Home » Când, unde, cum » Orașul din România, unic în lume, scufundat de Ceaușescu. De ce a ajuns sub ape. Planul ambițios

Orașul din România, unic în lume, scufundat de Ceaușescu. De ce a ajuns sub ape. Planul ambițios

Alexandru Cazacu / 06.05.2022, 12:32
Orașul din România, unic în lume, scufundat de Ceaușescu. De ce a ajuns sub ape. Planul ambițios

Deși mulți au trecut prin zona respectivă, nu toți au știut că în apropierea lor se află un oraș scufundat. În urmă cu peste 50 de ani, fostul dictator comunist, Nicolae Ceaușescu, a decis să sacrifice urbea pentru a construi o hidrocentrală. Haideți să vedem care este orașul scufundat de Ceaușescu și de ce a hotărât „tovarășul” ca acesta să ajungă sub ape.

Orașul din România care a fost scufundat de Ceaușescu

Mai exact, orașul scufundat de Ceaușescu este Orșova Veche. Între 1964 și  1972, fostul dictator român a ordonat construcția uneia dintre cele mai mari hidrocentrale din Europa, adică Porțile de Fier I. Se pare că pentru această măreață realizare, orașul încărcat cu o mare valoare istorică trebuia scufundat.

Chiar dacă construirea hidrocentralei a însemnat scufundarea câtorva așezări, Ceaușescu continuat cu planul său măreț. Așa se face că, locuitorii vechiului oraș au fost evacuați, iar unii dintre ei nici măcar nu au reușit să își ia cu ei toate lucrurile.

Orașul istoric Orșova Veche

Din păcate, o mare parte a istoriei adunată de-a lungul veacurilor în Orșova Veche s-a pierdut, acum mai bine de cinci decenii, când orașul a ajuns sub ape. Cetatea a fost construită în anul 324 de către împăratul Constantin cel Mare, pe locul castrului roman „Dierna”.

Acum ruinele scufundate se văd doar când lacul este secat aproape în totalitate. Pe lângă orașul Orșova Veche, sub ape au mai ajuns sub Insula Ada Kaleh și vechea comună Dubova.

Conform istoricilor, în urmă cu patru secole, Orșova Veche era un oraș de oameni înstăriți, iar în interiorul cetății existau hanuri, băi, grădini și prăvălii. De asemenea, acest loc de o importanță istorică aparte a fost marcat și de războaie. Se spune că aici, Tudor Vladimirescu s-a pregătit pentru Revoluția de la 1821, acesta fiind locul unde s-au instalat revoluționarii pașoptiști.

Tot în vechea cetate, în anul 1916, a avut loc Bătălia de la Alion și Cerna, despre care se spune că a fost una dintre cele mai glorioase lupte din Războiul Reîntregirii.

Orșova Veche, orașul scufundat de Ceaușescu
Orșova Veche, orașul scufundat de Ceaușescu. De ce a ajuns sub ape

Locuri și peisaje minunate ascunse în Cazanele Dunării

În țara noastră există nenumărate obiective turistice unice in lume, iar Orșova Veche e unul dintre acestea. Orașul de sub ape din Clisura Dunării poate fi văzut în zilele noastre, după cum am menționat și în rândurile anterioare, doar când se golește lacul de acumulare de la Porțile de Fier. Acest lucru lucru care s-a întâmplat ultima dată în urmă cu 9 ani de zile.

Orașul scufundat de Ceaușescu nu este sigurul obiectiv turistic din zona Cazanelor Dunării. De fapt, multe dintre atracții nu se văd de pe malul lacului. Spre exemplu, pe unul dintre versanții din apropiere găsim singurul loc din lume unde crește Laleaua sălbatică, o minunată floare ce înflorește doar o singură săptămână pe an.

De asemenea, versanții din zonă adăpostesc o serie de crevase și grote în care se poate intra atât de pe uscat, din munte, cât și de pe Dunăre, după o plăcută călătorie cu barca.