S-ar putea ca în cazul folosirii unuia dintre aceste două verbe, în care diferă vocalele „i” și „o” ce vin imediat după consoana „r”, să fim ușor derutați. Motivul îl reprezintă lansarea lui DOOM 3, unde se întâlnesc circa 3000 de termeni modificați. De aceea, o vom lua metodic, așa cum ne-am obișnuit pe tot parcursul publicării articolelor cu subiecte ce țin de gramatică.
Cum este corect: pricopsi sau procopsi?
Pricopsi și sinonimele acestuia
În orice dicționar de sinonime, definirea lui pricopsi este: a face pe cineva bogat, fericit. De ex.: Miliardarul s-a dus la prietenul lui cu o propunere, ca să-l pricopsească/să-l facă bogat/fericit.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]
Pricopsi din punct de vedere morfologic
Este verb tranzitiv, adică acțiunea lui se răsfrânge asupra unui obiect, de conjugarea a IV-a, pentru că se termină la infinitiv în „i”. De ex.: Ea o va pricopsi pe fiica sa, cumpărându-i o casă la munte/o va face fericită.
Ca verb intranzitiv, formă veche, pricopsi înseamnă: a avansa, a progresa. De ex.: Pricopsit în aprofundarea cunoștințelor, devii informat, capeți experiență. Avansând/progresând în aprofundarea cunoștințelor, capeți experiență.
Ca verb reflexiv, a se pricopsi (regionalism) este cu sensul de: a învăța, a instrui. De ex.: Ar fi bine să pui mâna pe carte, ca să te pricopsești/să înveți/să te instruiești. Altfel nu ajungi om.
Alte categorii morfologice
De la verbul pricopsi avem substantantivul pricopseală care semnifică: bunăstare, bogăție, câștig, chilipir, ispravă, scofală, învățătură. De ex.: Nu e nicio pricopseală să cultivi multe legume, dacă solul nu te ajută/Nu e niciun câștig…
Tot de la pricopsi avem și adjectival pricopsit, cu următoarele sensuri :ajuns, căpătuit, bogat, învățat, instruit. De ex.: Lucru cert, colegul meu este un om pricopsit/căpătuit/instruit…
Verbul pricopsi mai poate fi folosit în mod ironic, înlocuind pe: a ajunge la o situație materială bună, a realiza câștig fără muncă, a se îmbogăți. De ex.: În cazul în care vă reușește lovitura, vă veți pricopsi/veți realiza câștig fără muncă.
Pricopsi sau procopsi. Care este varianta corectă și de ce
Explicații pentru forma procopsi
Potrivit DEX, ediția a II-a, procopsi vine din neogreacă: prokopso sau viitorul lui prokopto.
Dicționarul limbii române contemporane și dicționarul ortografic are consemnat în dreptul lui pricopsi: „verb IV, vezi procopsi”. Deci, este verb de conjugarea a IV-a, așa cum am explicat la pricopsi și trebuie să fim atenți la sensurile acestuia.
Ca verb tranzitiv, a procopsi este sinonim cu: a face să se procopsească, a educa, a forma, a instrui, a îmbogăți (variantă),a pricopsi, a profita, a se căpătui, a trage folos. De ex.: Am venit la tine să te procopsesc, deoarece îți dau bani mulți. Am venit să te căpătuiesc. „Venise la Fălticeni să se procopsească de învățătură”. (Ion Creangă). Să se educe/să se formeze/să se instruiască.
Ca verb reflexiv, a se procopsi este sinonim cu: a se alege cu un profit, a ajunge la o situație bună, a se îmbogăți, a realiza un câștig (fără a munci). De ex.: „Îi zise să se ducă la curtea împăratului, că acolo are să se procopsească”. (Petre Ispirescu) Acolo va realiza un câștig, va ajunge la o situație mai bună. „M-am săturat să mă chinuiesc atâtea ceasuri pe zi și să nu mă procopsesc toată viața” (I.L.Caragiale).
Procopsi este utilizat și cu sens figurat: S-a procopsit ca dracu-n spini. Adică a pățit-o rău. Există și substantivul procopseală, cât adjectivul procopsit. De ex.: Știe tot satul de unde vine procopseala acelui om. De unde vine bogăția acelui om (el nu a muncit niciodată).
În concluzie, avem de-a face în articolul nostru cu variante verbale libere acceptate de DOOM 2. Însă, mai ușor este să se folosească forma pricopsi, introdusă acum și în DOOM 3. S-ar părea că formula procopsi nu mai este cea corectă. Până la achiziționarea completă a unei singure forme, potrivit DEX, cum am spus, ambele sunt corecte.