Home » Când, unde, cum » Cine sunt cercetătorii David Card, Joshua Angrist și Guido Imbens, laureații Premiului Nobel 2021 pentru economie

Cine sunt cercetătorii David Card, Joshua Angrist și Guido Imbens, laureații Premiului Nobel 2021 pentru economie

Cojocaru Cristian / 11.10.2021, 17:37
Cine sunt cercetătorii David Card, Joshua Angrist și Guido Imbens, laureații Premiului Nobel 2021 pentru economie

Acordarea premiilor Nobel a continuat cu domeniul economic. Astfel economiștii David Card, Joshua D. Angrist și Guido W. Imbens sunt cei trei cercetători care au primit premiul Nobel pentru economie.

David Card, Joshua Angrist și Guido Imbens au primit premiul Nobel pentru economie

Contribuțiile aduse în domeniul economiei de către cei trei, nu au rămas fără răsplată. Astfel, David Card a fost recunoscut pentru contribuțiile sale aduse la economia muncii, în timp ce Joshua Angrist și Guido Imbens au primit premiul nobil pentru cercetările lor în ceea ce privesc relațiile cauzale.

Premiul Nobel vine totodată și cu un premiu în bani și o medalie de aur, astfel că cei trei economiști au primit din partea Băncii Suediei suma de 10 milioane de coroane suedeze, echivalentul a 1,1 milioane de dolari. David Card, în vârstă de 65 de ani este un profesor de economie în cadrul Universității din Berkeley, California.

Angrist, în vârstă de 61 de ani este profesor de econome la Massachusetts Institute of Technology, în timp ce Imbens, în vârstă de 58 de ani este profesor de economie la Stanford Graduate School of Business. Comitetul Nobel a declarat că cei trei câștigători ”ne-au oferit noi cunoștințe despre piața muncii și au arătat ce concluzii despre cauză și efect se pot trage din experimente naturale”.

Abordarea lor a fost utilizată în alte domenii și a „revoluționat cercetarea empirică”, a adăugat comitetul. Cercetarea câștigătorilor a contribuit la găsirea cauzei și efectului din spatele anumitor mari întrebări sociale, după cum a mai menționat comitetul Nobel. Au făcut acest lucru folosind ”experimente naturale”, care au analizat modul în care „evenimentele întâmplătoare sau modificările politicii duc la tratarea diferită a grupurilor de oameni, într-un mod care seamănă cu studiile clinice în medicină”, a explicat comitetul.

david card angrist guido
Trei americani au castigat Premiul Nobel pentru economie

Experimente naturale pentru a analiza salarizarea

Card a folosit experimente naturale pentru a analiza efectele salariilor minime, imigrației și educației pe piața muncii. Cercetările sale de la începutul anilor 1990 au arătat, de exemplu, că creșterea salariului minim ”nu duce neapărat la mai puține locuri de muncă”. Între timp, Angrist și Imbens facilitaseră interpretarea datelor din aceste experimente naturale, prin contribuțiile lor metodologice.

Imbens, vorbind telefonic către o audiență din Stockholm, a spus că este ”încântat” să afle că i s-a acordat premiul și să-l împărtășească cu ”prietenii lui buni” Card și Angrist. El a spus că o carieră în economie a fost o ”alegere excelentă” pentru tineri, deoarece au existat ”atât de multe întrebări interesante, în atât de multe domenii în care economiștii fac o muncă utilă, atât în ​​materie de politică, cât și în zilele noastre, în multe cazuri, în sectorul privat.”

Peter Fredriksson, președintele Comitetului pentru Premiul Științe Economice, a declarat că acești câștigători au arătat că experimentele naturale sunt o ”sursă bogată de cunoștințe”.

”Cercetarea lor a îmbunătățit substanțial capacitatea noastră de a răspunde la întrebări cheie cauzale, ceea ce a fost un mare beneficiu pentru societate”, a adăugat Fredriksson.

Anul trecut, economiștii Universității Stanford, Paul R. Milgrom și Robert B. Wilson, au primit premiul Nobel pentru ”îmbunătățirile aduse teoriei licitației și invenția noilor formate de licitație”. Premiul Nobel în științe econimice a fost acordat de 53 de ori, numărând 89 de câștigători între 1969 și 2021.