Home » Când, unde, cum » Locul unde se află una dintre cele mai mari comori arheologice de pe Pământ. Este plin de istorie

Locul unde se află una dintre cele mai mari comori arheologice de pe Pământ. Este plin de istorie

Cojocaru Cristian / 20.10.2021, 16:17
Locul unde se află una dintre cele mai mari comori arheologice de pe Pământ. Este plin de istorie

Efes este locul grecesc antic și adăpostește cele mai mari comori arheologice de pe Pământ. Află istoria acestui oraș și cum a ajuns să fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Locul care adăpostește cele mai mari comori arheologice

Efes este marele oraș care a trecut prin transformări nesfârșite de-a lungul anilor ca urmare a cutremurelor, războaielor și cuceririlor, a fost fondat în secolul al X-lea î.Hr. În epoca greacă clasică a fost unul dintre cele douăsprezece orașe ale Ligii Ionice. Orașul era renumit la vremea sa pentru Templul Artemis din apropiere, finalizat în jurul anului 550 î.Hr., care era considerat una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii Antice.

Numeroasele sale clădiri monumentale au inclus Biblioteca din Celsus și un teatru cu o capacitate de 24.000 de spectatori. Arheologii estimează că populația oricărui oraș antic era de zece ori mai mare decât capacitatea celui mai mare teatr, prin urmare, ei cred că populația din Efes a fost de aproximativ 250.000.

Efes avea, de asemenea, una dintre ”cele șapte biserici din Asia” la care se face referire în Cartea Apocalipsei. Evanghelia după Ioan ar fi putut fi scrisă acolo și a fost locul mai multor concilii creștine din secolul al V-lea, inclusiv Sinodele din Efes care au avut loc în 431, 449 și 475 d.Hr.

Orașul a fost distrus de goți în invazia lor din anul 263 și deși a fost reconstruit, importanța sa mare ca centru comercial a scăzut, deoarece portul său a fost încolțit încet de râul Meander. În anul 614, a fost parțial distrus de un cutremur. În cele din urmă abandonat, aceasta ar fi putut fi o binecuvântare deghizată pentru Efes, deoarece ruinele sale antice se află la vedere, mai degrabă decât să fie îngropate sub clădiri.

Astăzi, orașul antic Efes este o atracție uriașă pentru turiștii internaționali și cărturari pe baza provenienței sale antice și a numeroaselor sale comori istorice. În 2015, întregul oraș a fost desemnat Patrimoniu Mondial UNESCO.

Zonele din jurul Efesului au fost așezate încă din epoca neolitică – aproximativ 6000 î.Hr., după cum arată dovezile din săpăturile de la movilele din apropiere, cunoscute sub numele de ”tell” în Arvalya și Cukurici. După ce a fost fondat ca o colonie mansardă-ionică în secolul al X-lea î.Hr., domnitorul Androklos a alungat majoritatea locuitorilor nativi din Carian și Lelegian din oraș și și-a unit poporul cu restul. A fost un războinic de succes și, ca rege, a reușit să se alăture celor douăsprezece orașe din Ionia, în Liga Ioniană.

În timpul domniei sale, orașul a început să prospere. Androklos și câinele său sunt descriși pe friza templului Hadrian, datând din secolul al II-lea. Un templu dedicat zeului egiptean Serapis, care a fost redescoperit și în vechiul oraș grecesc, a fost construit în secolul al II-lea d.Hr. ca simbol al devoțiunii față de zeul egiptean.

Acesta este considerat cel mai bine conservat și cel mai mare templu din toată Anatolia. Deși a fost zguduit de cutremur, aproape toate piesele templului sunt încă intacte. Fundația Efes a întreprins proiectul de restaurare, după restaurarea ilustrei Biblioteci Celsius a orașului.  Zeița greacă Artemis și marea zeiță anatoliană Kybele au fost identificate și venerate împreună ca ”Artemis din Efes”.

Templul lui Artemis, una dintre cele șapte minuni ale lumii anticea câștigat titlul de ”Slujitor al Zeiței”. Pliniu ne spune că structura magnifică a durat 120 de ani pentru a fi construită, dar acum este reprezentată doar de o singură coloană singuratică, dezvăluită în timpul unei săpături arheologice de către British Museum în anii 1870 și care stă încă singură în centrul ruinelor, într-un câmp cu iarbă.

Unele fragmente din friză și alte mici descoperiri au fost îndepărtate, astfel că unele au ajuns la Londra și altele la Muzeele de Arheologie din Istanbul. Scriitorul antic grec menționează că templul a fost construit înainte de sosirea ionienilor. Din această structură originală, abia dacă rămâne o urmă.

locul comori arheologice
Efes aduna mii de turisti anual

Istoria orașului Efes

În jurul anului 650 î.Hr., Efes a fost atacat de cimerieni, care au distrus orașul, inclusiv marele Templu al Artemidei. În jurul anului 560 î.Hr., Efes a fost cucerit de lidieni sub regele Croesus, care i-a tratat pe locuitori cu respect și chiar a devenit principalul contribuitor la reconstrucția templului Artemis. Semnătura sa a fost găsită pe baza uneia dintre coloanele templului expuse acum la British Museum.

Ulterior, orașul a căzut în mâinile comandantului armatei persane Harpagos în 547 î.Hr. Persii au încorporat apoi orașele grecești din Asia Mică în Imperiul lor. Efesenii au participat la Revolta Ionică împotriva stăpânirii persane în bătălia de la Efes din 498 î.Hr., care a instigat războaiele greco-persane. În 479 î.Hr., ionienii, împreună cu Atena, au reușit să-i alunge pe persani de pe țărmurile Asiei Mici. În 478 î.Hr., orașele ioniene cu Atena au intrat în Liga Delian împotriva perșilor.

Când Alexandru cel Mare a învins forțele persane la bătălia de la Granicus în 334 î.Hr., orașele grecești din Asia Mică au fost eliberate. În perioada romană clasică, care a durat între 129 î.Hr. și 395 d.Hr., Efes, ca parte a regatului Pergamon, a devenit subiect al Republicii Romane, ajungând sub jugul său în 129 î.Hr., după ce revolta lui Eumenes III a fost suprimată.

Când August a devenit împărat în 27 î.Hr., a făcut din Efes capitala Asiei proconsulare. Potrivit geografului Strabon, acesta era al doilea ca importanță și dimensiune pentru Roma.  Efes a servit, de asemenea, ca un centru important pentru creștinismul timpuriu, începând din anii 50 d.Hr. Între 52-54, apostolul Pavel a locuit în Efes, lucrând cu congregația și organizând aparent activitatea misionară în interiorul Asiei Mici.