Home » Când, unde, cum » Locul din lume unde bărbații își iau mai multe soții și le pun să care apă. Ce motiv se află de fapt în spatele acestei tradiții neobișnuite

Locul din lume unde bărbații își iau mai multe soții și le pun să care apă. Ce motiv se află de fapt în spatele acestei tradiții neobișnuite

Manolică Anca / 28.03.2022, 08:54
Locul din lume unde bărbații își iau mai multe soții și le pun să care apă. Ce motiv se află de fapt în spatele acestei tradiții neobișnuite

Apa este unul dintre elementele de bază ale vieții pe planeta Pământ. Cu toate acestea, fiecare continent se confruntă cu deficit de apă într-o formă sau alta, în anumite perioade din an. Mulți oameni din întreaga lume nu au acces la apă potabilă curată și, uneori, nici măcar la o simplă sursă de apă. Descoperă locul din lume unde bărbații își iau mai multe soții și le pun să care apă.

Lipsa de apă duce la poligamie în acest loc

Această situație este comună în zonele afectate de secetă din India. Maharashtra este unul dintre aceste locuri din țară, unde mai multe districte se confruntă cu seceta în fiecare an. Și pentru a face față crizei de apă, un sat de aici a găsit o soluție neobișnuită: poligamia. Practic, un bărbat are mai multe soții pentru a procura apă, numite „soții de apă”.

Denganmal este un mic sat din vestul statului Maharashtra, situat la aproximativ 185 km de capitala Mumbai. Satul este situat pe un teren stâncos și are o populație de 500 de locuitori. Casele de aici nu au conexiuni la conductele de apă, iar zona se confruntă cu seceta în lunile fierbinți de vară.

Tradiția „soțiilor pentru apă”
Tradiția „soțiilor pentru apă”

Singura sursă de apă de care dispun sătenii de aici este barajul Bhatsa de pe un râu și o fântână. Ambele sunt situate atât de departe încât, o călătorie dus-întors durează aproape 12 ore. Nu numai că această călătorie este dificilă și lungă, dar și consumatoare de timp, lăsând puțin sau deloc timp pentru alte treburi.

Tradiția „soțiilor pentru apă”

Majoritatea bărbaților din Denganmal sunt agricultori. În timp ce aceștia sunt plecați de acasă întreaga zi, toate treburile casnice revin femeii. Îngrijirea copiilor, curățenia, gătitul și alte treburi zilnice devin imposibil de îndeplinit de către acestea dacă aducerea apei le ocupă cea mai mare parte a zilei.

În plus, femeile și copiii trebuie, de asemenea, să îi ajute pe bărbați în ferme în timpul sezonului de recoltare, din iulie până în octombrie. Acest lucru a dus la cea mai convenabilă soluție la îndemână, căsătoria cu o altă femeie a cărei singură responsabilitate este de a aduce apă pentru întreaga familie. De aici și termenul de „soții de apă” sau, așa cum sunt denumite mai frecvent, „paani bai”.

„Paani bai” pleacă la răsăritul soarelui, străbătând terenul stâncos, prin dealuri, până la râu sau la fântână, în căldura mocnită. Fiecare vas are o capacitate de 15 litri de apă și fiecare femeie transportă 2-3 astfel de vase.

Cine sunt aceste „paani bai”

Soția de apă este adesea fie o văduvă, fie o femeie necăsătorită a cărei zestre nu a putut fi plătită de familia ei. Devenind soții de apă, acestea își recapătă statutul marital și sunt acceptate din nou ca parte a societății. Nu le trece prin minte dacă este sau nu un avantaj pentru ele, atâta vreme cât sunt întreținute și acceptate în familie.

Tradiția „soțiilor pentru apă”
Tradiția „soțiilor pentru apă”

Sakharam Bhagat are cea mai mare familie din sat, fiind căsătorit de trei ori. Cea de-a doua și a treia soție se asigură că gospodăria sa are apă de băut și de gătit. „Trebuia să am pe cineva care să ne aducă apă, iar căsătoria din nou a fost singura opțiune”, a declarat Bhagat, care lucrează ca zilier la o fermă dintr-un sat din apropiere.

Conform Legii căsătoriilor hinduse, poligamia este ilegală, dar satul Denganmal a sfidat această lege. Ar fi însă timpul ca fiecare casă din Denganmal să primească o alimentare cu apă adecvată, astfel încât această practică malefică și sfâșietoare a „soțiilor de apă” să fie eliminată pentru totdeauna.