Home » Când, unde, cum » Povestea incredibilă a Karolinei Olsson: a adormit la 14 ani și s-a trezit la 46 de ani. Cum a fost posibil și ce a visat în acest timp

Povestea incredibilă a Karolinei Olsson: a adormit la 14 ani și s-a trezit la 46 de ani. Cum a fost posibil și ce a visat în acest timp

Alexandru Cazacu / 08.04.2022, 16:13

Poate părea incredibil, însă o femeie din Suedia a dormit vreme de 32. Mai mult de atât, deși avea 46 de ani atunci când s-a trezit, ea arăta ca o tânără de 25 de ani. Astăzi vă vom spune incredibila poveste a femeii care a adormit la 14 ani și s-a trezit la 46. Haideți să vedem cum a fost posibil acest lucru și ce a visat Karolina Olsson în tot acest timp.

Karolina Olsson, femeia care a dormit 32 de ani

Karolina Olsson s-a născut în Oknö, Suedia, și a fost al doilea dintre cei cinci copii ai familiei. Pe 18 februarie 1876, în timp ce se juca afară, ea a suferit o rană la cap. Avea doar 14 ani la vremea respectivă și părea să își revină repede după incident. Câteva zile mai târziu, pe 22 februarie, ea s-a plâns de o durere cumplită de dinți, iar părinții au trimis-o la culcare, crezând că a fost victima unor farmece.

Deși durerea era insuportabilă, Karolina a reușit să adoarmă în cele din urmă. Ei bine, tânăra suedeză a avut un vis atât de profund, încât s-a trezit abia după mai bine de 30 de ani. Fiind pescar, tatăl fetei nu își permitea un medic, așa că familia s-a bazat pe sfatul prietenilor și al moașei orașului. În cele din urmă, vecinii au donat bani, iar părinții au chemat un medic.

Medicii nu au reușit să o trezească

Cu toate acestea, nici medicul nu a reușit să o trezească pe fata adormită, stabilind că aceasta era în comă. Vreme de un an de zile, doctorul a făcut mai multe vizite la domiciliul fetei și a observat că starea acesteia a rămas neschimbată.

De atunci, tânăra a fost vizitată de mai mulți specialiști, însă nici aceștia nu au reușit mare lucru. În schimb, medicii au observat că părul și unghiile nu păreau să-i crească. În 1892, Karolina Olsson a fost transportată la spital unde a stat timp de o lună. După un control amănunțit, doctorii au ajuns la concluzia că starea fizică a fetei era foarte bună. Până chiar și mușchii erau în perfectă stare.

Povestea incredibilă a Karolinei Olsson, femeia care a dormit 32 de ani
Povestea incredibilă a Karolinei Olsson, femeia care a dormit 32 de ani

Karolina Ollson s-a trezit la 46 de ani

Datorită faptului că procesul de înghițire era normal, ea a primit câte două pahare de lapte în fiecare zi. Din nefericire, mama ei a murit în 1904, apoi o servitoare a continuat să aibă grijă de fată. Pe 3 aprilie 1908, pe când avea vârsta de 46 de ani, Karolina s-a trezit și a observat că lumea se schimbase complet. Și-a dat imediat seama că ceva nu este în regulă, deoarece atunci când s-a privit în oglindă a văzut reflexia unei femei adulte.

Când au sosit frații ei, Karolina Olsson nu i-a recunoscut. Era foarte slabă și palidă și a arătat sensibilitate la lumină în primele zile după trezire. Deși avea dificultăți în vorbire, ea încă știa să citească și să scrie. Ulterior, a fost suspusă unor teste psihiatrice la Stockholm și s-a dovedit a fi deplinătatea facultăților mintale. La 46 de ani, Karolina nu părea să aibă mai mult de 25.

Cum a fost posibil și ce a visat Karolina Olsson în acest timp

S-a speculat că Olsson nu ar fi dormit în tot acest timp, ci a hibernat. Au existat multe caracteristici inexplicabile ale stării ei, cum ar fi părul și unghiile care nu creșteau. În 1912, a fost publicată o lucrare despre starea Karolinei, dar analiza s-a limitat la situația ei, fiind un caz neclar de hibernare. Fiind întrebată dacă își amintește ceva din tot acest timp, ea a spus că a visat constant fețe albastre ce se scufundau în apă.

Pe de altă parte, unii au insistat pe faptul că totul a fost doar o înșelătorie, mai ales că a trăit atât de mult timp doar cu lapte. Nu există foarte multe explicații despre somnul de 32 de ani. Cu toate acestea, unii specialiști sunt de părere că nu este vorba despre o hibernare. Conform unui celebru psihiatru suedez, Karolina Olsson ar fi trăit o experiență traumatizantă și, încercând să evadeze de realitate, s-a refugiat într-un somn prelungit.