Home » Când, unde, cum » Femeia-vampir din România. Povestea terifiantă a Ioanei Constantinescu

Femeia-vampir din România. Povestea terifiantă a Ioanei Constantinescu

Alexandru Cazacu / 28.04.2022, 11:59
Femeia-vampir din România. Povestea terifiantă a Ioanei Constantinescu

În urmă cu peste 100 de ani, ziarele din Timișoara anunțau decesul Ioanei Constantinescu, cunoscută la acea vreme drept „Loana cea însetată de sânge”. Tânăra, în vârstă de 27 de ani, fusese bătută de către o mulțime furioasă care o considera „femeie-vampir”, însă moartea a survenit după ce și-a băut propriul sânge. Astăzi vă vom spune povestea terifiantă a Ioanei Constantinescu, „femeia-vampir” din România.

Povestea cutremurătoare a Ioanei Constantinescu, femeia-vampir din România.

La data de 25 octombrie 1909, cotidianele din Timișoara relatau că femeia cunoscută drept „Loana cea însetată de sânge” (Ioana Constantinescu) a fost bătută de oamenii care o considerau „femeie-vampir”. Potrivit presei timișorene, femeia-vampir murise după ce ingerase o cantitate mare din propriul sânge. Ba chiar mai mult de atât, pentru veridicitate era și o fotografie făcută la o oră după ce tânăra s-a stins din viață.

Iată ce notau ziarele din Timișoara despre Ioana Constantinescu, femeia-vampir, pe 25 octombrie 1909:

”Ioana Constantinescu decedată în toamna lui 1909

Cauza morții: ritual de sinucidere, cauzată de ”ingerarea unei mari cantități din propriul sânge

Conform autopsiei autorizate și semnate de către legiști

Timișoara, Octombrie 23”.

După cum am menționat și anterior, textul de mai sus era însoțit de o fotografie a unei tinere moarte, întinsă pe un pat și fotografiată în stil victorian.

Femeia-vampir din România
Femeia-vampir din România. Povestea terifiantă a Ioanei Constantinescu

Cine a fost „Loana ce însetată de sânge”

Cunoscută și ca „Loana cea însetată de sânge” sau „Strigoaica din Pădure”, Ioana Constantinescu s-a născut în 1882, la Timișoara. Încă de mică, Ioana fusese inițiată în Zoroastrism, o religie veche a popoarelor din Asia Centrală, Iran și Azerbaidjan. Această religie a fost fondată la începutul mileniului II î.d.H. de către profetul persan Zarathustra, fiind caracterizată de dualismul dintre bine și rău.

Se spune că un apropiat al familiei tinerei a călătorit prin acele locuri și a educat-o apoi pe fată în tradiția respectivă. Ei bine, la vremea respectivă, locuitorii Timișoarei (creștini) nu puteau înțelege astfel de lucruri, astfel că tânăra a fost izolată încă de la vârsta de 20 de ani.

Ba chiar mai mult de atât, unii oameni o considerau vrăjitoare, deoarece practica ritualuri bizare și avea un cerc de apropiați, împreună cu care practica Zoroastrismul. Conform unei legende, femeia-vampir ar fi făcut o serie de astfel de ritualuri îndreptate împotriva a doi miniștri austro-ungari. Aceștia din urmă au auzit de „practicile necurate” și își doreau condamnarea Ioanei la închisoare.

Bătută crunt de mulțimea furioasă

Se pare că orășenii s-au răsculat, iar pe 21 octombrie 1909 au intrat peste ea în casă, au scos-o în stradă și au bătut-o crunt. Femeia-vampir din România avea să își dea duhul două zile mai târziu, pe 23 octombrie, însă nu din cauza rănilor cauzate de lovituri.

”S-a tăiat pe brațe, apoi și-a turnat sângele într-un pocal din care a băut. Așa a murit”, spuneau timișorenii.

Cu toate acestea, nu există niciun certificat oficial de deces care să ateste spusele oamenilor. Pe de altă parte, ziarele timișorene scriau în felul următor: ”Corpul ei a fost descoperit așezat pe un pat, în timp ce în preajmă se găseau diferite obiecte de cult”. Potrivit spuselor unora, cei doi miniștri și soțiile lor au murit în vara aceluiași an, scrie a1.ro.