Home » Când, unde, cum » Peștele cu dinți de om. Cum arată și ce au descoperit oamenii de știință

Peștele cu dinți de om. Cum arată și ce au descoperit oamenii de știință

Manolică Anca / 10.08.2021, 17:04
Peștele cu dinți de om. Cum arată și ce au descoperit oamenii de știință

Un pește extrem de rar a fost prins de pescarii din statul american Carolina de Nord. Particularitea acestuia o reprezintă dinții, care sunt foarte asemănători cu cei umani. Iată totul despre peștele cu dinți de om.

Oamenii de știință au descoperit peștele cu dinți de om

Zilele trecute, pescarii de la debarcaderul Jennette din Carolina de Nord au pescuit ceva neașteptat, și foarte ciudat, din Atlantic: peștele cu dinți de om. Deși poate suna amuzant, este cât de poate de adevărat și real. Dar, din fericire, nu este nimic uman în acest sens.

Această specie de pește se numește pește-cap-de-oaie (Archosargus probatocephalus), având acest nume datorită gurii sale, care seamănă cu cea a unei oi. De asemenea, este cunoscut și ca „peștele condamnat”, datorită dungilor negre care îi curg pe corpul gri, care amintesc de o salopetă de închisoare stereotipă. Peștele se găsește în mod obișnuit de-a lungul coastei Atlanticului, de la New York la Brazilia.

Bărbatul care a prins bizarul pește spune că aceste este „foarte gustos”. Foto: Captură Twitter
Bărbatul care a prins bizarul pește spune că aceste este „foarte gustos”. Foto: Captură Twitter

Poate crește până la 91 de centimetri în lungime

Peștele cu dinți de om are o dietă destul de variată, omnivoră și, la fel ca oamenii, au un set de dinți tari care le permit să mărunțească hrana. O astfel de specie ajunsă la maturitate va avea, în mod obișnuit, trei rânduri de molari în maxilarul superior și două rânduri în maxilarul inferior, care îi permit să desfacă rapid cochilii prăzii sale. Dar incisivii peștilor (dinții din față) arată cel mai uman, fiind chiar acoperiți cu smalț, raportează Scientific American.

Toți acești dinți se dezvoltă treptat de-a lungul vieții, pe măsură ce acesta crește și trece de la o dietă de hrană predominant cu corp moale la un meniu mai dur de crustacee. De altfel, el se hrănește cu o varietate mare de stridii, scoici, crustacee și o parte ciudată a materiei vegetale.

Peștele cu dinți de om
Peștele cu dinți de om

În fotografia fost distribuită pe pagina de Facebook a Jennette’s Pier, destinația pescărească din Nag’s Head, Carolina de Nord, se pot vedea cele două noi rânduri de molari care se dezvoltă în spatele maxilarului inferior al peștilor.

Este peștele cu dinți de om o amenințare pentru oameni?

Cu un set de „tocătoare” de genul acesta, poate fi peștele-cap-de-oaie un o amenințare pentru oameni? Este întrebarea pe care mulți și-ar pune-o dacă s-ar trezi cu o astfel de pradă. Potrivit lui David Catania, managerul colecțiilor pentru ihtiologie de la Academia de Științe din California, răspunsul este „probabil nu”.

„Nu aș ezita să înot în apele locuite de acești pești (..) Nu reprezintă nici o amenințare pentru oameni decât dacă sunt hărțuiți. Deoarece sunt buni de mâncat, peștele-cap-de-oaie este vizat de pescari, însă trebuie să fie atenți la manipularea lor după captură, pentru că există posibilitatea de a fi mușcați sau împunși de spinii ascuțiți ai aripilor dorsale.”, spune Catania.

Pescarul care a prins această captură a declarat că spera să prindă un pește din această specie pentru că este „foarte gustos”.