Home » Când, unde, cum » Cum găsesc de fapt pompierii sursa unui incendiu. Operațiunea e mai complexă decât credeai

Cum găsesc de fapt pompierii sursa unui incendiu. Operațiunea e mai complexă decât credeai

Cojocaru Cristian / 18.08.2021, 14:00
Cum găsesc de fapt pompierii sursa unui incendiu. Operațiunea e mai complexă decât credeai

Pompierii reprezintă eroii incendiilor însă, cum găsesc aceștia sursa unui incendiu este un detaliu mai puțin cunoscut de către mulți dinre noi. Pe lângă faptul că aceștia trebuie să stingă incendiile, trebuie să salveze și viețile omenești dar și să determine cauza incendiului.

Modalitatea prin care pompierii determină sursa unui incendiu

Mai multe detalii tehnice precum semnele flăcărilor, imaginile din satelit dar și testele chimice reprezintă informațiile care, puse cap la cap, pot determina cauza incendiului. Un investigator de incendiu din statul Florida, SUA, Richard Meier, a povestit pentru National Georgraphic ce înseamnă tot acest proces.

”Primul lucru este să aflăm de unde a început focul, ceea ce numim ‘originea’. ‘Zona de origine’ poate fi o zonă largă, ca o cameră dintr-o casă … ‘Punctul de origine’ este cea mai mică zonă pe care o puteți identifica, care poate fi la fel de mică ca un degetar sau la fel de mare ca o cameră.

După ce vă dați seama de origine, căutați lucruri care ar fi putut servi ca sursă de aprindere: un foc de tabără, o flacără, muniție de vânătoare (rar, dar uneori se întâmplă) sau o sticlă curbată care este lăsată la soare și acționează ca o lupă”, a afirmat investigatorul pentru National Geographic.

În urmă cu 40-50 de ani, singura modalitate prin care pompierii puteau determina cauza incendiului se baza pe mărturiile celor care au asistat la incendii. Tehnologia ulterioară a ajutat anchetatorii și pompierii să pună la punct noi modalități de a afla cauza unui incendiu. Totodată, Asociația Națională pentru Protecția împotriva Incendiilor pune la dispoziție o listă de subiecte pe care anchetatorii trebuie să le ia la cunoștință. Dintre acestea fac parte chimia focului, dinamica acestuia dar și documentația scenei, după cum afirmă Richard Meier.

pompierii sursa incendiu
Anchetatorii trebuie sa determine daca oamenii sunt de vina sau a fost vina naturii, in cazul unui incendiu de vegetatie

Procesul în cazul unui incendiu de vegetație

În cazul unui incendiu de vegetație, la bază stau aceleași tehnici și astfel, în primă instanță, trebuie determinat faptul dacă focul a fost unul intenționat sau provocat de om ori a fost unul natural.

„În mod obișnuit, ancheta începe în momentul în care suntem conștienți de un incendiu. Există vreun motiv pentru care ar trebui să avem un incendiu în acest moment? Este luni după sfârșit de săptămână? Am avut o grămadă de fulgere cu o zi înainte? Este umed sau uscat? E vânt?”, a spus Todd Holzwarth, șeful districtului de protecție împotriva incendiilor din Est.

Pompierii încep să adune piesele despre cum ar fi putut începe un incendiu. Analizând nenumărate variabile din zona incendiului, oficialii sunt capabili să ghicească dacă focul este cauzat de om sau natural. O zi uscată, cu vânt, după o furtună, ar putea lăsa de înțeles pompierilor că aprinderea ar fi putut fi cauzată de fulgere în noaptea precedentă. Un incendiu într-un camping după sfârșit de săptămână înseamnă probabil erori umane.

Holzwarth a spus că locația joacă, de asemenea, un rol major în ancheta inițială și că incendiile de pe marginea drumului sau lângă campinguri sunt mult mai susceptibile de a fi provocate de om, în timp ce fulgerele provoacă de obicei flăcări adânci în pădure.

„Cu cât este mai ușor să ajungi la foc, cu atât ne vom apleca mai mult către un om care are ceva de-a face cu el. Dacă poți conduce cu mașina aproape de foc sau este pe o pistă sau o zonă de camping, un mare semn de întrebare este dizolvat”, a mai spus Holzwarth.

Diferențele care pot ajuta la ancheta incendiului

Primii respondenți sunt responsabili pentru protejarea zonei de origine a incendiului până când anchetatorii pot ajunge pentru a începe analiza scenei. Cu toate acestea, investigația asupra incendiilor pe terenuri federale este responsabilitatea unei echipe speciale de ofițeri de aplicare a legii din cadrul serviciului forestier din SUA.

Lauren Pirchner, investigator de incendii în zonele sălbatice și ofițer de aplicare a legii Serviciului Forestier pentru districtul Sulfur Ranger din județul Grand, are sarcina dificilă de a determina cauza și originea incendiilor pe astfel de terenuri.

Pirchner a spus că investigația începe prin identificarea tiparelor de arsură și examinarea unghiurilor de cărbune de pe copaci în progresia focului care pot duce înapoi la originea focului. Incendiile provocate de om lasă deseori un inel de foc la locul respectiv, a spus ea, de unde ar fi scăpat focul, în timp ce fulgerul lasă deseori o dungă în jurul copacului unde a lovit. Odată stabilită originea, anchetatorii încep să-i urmărească pe cei responsabili.

Holzwarth a adăugat că anchetatorii ar putea analiza și urmele anvelopelor, pe care le pot lega de vehicule specifice. În anumite cazuri, anchetatorii vor colecta probe de sol de la locul de origine pentru a stabili dacă au fost utilizați acceleranți, cum ar fi benzina. Dacă da, atunci se poate determina faptul că a fost mâna unui om.