Home » Când, unde, cum » Insula care este acoperită tot timpul de un nor. Oamenii de știință au deslușit misterul ei

Insula care este acoperită tot timpul de un nor. Oamenii de știință au deslușit misterul ei

Alexandru Cazacu / 02.05.2022, 16:17
Insula care este acoperită tot timpul de un nor. Oamenii de știință au deslușit misterul ei

Dintre cele 18 insule principale ale Insulelor Feroe, Litla Dimun este cea mai mică. Cu toate acestea, insula are puterea de a influența atmosfera, fiind tot timpul acoperită de un nor. De obicei, acest tip de nori staționari se formează peste vârfurile muntoase sau alte mase de pământ proeminente. Haideți să vedem ce spun oamenii de știință despre acest fenomen miraculos.

Litla Dimun, insula care este acoperită tot timpul de un nor

În ciuda dimensiunilor sale mici, această bucată de uscat este capabilă să influențeze atmosfera. Insulița, cu o suprafață de doar câțiva kilometri pătrați, are puțin peste 400 de metri înălțime și, în mod ciudat, este tot timpul acoperită de un nor, de parcă ar purta o pălărie moale și pufoasă.

Conform oamenilor de știință, acest tip de nor lenticular se formează de cele mai multe ori peste vârfuri muntoase și pe insulele mici, întinzându-se ca o pătură moale și umedă de vapori. Spre deosebire de norii care apar de obicei pe cer, aceștia sunt staționari și tind să nu se miște. Ei bine, cel ce plutește deasupra insulei Litla Dimun este dispus în partea superioară și ocazional coboară spre țărm.

Insula nu este locuită de oameni

Până la mijlocul secolului al XIX-lea, oile sălbatice au condus micul paradis verde. Se crede că aceste oi sălbatice negre, cu coadă scurtă, se trăgeau din animalele aduse în zonă în timpul erei neolitice. Dar după ce ultima dintre aceste creaturi rare a fost împușcată în anii 1800, insula a devenit casă pentru oile domestice. În fiecare toamnă, fermierii se îndreaptă spre Litla Dimun, escaladează stâncile alunecoase și adună oile pentru a le aduce înapoi pe insulele principale.

Insula care este acoperită tot timpul de un nor. Oamenii de știință au deslușit misterul ei
Insula care este acoperită aproape tot timpul de un nor. Oamenii de știință au deslușit misterul ei

De fapt, Litla Dimun este singura dintre Insulele Feroe care nu a fost niciodată locuită de oameni. A fost întotdeauna habitatul exclusiv al oilor și al numeroaselor specii de păsări marine. În fiecare an, păstorii insulelor din apropiere urcă pe pereții abrupți folosind funii, pentru că doar așa pot ajunge la pășuni pentru a tunde oile indigene.

Cei de la „BirdLife International” au identificat insula ca fiind o zonă foarte importantă pentru reproducerea unor specii de păsări marine, în special petrelii de furtună europeni (5000 de perechi) și puffini de Atlantic (aproximativ 10.000 de perechi).

Cum a ajuns insula Litla Dimun în posesia fermierilor locali

În 1814, odată cu Tratatul de la Kiel, arhipelagul Feroe a devenit proprietatea coroanei daneze, iar în 1852, Danemarca a vândut Litla Dimun, iar insula a rămas în proprietatea crescătorilor. Frumusețea sa neobișnuită a atras mereu curiozitatea multor turiști, nu doar datorită norului care o acoperă, ci și datorită formei sale inedită. Micuța insulă poate fi admirată în excursiile turistice cu barca sau din satele Hvalba și Sandvík de pe insula Suðuroy.

Este posibil să vizitați Litla Dimun, deși este nu se întâmplă prea des ca vremea să fie destul de bună pentru a face o vizită fezabilă, mai ales că trebuie să folosiți frânghiile lăsate de fermieri pentru a escalada stâncile.