneam și mai sus, trupul său a fost îngropat în cimitirul Adormirea Maicii Domnului din București, fiind neîmbălsămat. Spre mirarea tuturor, exact la 15 ani de când și-a dat duhul, trupul a fost găsit neschimbat, îndeplinind toate condițiile sfintelor moaște.

În urmă cu ceva timp, părintele Calistrat vorbea despre o întâmplare petrecută la moaștele părintelui Ilie Lăcătușu. Mai precis, pe când se afla în vizită la moaște, el a intrat să se închine, găsind trupul sfântului cu pleoapele închise, iar apoi a ieșit. Însă și-a adus aminte că trebuia să mai facă ceva și a intrat din nou la moaște, însă de această dată trupul neînsuflețit era cu ochii deschiși. Iată ce spunea

„Intru întâi și mă închin și văd pleoapele închise, ca la omul care doarme, și zic să mai intru să mă mai închin odată, dar intrasem cu alt gând. Zic măcar cât aș zgâria cu vârful unghiei să am o urmă de la Sfânt și să o pun pe o bucățică de ceară să fie acolo… de binecuvântarea sfântului. Când intru și fac cele trei închinăciuni și ridic ochii și mă uit, ochii sfântului erau mari deschiși și ațintiți ușor spre mine”, spunea părintele Calistrat, în cadrul unui material video urcat pe contul său de YouTube.

Părintele Calistrat spunea că după aceste întâmplări a simțit un miros puternic de tămâie, iar ieșind afară din încăperea cu racla, părintelui nu îi venea să creadă că a asistat la acest miracol.