Home » Când, unde, cum » Ești o persoană matinală sau nocturnă? Ce dezvăluie asta despre tine. Studiul oamenilor de știință arată clar

Ești o persoană matinală sau nocturnă? Ce dezvăluie asta despre tine. Studiul oamenilor de știință arată clar

Violeta Badea / 18.06.2021, 09:29
Ești o persoană matinală sau nocturnă? Ce dezvăluie asta despre tine. Studiul oamenilor de știință arată clar

„Cine se trezeşte de dimineaţă departe ajunge“, spune o vorbă din popor, dar oare cât adevăr se află în acest proverb? Ei bine, cercetătorii au descoperit că o persoană matinală este complet diferită, din mai multe puncte de vedere, față de una care preferă să doarmă până târziu. Iată ce arată studiul oamenilor de știință!

Ești o persoană matinală sau nocturnă

Oamenii de știință au efectuat un studiu care arată că persoanele matinale dezvoltă o altă structură a creierului faţă de cele care preferă să doarmă până târziu. Acest lucru poate explica și de ce norocoșii care se încadrează în prima variantă sunt mai puțin predispuși la depresie și anxietate.

La acest studiu au participat 85.000 de participanți din Marea Britanie. Cercetătorii au analizat anumite date despre somn colectate cu ajutorul unor brățări speciale, care conțin informații genetice legate de starea de sănătate a utilizatorilor. Cercetările anterioare au arătat că persoanele nocturne nu au un somn prodund și osihnitor. Acesta este motivul pentru care nu se pot concentra la capacitate maximă pe timpul zilei și consumă cantități importante de alcool și tutun.

Oamenii de știință au luat toate aceste aspecte în calcul, mai exact au comparat datele despre somn cu rapoartele legate de dispoziția participanților, și au descoperit că persoanele care au un somn defectuos sunt mai predispuse la depresie, anxietate și au mai puține perioade de bunăstare.

„Problemele de sănătate asociate cu dormitul tărziu și trezitul devreme sunt probabil rezultatul faptului că trăim într-o lume în care este necesar să te trezești dimineață, ceea ce duce la perturbarea ritmurilor circadiene ale corpului lor”, a precizat specialistul în somn Kristen Knutson, profesor asociat de neurologie și profilaxie la Universitatea de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern, potrivit digi-life.tv.

O persoana nocturna se poate confrunta cu lipsa de concentrare
O persoana nocturna se poate confrunta cu lipsa de concentrare

Diferența dintre o persoană matinală și una nocturnă

Persoanele care sunt obișnuite să funcționeze mai bine după-amiaza și seara și au tendința de a se odihni foarte târziu pot fi destul de afectate dacă vor fi nevoite să se  trezească de dimineață. Astfel, acestea pot ajunge să sufere de depresie din cauza orarului nepotrivit.

„Dacă sunteți o persoană matinală, atunci este mai puțin probabil să aveți depresie și mai multe șanse de a raporta o stare de bine. Acest lucru se poate datora, în parte, faptului că persoanele matinale nu sunt afectate de „jet lag-ul social”, a spus autorul studiului, Dr. Jessica Tyrrell.

Ceasul biologic este dat peste cap atunci când în weekend ne culcăm târziu și ne trezim mai târziu decât în ​​zilele lucrătoare, când trebuie să ne trezim devreme pentru a ajunge la locul de muncă. La fel se întâmplă și atunci când călătorim între fusuri orare. Din cauza acestor diferențe dintre o persoană matinală și una nocturnă, specialiștii au ajuns la concluzia că un somn adecvat reprezintă un element important al succesului din viața profesională. Un număr mic al orelor de somn este asociat de oamenii de știință cu scăderea productivității și cu apariția unor efecte dăunătoare. De exemplu, lipsa de concentrare.