Home » Când, unde, cum » De ce este înclinat de fapt Turnul din Pisa. Misterul deslușit după secole

De ce este înclinat de fapt Turnul din Pisa. Misterul deslușit după secole

Alexandru Cazacu / 07.11.2021, 16:39
De ce este înclinat de fapt Turnul din Pisa. Misterul deslușit după secole

Turnul din Pisa este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din lume, fiind vizitat anual de milioane de turiști. Cu siguranță, toți cei care au vizitat faimosul turn s-au întrebat care este motivul pentru care acesta este înclinat. Ei bine, noi îți vom spune în rândurile de mai jos de ce este înclinat Turnul din Pisa și care este povestea acestuia.

De ce este înclinat de fapt Turnul din Pisa

Nu mulți știu că Turnul din Pisa nu este nici primul turn înclinat, dar nici cea mai înclinată construcție din lume. Cu toate acestea, interesant la Turnul din Pisa este faptul că încă stă în picioare. Inițial celebrul turn din Italia trebuia să fie o campanilă pentru Domul din Pisa. Ei bine, în vara anului 1173, după 12 ani de la începutul lucrărilor, când construcția acestuia ajunsese la al treilea etaj, Turnul din Pisa a început să se încline înspre sud-est.

Se pare că acest lucru s-a întâmplat din cauza solului nisipos și argilos pe care a fost ridicat. Așadar, vreme de aproape 100 de ani, construcția a fost abandonată. Ulterior, pentru a compensa partea înclinată, următoarele patru etaje au fost construite oblic. Ei bine, turnul de 56 de metri înălțime a fost finalizat în anul 1372, potrivit shtiu.ro.

Cu toate că s-au făcut multe eforturi pentru contrabalansarea Turnului din Pisa, fiind construite ziduri mai groase într-o parte, acesta a continuat să se încline. Ba chiar la un moment dat, turnul avea o înclinare de 5,5 grade. Acum, datorită lucrărilor de restaurare, înclinarea clădirii s-a stabilizat la 4 grade.

De ce este înclinat de fapt Turnul din Pisa. Misterul a fost deslușit după sute de ani
De ce este înclinat de fapt Turnul din Pisa. Misterul a fost deslușit după sute de ani

Motivul pentru care Turnul din Pisa stă încă în picioare

De ce a supraviețuit Turnul înclinat din Pisa cutremurelor puternice care au lovit regiunea încă din Evul Mediu? Ei bine, de-a lungul timpului, aceasta întrebare i-a măcinat pe oamenii de știință, care au vrut să elucideze misterul. Acum, după mai multe secole, misterul a fost deslușit. Mai exact, un raport al Universității din Bristol arată că motivul pentru care Turnul din Pisa stă încă în picioare este chiar același pentru care s-a înclinat inițial.

După cum am menționat anterior, turnul a fost construit pe un teren argilos și nisipos, așa că nu este de mirare că nu poate susține clădirea de 14.500 de tone. Pe de altă parte, solul moale este esențial pentru stabilitatea turnului, iar asta se datorează unui efect denumit ”interacțiunea dinamică a structurii solului”, fenomen care ne oferă explicația pentru care clădirile ridicate pe teren moale reușesc să reziste la vibrații puternice, potrivit incredibilia.ro.

Fiind construit pe un teren foarte moale, însă cu materiale foarte dure, Turnul din Pisa are parte de efectul menționat mai mult decât orice altă clădire de pe glob. Ei bine, datorită intensității acestui efect, turnul s-a scufundat atât de mult, încât solul din jurul său a înghițit suficient din acesta pentru a-l susține mai bine. În concluzie, deși este înclinat, acesta nu se va prăbuși degrabă, chiar dacă în zonă au loc multe cutremure.