Home » Când, unde, cum » Cum arată și unde se află cel mai vechi monument de război din istorie. FOTO

Cum arată și unde se află cel mai vechi monument de război din istorie. FOTO

Cojocaru Cristian / 04.03.2022, 10:30

Războiul nu este ceva dorit de nimeni însă cu toate acestea, războaiele au cuprins lumea de-a lungul istoriei, numărând zeci de milioane de victime. Dacă unele monumente sunt simbolice și de dimensiuni mai mici, fiind ridicate în onoarea celor căzuți, există și monumente de o anvergură mai mare. Realitate face ca cel mai vechi monument de război din istorie să fie unul de-a dreptul impresionant. Află unde este situat acesta și din ce perioadă datează.

Care este cel mai vechi monument de război

O movilă de pământ din ceea ce este acum Siria poate fi cel mai vechi memorial de război cunoscut din lume, a fost construit înainte de 2300 î.Hr. Rămășițele a ceea ce ar putea fi soldați de infanterie și care au fost îngropate în grupuri distincte într-un monument făcut din pământ tasat. Cu toate acestea, nu este clar dacă aparțineau părții învingătoare sau pierzătoare sau despre ce a fost conflictul.

Descoperirea provine dintr-o reexaminare a rămășițelor din Monumentul Alb, care a fost excavat în anii 1980 și 1990. Zona a fost scufundată în 1999 de construcția barajului Tishrin pe râul Eufrat și nu a mai fost investigată de atunci. Anne Porter de la Universitatea din Toronto din Canada a fost unul dintre liderii săpăturilor, spunând că a fost un proiect de salvare. Inundația a fost „o experiență cu adevărat traumatizantă”, deoarece zona a fost „cel mai fabulos sit la care ți-ai putea imagina că lucrezi”.

Imediat la nord de un mic munte numit Jebel Bazi, mesopotamienii au construit o așezare pe care arheologii o numesc complexul Banat/Bazi. A fost ocupată între aproximativ 2700 și 2300 î.Hr. Situl includea un set de movile de pământ numite Tell Banat, iar puțin mai la nord o singură movilă mare numită Tell Banat North sau Monumentul Alb.

vechi monument război
Mai multe tipuri de oase au fost descoperite in interiorul monumentului

De ce se numește Monumentul Alb

Monumentul Alb și-a primit numele deoarece a fost acoperit cu un mineral cretos numit gips. Porter spune că a fost construit în trei etape. Prima a fost o movilă netedă, pe care echipa nu a reușit să o sape din cauza inundațiilor. Mai târziu, oamenii au construit deasupra ei movile mai mici, care conțineau oase umane.

În cele din urmă, oamenii au construit platforme în trepte în jurul marginii movilei. În sol, echipa a găsit o mulțime de oase fragmentare. Unele aparțineau oamenilor, iar altele aparțineau animalelor și erau asemănătoare celor de măgar, însă specia exactă nu este una clară. Porter a lucrat acum cu o clasă de studenți pentru a reconstrui locul unde au fost plasate toate oasele pe platformele pământului.

„Ei au fost cei care și-au dat seama că există un model aici”, spune ea.

Un grup conținea rămășițele oamenilor îngropate cu granule tari de pământ compactat, care ar fi putut fi arme cu proiectile. Echipa susține că aceștia erau soldați de infanterie. Celălalt set avea tendința unor fragmente din oasele unui singur animal asemănător măgarului. Echipa sugerează că osemintele aparțineau conducătorilor carelor, astfel că adultul conducea carul în timp ce adolescentul sărea din car.

Porter suspectează că monumentul reflectă „un conflict intern” mai degrabă decât o invazie. La acea vreme, societățile ierarhice au apărut, creând „o tensiune între o societate de rudenie bazată pe comunitate și apoi aceste elite care se restrâng, care dețin control”, spune ea.