Home » Când, unde, cum » Locul din România unde se agață harta în cui. Ce monument inedit se află aici

Locul din România unde se agață harta în cui. Ce monument inedit se află aici

Alexandru Cazacu / 01.10.2021, 15:38
Locul din România unde se agață harta în cui. Ce monument inedit se află aici

Cu siguranță, toți am auzit expresia ”locul unde se agață harta în cui”, care face referire la cel mai nordic punct al României. Ei bine, cei care nu știu sau care au uitat acest lucru, pot afla în rândurile următoare care este cea mai nordică localitate din țara noastră și ce monument inedit poate fi găsit aici.

Locul din România unde se agață harta în cui

Toată lumea a învățat la orele de Geografie care este cel mai nordic punct din România, însă s-ar putea ca unele persoane să fi uitat care este acesta. Ei bine, este vorba despre Sighetu Marmației, municipiu situat în nordul județului Maramureș. Anual acest loc este vizitat de un număr foarte mare de turiști, iar mulți dintre cei care ajung să viziteze Sighetu Marmației, fac referire la acesta ca fiind locul ”unde se agață harta în cui”.

În acest context, autoritățile au venit cu o idee originală și au decis să creeze un monument inedit care, deși nu are legătură cu istoria orașului, cu siguranță va atrage și mai mulți turiști. Mai exact, este vorba despre un cui de aproape doi metri montat chiar în centrul municipiului Sighetu Marmației. În plus, proiectarea, realizarea și amplasarea monumentului cu pricina nu a fost plătit de autoritățile locale, deoarece costurile au fost acoperite de cei implicați în proiect.

“Un prieten din București, ori de câte ori vine la Sighet, îmi spune, mai în glumă, mai în serios, să-l duc să-și facă o fotografie cu cuiul în care este agățată harta, căci el asociază Sighetul cu locul în care se agață harta în cui. Pentru el și pentru sutele de mii de turiști ce ajung în zona străzii pietonale, am adus cuiul de la hartă, să poată să îl imortalizeze și să îl arate tuturor: Da, la Sighet este locul unde se agață harta în cui și toți pot să facă o fotografie cu acesta”,  spunea la vremea respectivă Horia Scubli, edilul municipiului, potrivit vocea.biz.

Locul din România unde se agață harta în cui
Care este locul din România unde se agață harta în cui

Despre Sighetul Marmației

Deși Sighetu Marmației este un oraș mic, aici turiștii pot vizita mai multe muzee și clădiri istorice. Fiind cel mai nordic punct din România, evident că este situat la graniță cu Ucraina. Așadar, aici veți auzi nu mai puțin de trei limbi: română, maghiară și ucraineană.

Dacă te-am făcut curios și vrei să vizitezi Sighetu Marmației, trebuie neapărat să treci pe la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței. Acesta este situat în centrul istoric al orașului și a fost nominalizat de Consiliul European printre primele trei locuri de cultivare a memoriei europene.

Tot aici se află și Muzeul Satului Maramureșean. Plimbându-te prin acest muzeu, vei avea impresia că mergi pe ulițele satelor maramureșene de acum câteva veacuri. De asemenea, printre principalele atracții din Sighetu Marmației se află și Monumentul Holocaustului, Monumentul Săpunului, Sinagoga și Casa Memorială a lui Elie Wiesel și Cimitirul Evreiesc. Toate aceste monumente amintesc de evreii care au locuit aici cu mulți ani în urmă.