Home » Când, unde, cum » Peștele-lanternă. Cum arată și ce putere uimitoare are

Peștele-lanternă. Cum arată și ce putere uimitoare are

Cojocaru Cristian / 25.08.2021, 10:32
Peștele-lanternă. Cum arată și ce putere uimitoare are

Peștele lanternă este una dintre cele mai interesante specii de pește care poate fi întâlnită în adâncuri. Află lucrurui uimitoare despre peștele bioluminescent.

Peștele-laternă folosește lumina în mai multe moduri

Natura a înzestrat acest pește cu bioluminescență, astfel că peștele are propria sa lumină. Peștele-lanternă  are anumite organe care se numesc fotofore și sunt întâlnite la mai multe specii. Nu este singurul pește cu această proprietate de a face lumină, însă pare a fi singura vieta care emite cea mai mare cantitate.

Peștele-lanternă se folosește de aceste organe care sunt amplasate sub ochi, având rolul de a distrage prădătorii sau de a atrage hrana cu ajutorul luminii. Totodată, ei se folosesc de lumină și pentru a comunica între peștii din aceeași specie. Cele trei organe fotofore produc trei tipuri de lumină: roșie, portocalie și albastră. Dacă cea albastră poate fi văzută de majoritatea vietăților marine, cea roșie este utilizată pentru a comunica în timpul ritualurilor de împerechere. Momentan, nu se știe la ce este folosită cea portocalie.

În întreaga lume se găsesc aproape 200 de specii diferite de pești lanternp. Acestea sunt incluse în familia Anomalopidae care are 6 genuri diferite. Peștii lanternă se regăsesc în apele tropicale ale oceanelor, astfel că dacă vrei să observi unul, va trebui să faci scufundări sau să mergi la un pet-shop.

Chiar dacă e posibil să crezi că acești pești nu dețin controlul asupra organelor fotofore, află că această vietate ia decizia când să ”aprindă” și să ”stingă” lumina atunci când are nevoie. Totodată, poate emite lumină în mod intermitent, precum un semafor. În timpul zilei, peștele-lanternă nu își activează lumina, astfel că încearcă să se facă nevăzut. Fiind un pește nocturn, peștele-lanternă stă ascuns sub pietre sau diferite peșteri subacvatice în timpul zilei.

peștele lanternă
In lume exista aproximativ 200 de specii de peste-lanterna

Ce anume redă bioluminescența peștelui

Meniul peștelui este destul de variat, însă nu cuprinde vietăți spectaculoase. Astfel, acesta se hrănește cu zooplantcton, pești mici, crustacee minuscule dar și alte vietăți marine, toate de dimensiuni mici. Secretul bioluminescenței acestei specii este explicată de către oamenii de știință care afirmă că lumina emanată de organele fotofore este generată de milioane de bacterii. Aceste bacterii produc o lumină în mai multe culori care, poate fi ”aprinsă” sau stinsă” prin simpla rotire a microorganismelor spre interior sau spre exterior.

Un alt lucru interesant care se regăsește în cazul peștelui lanternă este faptul că lumina pe care o generează este atât de puternică încât poate fi observată de la o distanță maximă de 30 de metri. Peștele poate fi întâlnit atât în mediul său natural precum și în captivitate. Cele mai întâlnite specii crescute în captivitate, deși mai rar, sunt Anomalops katoptron, Photoblepharon palpebratum și Photoblepharon steinitzi.

Condiția ca acest pește să poată fi crescut în captivitate este ca mediul natural să poată fi reprodus cât mai bine, astfel că aceștia sunt ținuți într-un acvariu cu apă sărată, iar temperatura trebuie să fie constantă în jurul a 22 -23 de grade Celsius. De asemenea, aceștia au nevoie de o cantitate de apă de 75 litri pentru fiecare pește. Acvariul trebuie prevăzut cu mai multe locuri în care peștele se poate ascunde, iar camera în care se află trebuie să fie una întunecoasă, având în vedere că peștele se ferește de lumina zilei.