Home » Când, unde, cum » Motivul pentru care frigiderul are lumină interioară, dar congelatorul nu. Asta explică tot

Motivul pentru care frigiderul are lumină interioară, dar congelatorul nu. Asta explică tot

Alexandru Cazacu / 28.04.2022, 18:02
Motivul pentru care frigiderul are lumină interioară, dar congelatorul nu. Asta explică tot

Viața de zi cu zi este plină de întrebări care mai de care mai ciudate. De ce conduci pe o autostradă și parchezi pe o alee? De ce magazinele non-stop au încuietoare la ușă? De ce frigiderul are lumină interioară, dar congelatorul nu? Ei bine, cel puțin pentru ultima întrebare, ar putea exista un răspuns. Haideți să vedem care este acesta.

De ce frigiderul are lumină interioară, dar congelatorul nu

Există foarte multe teorii cu privire la motivul pentru care majoritatea congelatoarelor nu au lumini interioare. Cu toate acestea, una dintre cele mai plauzibile explicații vine de la un specialist în acest domeniu, Ed Dougherty.

Potrivit tehnicianului, totul se rezumă la costuri, beneficii și caracteristici. Chiar dacă nu este foarte costisitor să adaugi o lumină în congelator, producătorii doresc să economisească fiecare bănuț în procesul de fabricație a produsului lor.

De asemenea, conform studiilor, congelatorul nu este deschis la fel de des precum frigiderul. De obicei, atunci când deschidem congelatorul căutăm alimente care necesită gătire. Așadar, oricum vom aprinde lumina în bucătărie. Pe de altă parte, frigiderul este adesea deschis noaptea, așa că având lumină în interior, putem lua alimentele pe care le dorim fără să aprindem becul în bucătărie.

„La congelatoarele cu dezghețare neautomată, în special la modelele mai vechi, există problema acumulării de cristale de gheață din umiditatea aerului introdus la deschiderea congelatorului. Acest lucru nu numai că reduce eficiența congelatorului în sine, dar ar reduce și utilitatea luminii sau chiar ar ascunde-o cu totul”, explică Ed Dougherty.

Motivul pentru care frigiderul are lumină interioară, dar congelatorul nu
Motivul pentru care frigiderul are lumină interioară, dar congelatorul nu

O altă explicație posibilă ar fi că, de cele mai multe ori, congelatoarele sunt foarte pline, așa că o lumină nu va fi de prea mare ajutor, pentru că nu va lumina cea mai mare parte a congelatorului.

Curiozități despre frigidere

În caz că nu știați deja asta, primele frigidere foloseau gaze toxice precum clorura de metil, amoniacul, dioxidul de sulf și clorofluorocarbonul. În 2011, SUA a legalizat folosirea gazelor de hidrocarburi precum propanul și izobutanul pentru a înlocui gazele fluorurate mai dăunătoare.

Energia consumată de numărul total de frigidere din Statele Unite este echivalentă cu energia produsă de 24 de centrale electrice. În altă ordine de idei, curățarea periodică a serpentinelor și a spatelui frigiderului poate reduce consumul de energie al acestuia cu până la 6%.

Primele modele de frigidere nu au fost create pentru uz casnic. Acestea cântăreau chiar și până la 5 tone. În timp ce utilizarea industrială a frigiderelor a început la mijlocul secolului al XIX-lea, frigiderele pentru casă au apărut abia în anii 1920. Cu toate acestea, în 1922, în SUA, un frigider era de două ori mai scump decât un automobil.

Primele frigidere fabricate în țara noastră se numeau „Pinguin”. Fabricarea lor a început în anul 1956 la Uzina de Mașini Electrice București (U.M.E.B). La vremea respectivă uzina se numea „Klement Gottwald”.

Putem să spunem că frigiderul a schimbat foarte mult societatea și cultura, îmbunătățind calitatea vieții oamenilor. Cu ajutorul frigiderelor, conservarea alimentelor este mult mai ușoară și permite oamenilor accesul la alimente mai bune.