Home » Când, unde, cum » De unde moștenesc de fapt copiii inteligența. De la mamă sau de la tată? Studiul specialiștilor arată clar

De unde moștenesc de fapt copiii inteligența. De la mamă sau de la tată? Studiul specialiștilor arată clar

Alexandru Cazacu / 07.04.2022, 15:45
De unde moștenesc de fapt copiii inteligența. De la mamă sau de la tată? Studiul specialiștilor arată clar

Cu siguranță, mulți dintre noi ne-am întrebat, măcar o dată, de unde moștenesc copiii inteligența. Oamenii de știință au realizat mai multe studii din acest punct de vedere și au făcut o descoperire uimitoare. Haideți să vedem de unde vine de fapt inteligența copiilor. De la mamă sau de la tată? Iată ce arată studiile oamenilor de știință.

De unde moștenesc de fapt copiii inteligența

După mai multe cercetări făcute în acest sens, oamenii de știință au ajuns la concluzia că celulele responsabile pentru funcția cognitivă sunt influențate de genele moștenite de la mame. Așadar, conform celor mai recente studii, inteligența copiilor este moștenită de la mamă. Se pare că acest lucru are legătură cu faptul că bărbații au doar un singur cromozom X, în timp ce femeile au doi cromozomi de acest tip.

De asemenea, cercetările sunt notabile, deoarece s-a demonstrat că există mai multe gene denumite „condiționate” care se moștenesc de obicei de la mame și foarte rar de la tați. Studiul, efectuat inițial pe șoareci de laborator, a arătat că animalele care au primit genele materne menționate aveau creierul mai mare și corpurile mai mici.

În schimb, cei care moștenise genele paterne aveau corpurile mai dezvoltate și creierele mai mici. Astfel, oamenii de știință au identificat celulele pentru a le corela cu funcția cognitivă a animalelor de laborator.

Nu au fost găsite gene paterne în cortexul cerebral

Așadar, celulele care conțineau gene paterne controlau sistemul responsabil cu funcțiile dominante (sexul, mâncatul sau agresivitatea). Totuși, nu au fost găsite celule paterne în cortexul cerebral, unde au loc procese avansate, precum raționamentul, limbajul și planificarea.

După studiile pe șoareci, oamenii de știință au trecut la persoane, iar astfel au aflat un lucru incredibil. Mai exact, chiar și după ce au luat în calcul mai mulți factori, cum ar fi educația, rasa și statutul social, rezultatul a indicat același lucru, adică faptul că inteligența vine de la mamă.

De unde moștenesc copii inteligența
De unde moștenesc copiii inteligența, de la mamă sau de la tată?

De unde vine inteligența copiilor. Legătura specială dintre mamă și copil

Cu toate acestea, cercetătorii precizează că genetica este responsabilă doar în proporție de aproximativ 40 – 60% de moștenirea inteligenței, în rest asta depinde de alți factori. Oamenii de știință de la Universitatea din Washington au analizat legătura puternică dintre mamă și copil.

Astfel, au descoperit că această legătură specială a contribuit la dezvoltarea unor părți ale creierului responsabile cu cunoașterea. Rezultatele arată că legătura emoțională i-a dat copilului mai multă încredere și siguranță, având un impact important și asupra altor activități.

Evident, asta nu înseamnă că tăticii nu joacă un rol important din acest punct de vedere. Asta deoarece contribuția tatălui este enormă când vine vorba de dezvoltarea totală a copilului, inclusiv de inteligență.

De fapt, inteligență este capacitatea oamenilor de a rezolva probleme. Mai interesant este faptul că, pentru a le putea rezolva, avem nevoie și de sistemul limbic, deoarece creierul uman funcționează ca un întreg. Deci, chiar dacă inteligența are o legătură strânsă cu gândirea, este influențată de intuiție și emoție care, din punct de vedere genetic, provin de la tată.