Home » Când, unde, cum » Planta-păianjen. De ce e bine să o ai în casă, cum se îngrijește corect și la cât timp e bine să o uzi, în funcție de anotimp

Planta-păianjen. De ce e bine să o ai în casă, cum se îngrijește corect și la cât timp e bine să o uzi, în funcție de anotimp

Cojocaru Cristian / 30.11.2021, 19:09
Planta-păianjen. De ce e bine să o ai în casă, cum se îngrijește corect și la cât timp e bine să o uzi, în funcție de anotimp

Atunci când vine vorba despre a lua o plantă în casa noastră, suntem puși în fața dilemei pe care să o alegem. Planta-păianjen este o plantă ornamentală care vine cu un mare beneficiu, astfel că aceasta ar putea reprezenta colțul de verdeață din casa ta. Află cum se îngrijește această plantă și cum te poate ajuta.

Cum să îngrijești planta-păianjen

Denumirea științifică a acestei plante este Clorophytum comosum, însă în popor este cunoscută drept crinul verde sau voalul miresei. Este o plantă des întâlnită în apartamente, iar acest lucru datorită capacității sale foarte mare de a purifica aerul din camera în care se află. Această plantă a fost introdusă în nomenclatorul NASA datorită proprietății sale extraordinare de a curăța aerul.

Planta este una perenă care are un aspect de rozetă, fiind ușor de cultivat. Aceasta prezintă frunze lungi și subțiri, colorate în alb și verde. În perioada verii, când înflorește, aceasta face flori mici, albe. Dacă aceasta este dispusă într-un ghiveci la înălțime, atunci frunzele acesteia va îmbrăca frumos ghiveciul.

Atunci când vine vorba despre îngrijirea plantei, trebuie să iei în considerare mai multe aspecte. astfel, pământul acesteia trebuie să fie bine drenat, format în egală măsură din turbă, pământ de grădină, pământ de frunze și nisip. Mutarea acestei plante într-un alt ghiveci trebuie să aibă loc în momentul în care rădăcinile plantei au ocupat în totalitate ghiveciul.

planta păianjen
Planta paianjen este de mai multe feluri, iar acestea au caracteristici diferite

Cum poți înmulți această plantă

Udarea acestei plante se efectuează în timpul verii în cantități moderate, iar în timpul iernii, cantitatea de apă trebuie să fie una redusă și la perioade de timp relativ mari. Temperatura la care trebuie ținută planta oscilează între 5 – 31 de grade Celsius, însă atunci când vine vorba despre temperatura optimă, aceasta trebuie să fie cuprinsă între 18 – 21 de grade Celsius. În timpul iernii, aceasta nu trebuie expusă la temperaturi mai scăzute de 10 grade Celsius.

Pentru această plantă, lumina este un factor foarte important, astfel că floarea are nevoie de foarte multă lumină pentru ca frunzele să capete coloritul natural. În cazul în care lumina nu este suficientă, atunci frunzele vor tinde să aibă culoare mai verde, în comparație cu dungile albe și verzi. Planta-păianjen trebuie ferită de razele soarelor dar și de aerul rece, recomandate fiind locurile cu umbră.

Înmulțirea plantei se realizează prin separarea plantulelor existente deja pe tulpinile plantelor sau prin semințe. Planta-păianjen trebuie să primească săptămânal, în perioada de creștere, îngrășăminte specifice plantelor decorative sau îngrășăminte universale. În ceea ce privește dăunătorii pe care îi poți întâlni la această plantă, aceștia sunt: afide, acarieni, trips, păduchi lânoși, omizi. Ca boli, aceasta poate fi afectată de rhizoctonia solani sau scleroticum rolfsii.

Această plantă are mai multe specii, iar dintre acestea fac parte:

  • chlorophytum comosum – această specie ajunge la o înălțime de 40-50 cm și prezintă tulpini lungi și subțiri pe care apar florile;
  • chlorophytum comosum variegatum – frunzele acestei specii sunt cu dungi verzi și albe sau verzi și crem;
  • chlorophytum laxum – dimensiunea acestei plante este una redusă, iar frunzele sunt lungi și subțiri, de culoare verde și alb pe margine;
  • chlorophytum ondulatum – înălțimea la care poate ajunge aceasta este de 30 de centimetri, prezentând frunze tari și aspre, iar florile sale sunt de culoare albă.