Home » Când, unde, cum » De ce i se spune Podul Minciunilor. Legendele nebănuite care circulă despre acest loc din România

De ce i se spune Podul Minciunilor. Legendele nebănuite care circulă despre acest loc din România

Cojocaru Cristian / 14.09.2021, 16:55
De ce i se spune Podul Minciunilor. Legendele nebănuite care circulă despre acest loc din România

Mulți români atunci când vizitează unul dintre cele mai frumoase orașe din România, Sibiu, ating punctul turistic numit Podul Minciunilor. Află de ce i se spune așa și ce legende sunt legate de acest faimos pod.

Lucuri mai puțin știute despre Podul Minciunilor

Podul Minciunilor este unul dintre cele mai cunoscute locuri din Sibiu. Acesta este un pod metalic ce a fost construit în anul 1859 deasurpa străzii Ocnei, iar podul făcea legătura între Orașul de Jos și Orașul de Sus. Celebrul pod mai este denumit și ”podul culcat”, asta pentru că nu are stâlpi de susținere.

Potrivit dialectului săsesc, ”culcat” este omonimul cuvântului ”minciună”, de aici venind și confuzia faimosului pod. El reprezintă o pasarelă care face legătura între Piața Mică și Piața Huet, fiind cel mai vechi pod din fontă aflat încă în uz în România. Totodată, Podul Minciunilor a fost cel de-al doila pod din Europa realizat din fontă și prim din România.

Podul are o deschidere de 10,40 de metri și este format din patru traverse metalice arcuite. Cele din partea de sud au cercurile ornamentate cu stema Sibiului în timp ce cele din partea de nord, prezintă inscripțiile ”1859” și “FRIEDRICHS HÜTTE”. Înainte ca acest pod să fie construit, accesul între cele două părți ale pieței se făcea pe sub clădirile care au fost demolate în anul 1851.

Anterior, până la mijlocul secolului al XIX-lea, accesul era realizat cu ajutorul unui tunel curbat care trecea pe sub casele care împărțeau Piața Mică în două părți. Acest tunel lua sfârșit la sud, sub Biserica Arcadelor, o clădire veche care a fost transformată în biserică evanghelică la începutul secolului al XVIII-lea.

podul minciunilor
Nenumarate legende despre celebrul pod circula printre sibieni

Legendele care aruncă o aură de mister celebrului pod

Damasus Dürr a denumit în secolul al XVI-lea locul prin care trecea tunelul, ”Băncuțele Minciunilor”. Ulterior, localnicii au denumit podul în ”Podul Minciunilor”. Felinarele care luminau respectiva pasarelă au fost schimbate de-a lungul timpului. Astfel că dacă la început, suporții de pe marginile balustradelor erau ornate cu câte un felinar, autoritățile ungare le-au schimba cu felinare care prezentau însemnul regalități. Ulterior, suporții din fontă au fost modificați și au fost poziționate câte două felinare.

În ceea ce privește legendele cu privire la celebrul pod, se spune că acesta era în general traversat de către tinerii îndrăgostiți. Dacă fetele jurau că nu au fost niciodată cu un bărbat, aceștia constatau că de fapt era o minciună, asta în noaptea nunții. Ca pedeapsă, fetele erau apoi aruncate de pe pod.

Într-o altă legendă se spune că dacă cineva minte în timp ce traversează podul, acest din urmă se va mișca până când picioarele mincinosului va atinge pământul. Același pod pare să fi fost principalul loc de întâlnire al tinerilor care studiau la Academia Militară, lăsând fetele să aștepte acolo.

Tot dintre legende face parte și zvonul potrivit căruia era locul preferat de către negustorii care doreau să îi înșele pe localnici, iar atunci când necinstitul negustor era prins, era aruncat de pe pod. Probabil una dintre cele mai cunoscute legende ale faimosului pod constă în faptul că acesta are urechi și astfel, la fiecare minciună auzită, începe să scârțâie și se prăbușește.