Home » Când, unde, cum » Orașul care a stat sub apă mai bine de 20 de ani. Ce s-a întâmplat după retragerea apelor

Orașul care a stat sub apă mai bine de 20 de ani. Ce s-a întâmplat după retragerea apelor

Manolică Anca / 05.05.2021, 14:26

Orașul care s-a înecat sau Atlantida de lângă Buenos Aires. Ce s-a întâmplat cu orașul care a stat sub apă mai bine de 20 de ani. Cum arată astăzi și cine mai trăiește acolo.

Orașul care a stat sub apă mai bine de 20 de ani

Odată era un oraș balnear vibrant din Argentina, la sud de Buenos Aires. Astăzi, este doar un oraș abandonat, plin de ruine. Orașul care a stat sub apă peste 20 de ani s-a numit Villa Epecuen și s-a pierdut acum mai bine de 35 de ani în apele lagunei cu acelaşi nume.

În trecut, orașul era plin de turiști, fiind mai mult o stațiune balneară, de altfel, una dintre cele mai importante din toată Argentina. Apa Aceasta putea acomoda până la 5000 de turiști, care veneau din toate regiunile țării. Orașul avea 280 de afaceri, inclusiv cabane, pensiuni, hoteluri și afaceri, toate centrate în jurul comerțului turistic.

Însă, în anul 1985, apele sărate au început să se infiltreze tot mai mult. Pe 10 noiembrie, în urma unor ploi torenţiale care au spart digurile de protecţie, orașul Epecuen a dispărut în totalitate de pe hartă. O porțiune de peste 550 de kilometri pătraţi a fost scufundată la 10 metri sub nivelul mării.

Orașul care a stat sub apă. Înainte și după
Orașul care a stat sub apă. Înainte și după

Oamenii abia au reușit să fugă din calea apelor

Inundația abia le-a dat timp celor 1.500 de locuitori să își adune bunurile și să fugă din faţa potopului. Din fericire, nu au existat victime, însă orașul nu a putut fi salvat. A stat sub apă mai bine de 20 de ani, până când, prin anul 2009, apele au început să se retragă. Au început să iasă la suprafaţă ruinele unei localități care cândva era plină de viaţă.

Au reapărut clădirile, toate îmbrăcate într-o crustă de argintie, aproape de poveste, una tristă însă. Scheletele copacilor ținuți în captivitatea sării, motoarele de maşină lăsate în stradă, paturi ruginite, fiecare lucru aminteşte omenirii că un întreg oraş poate să dispără în doar câteva minute. Cu toate acestea, el a rămas pentru foștii locuitori singurul loc căruia îi pot spune „acasă”.

„Aveam o mulţime de câini şi pisici, dar au fugit cu câteva zile înainte de inundaţie şi nu i-am mai văzut de atunci. Cred că animalele au simţit că o să vină apa”, a declarat Norma Berg, o fostă localnică obligată la acel moment să fugă din calea apelor, potrivit dailymail.co.uk.

Ruinele orașului scufundat sub ape
Ruinele orașului scufundat sub ape

Orașul are astăzi un singur locuitor

Astăzi, străzile și parcurile au fost înlocuite de niște terenuri pustii. Orașul este din nou locuibil, însă este departe de înflorirea de altădată, este ca un oraș fantomă. În anul 2009, după retragerea apelor Pablo Novak s-a restabilit aici.

Își petrece zilele mergând cu bicicleta prin jurul ruinelor, încercând să demonstreze că este posibil să trăiască aici, chiar și după acel dezastru. Deși mai mulți vizitatori au venit în oraș în încercarea de a salva materialele pentru a le recicla din ruine, nimeni pare că nu mai dorește să se întoarcă să trăiască în orașul care a stat sub apă peste 20 de ani.

Pablo Novak este singurul locuitor al orașului
Pablo Novak este singurul locuitor al orașului

Orașul înfricoșător a oferit fundalul perfect pentru mai multe filme în ultimii ani, singurul locuitor al orașului devenind vedetă în toată Argentina. El a fost protagonistul documentarului „Pablo’s Villa, prezentat la Festivalul de Film de la Syndey.