Home » Când, unde, cum » Ferestrău sau fierăstrău. Cum este corect

Ferestrău sau fierăstrău. Cum este corect

Ileana Mladinoiu / 13.02.2022, 12:37
Ferestrău sau fierăstrău. Cum este corect

Oamenii care s-au născut la țară știu că unealta cu care taie în special lemnul, pentru a-l face bucăți în funcție de mărimea dorită, este denumită „herăstrău” sau „ferăstrău”. Nimeni nu se întreabă niciodată dacă ambele forme sunt corecte ori ba. Așa le-au primit moștenire de la o generație la alta. Așadar, care variantă este corectă: ferestrău sau fierăstrău?

Varianta corectă dintre ferestrău sau fierăstrău

Orășenii s-au împărțit fără voie în două tabere. Unii cumpărau „ferăstrău”, dacă aveau nevoie de el în gospodărie, alții aceeași sculă, dar cu o pronunție și scriere diferită. Practic schimbau pe „e” în „i” și obțineau „fierăstrăul” dorit. Cum e firesc, apare întrebarea de partea cărei tabere ne poziționăm noi,  cei care dorim să respectăm calitatea vocabularului limbii române.

Semnificația cuvântului

Celor două tabere le venim în ajutor, ca să nu mai existe dubii în ceea ce privește o formă sau alta. Deoarece nu degeaba s-au tipărit atâtea lucrări care să se ocupe strict de normele ortografice. Le-am tot invocat ori de câte ori s-a ivit prilejul în materiale ca acesta legate de scrierea și pronunțarea corectă a cuvintelor.

Pentru început, ne vom îndrepta spre lămurirea sensului cuvântului scris în două feluri, cu vocala „e” după consoana „f” și cu vocala „i” după aceeași consoană. Ferăstrău/fierăstrău, în final vom vedea ce alegem, nu este altceva decât un obiect de bricolaj, manual sau mecanic, cu o lamă dințată fixată în lemne. Cu ajutorul lui se pot tăia lemnul, palul, oțelul etc. El poate fi întrebuințat și ca instrument muzical.

Alte semnificații ale cuvintului „ferăstrău” reies din „Dicționar universal al limbii române” (Lazăr Șăineanu), editura 1929, ediția a VI-a: „uzină pe marginea apelor la munte, unde ferestraie taie lemnele de brad ca bușteni; pește având botul prelungit ca o sabie cu o mulțime de dinți; plantă cu frunze ovale însoțite de stipuli lanceolați”.

Potrivit mitologiei grecești, „ferăstrăul” ar fi fost inventat de Perdix, nepotul lui Daedalus. Însă, descoperirile din lemn din Egiptul antic sugerează o origine mai veche. La o analiză mai în detaliu a ambelor variante, observăm că două sunete le diferențiază. Cei doi termeni cu același înțeles au intrat deja în categoria ortografiei tolerabile. Asemenea cuvintelor cearceaf/cearșaf, căpșune/căpșuni etc. Ortografia ne dă șansa să alegem între mai multe posibilități de a scrie un cuvânt, ele fiind dictate uneori de considerente etimologice.

ferestrău sau fierăstrău
In DOOM apare varianta de fierastrau

Argumente pentru ferăstrău

Într-un „Dicționar al greșelilor de limbă” de prin 1982, academicianul Alexandru Graur explică faptul că se pronunță și se scrie „ferăstrău” pentru că „nu are legătură etimologică cu fier”. Le vom da dreptate, deocamdată, celor din tabăra care au adoptat această formă. Și „Dicționarul ortografic, ortoepic” din 2000 face trimitere la varianta „ferăstrău”, cât „Îndreptarul ortografic și ortoepic”, ediția a V-a, Academia Română, din 2001. Se pledează pentru scrierea și pronunțarea cu „e”.

Marin Rădulescu și Marin Vlaicu, semnatarii lucrării „Corect/greșit românește-în vorbire, în scriere” (2002) consideră scrierea corectă a uneltei în discuție cu „e”, deci „ferăstrău”. Dacă în dreptul lui „fer” apare „vezi fier“, ne putem explica și ortografia cuvântului „ferăstrău”.

Argumente pentru fierăstrău

Argumentele, de fapt, trimiterile spre forma „fierăstrău” sunt date de către DOOM 2005, unde „fierăstrăul” și „ferăstrăul”, la plural „fierăstraiele/ferăstraiele” semnifică același lucru. „Dicționarul Explicativ Ilustrat al Limbii Române” (DEXI) din 2007 ne oferă un fel de joc de cuvinte. Fiindcă atunci când îl căutăm pe „fierăstrău” lucrarea ne cere să vedem „ferăstrău” și invers.

Se naște acum o altă întrebare destul de îndreptățită. Cum scriem corect, cum pronunțăm? Nu vom avea niciun fel de probleme dacă le vom folosi pe ambele, deși varianta „ferăstrău” este mult mai populară. Socotim, însă, că este foarte bine să cunoaștem că vocabularul limbii române are această varietate de forme. Probabil că, răsfoind DOOM3 lansat anul acesta pe 4 ianuarie, vom întâlni aceeași opțiune, la cât de permisiv pare a fi.