Home » Când, unde, cum » O specie necunoscută de oameni, descoperită în Israel. Ce i-a uluit pe cercetători

O specie necunoscută de oameni, descoperită în Israel. Ce i-a uluit pe cercetători

Alexandru Cazacu / 09.07.2021, 13:38
O specie necunoscută de oameni, descoperită în Israel. Ce i-a uluit pe cercetători

Descoperire incredibilă în Israel. Cercetătorii au descoperit rămășițele craniene fosilizate ale unei populații de hominizi arhaici necunoscută anterior. Haideți să vedem ce spun oamenii de știință despre noua specie necunoscută de oameni, pe care au denumit-o Homo Nesher Ramla.

O specie necunoscută de oameni, descoperită în Israel

Acest grup de hominizi, care au trăit în Levant, prezintă o combinație de trăsături ale oamenilor din Neanderthal și ale celor arhaici. De asemenea, descoperirea ar putea schimba una dintre cele mai vechi ipoteze legate de arborele nostru genealogic și ar face lumină asupra originilor neanderthalienilor, potrivit iflscience.com.

Multă vreme s-a considerat că neanderthalienii, o specie dispărută sau subspecie de oameni arhaici care au trăit în Eurasia până acum circa 40.000 de ani și care au apărut în Europa cu mult înainte de sosirea oamenilor moderni. Cu toate acestea, dovezile genetice recente au aruncat îndoială asupra acestei idei, sugerând existența unui grup necunoscut non-european care ar fi putut juca un rol important în apariția neandertalienilor.

Potrivit sursei citate, în două studii publicate în revista Science, cercetătorii de la Universitatea Tel Aviv și Universitatea Ebraică din Ierusalim spun că descoperirea grupului Nesher Ramla Homo ar putea fi acea ”verigă lipsă”.

Rămășițele unei specii umanoide necunoscute

Oamenii de știință care au făcut descoperirea susțin că este vorba despre o nouă specii umanoidă, care a trăit în Levant în urmă cu între 400.000 și 120.000 de ani. Potrivit cercetătorilor, Homo Nesher Ramla deținea tehnologii avansate de producere a uneltelor din piatră și probabil a interacționat cu Homo sapiens din zonă.

Ce spun cercetătorii despre specia necunoscută de oameni, descoperită în Israel
Ce spun cercetătorii despre specia necunoscută de oameni, descoperită în Israel

De asemenea, cercetătorii sunt de părere că aceștia au fost probabil strămoșii altor specii de hominizi, iar unii membri ai grupului au migrat în Europa, evoluând în cele din urmă în neanderthali. Pe de altă parte, alți membri ar fi plecat spre Asia, unde s-au stabilit ca o populație arhaică a genului Homo.

”Înainte de aceste noi descoperiri, majoritatea cercetătorilor credeau că neanderthalienii sunt o „poveste europeană ”, în care grupuri mici de neanderthalieni erau forțați să migreze spre sud pentru a scăpa de ghețari, unii ajungând în Țara Israelului în urmă cu aproximativ 70.000 de ani.

Fosilele Nesher Ramla ne fac să punem la îndoială această teorie, sugerând că strămoșii neanderthalienilor europeni au trăit în Levant încă de acum 400.000 de ani, migrând în mod repetat spre vest, în Europa, și spre est, în Asia. Descoperirile noastre susțin faptul că faimoșii neanderthalieni din Europa de Vest sunt doar rămășițele unei populații mult mai numeroase care a trăit aici în Levant și nu invers”, a explicat profesorul Israel Hershkovitz de la Departamentul de Anatomie și Antropologie al Universității din Tel Aviv, potrivit IFL Science.

Descoperirea a fost făcută într-un sit din apropierea orașului Ramla, unde arheologii au găsit rămășițe parțiale dintr-un craniu fosilizat care aparținea unui membru al genului Homo. Pe lângă partea din craniu, sau mai descoperit și o parte din maxilar și câțiva dinți, dar și oasele unor animale și mai multe unelte de silex. Totodată, este posibil ca multe dintre fosilele umane neobișnuite, care au fost descoperite anterior în Israel, să fi aparținut grupului Nesher Ramla.