Home » Când, unde, cum » Regele căruia i-a fost cusută gura pentru a slăbi. Povestea fascinantă

Regele căruia i-a fost cusută gura pentru a slăbi. Povestea fascinantă

Manolică Anca / 31.05.2021, 12:36
Regele căruia i-a fost cusută gura pentru a slăbi. Povestea fascinantă

Regele căruia i-a fost cusută gura pentru a slăbi. Una dintre cele mai fascinante povești ale Evului Mediu, care îl ilutrează pe Sancho I, regele care a domnit în Regatul Leon din Spania actuală, în cea de-a doua jumătate a secolului al X-lea.

Regele căruia i-a fost cusută gura pentru a slăbi

Imediat după ce a murit regele Leonului, Ordoño al II-lea, a venit la conducere fratele său vitreg, Sancho I (935–966), cunoscut atât de creștini, cât și de mauri sub porecla de „Grasul”. Acest lucru nu a fost deloc surprinzător, având în vedere că greutatea regelui a ajuns în cele din urmă la puțin peste 240 de kg.

Sancho a ajuns pe tron ​​în 956, dar a pierdut coroana la scurt timp, din cauza greutății sale. Conform cronicilor vremii, o bună parte a nobilimii l-a criticat și și-a băut joc de grăsimea lui. Aceștia au susținut că nu pot accepta să fie guvernați de cineva care nici măcar nu poate să se ridice din pat sau să meargă fără ajutor. Mai mult, contele Fernán González a mers și mai departe și a pus sub semnul întrebării continuitatea dinastiei, deoarece obezitatea l-a împiedicat pe rege să arate public dacă și-a consumat căsnicia în noaptea nunții.

Regele cel gras era un gurmand înrăit, întrucât mânca în fiecare zi șapte mese cu 17 feluri de mâncare diferite, majoritatea fiind vânat. Obezitatea îl împiedica să stea pe scaun sau să călărească un cal, lucru care i-a adus respingerea din partea întregii nobilimi. El a fost detronat, rege fiind numit Ordoño al IV-lea.

A ajuns pe mâinile unui medic evreu

Din dorința de a-și recăpăta tronul cât mai curând posibil acesta a încercat să caute soluții salvatoare. Într-un gest disperat, Sancho a solicitat sprijinul unui monarh musulman, califul Abd ar-Rahman al III-lea, care domnea în regiunea Córdoba. Acesta a fost de acord să-l readucă pe tron ​​în schimbul unor teritorii.

Regele căruia i-a fost cusută gura pentru a slăbi
Regele căruia i-a fost cusută gura pentru a slăbi

După semnarea tratatului, înainte de a porni războiul, monarhul musulman l-a forțat pe Sancho să slăbească pentru a putea fi acceptat ulterior de către supușii săi. Astfel că, l-a dat pe mâinile medicului Hasdai ibn Shaprut, care l-a făcut să slăbească 120 de kilograme în 40 de zile.

Regele căruia i-a fost cusută gura pentru a slăbi a trecut prin chinuri aprige

Însă a trecut prin niște chinuri aprige. În primul rând, medicul l-a închis pe Sancho într-o cameră, unde l-a întins pe un pat și l-a legat de mâini și de picioare, pentru a nu mai mânca. Ieșea din acea cameră doar pentru a face plimbări lungi, tras fiin cu frânghii de către sclavi, în timp ce se sprijinea pe un asistent. Ulterior, Sancho a fost obligat să facă nesfârșite băi de aburi, care erau un chin chiar mai mare pentru el.

Însă, tot acest exercițiu fizic nu era la fel de nimic în comparație cu regimul alimentar pe care era obligat să îl urmeze. Pentru a-l împieca să mănânce încontinuu, Hasday a ordonat ca gura lui Sancho să fie cusută, rămânând doar o mică deschidere, astfel încât, cu ajutorul unui pai, să poată sorbi lichide („ierburi ebraice”). Se pare că Sancho a fost alimentat numai cu lichide pe tot parcursul șederii sale la Cordova, primind zilnic șapte infuzii care combinau apă sărată, apă cu flori de portocală, apă fiartă cu legume și fructe. Acestea conțineau probabil theriac, un medicament format dintr-un număr variabil de ingrediente, uneori mai mult de 70, inclusiv opiu.

Dieta și exercițiile fizice au avut în cele din urmă efectul dorit. După 40 de zile lungi de dietă strictă, Sancho ajunsese la 120 de kg. În plus, a reușit să călărească pe un cal, să-și ridice sabia și, ceea ce poate că l-a înveselit cel mai mult, să se culce cu o femeie.

Sancho era acum gata să revină pe tron

Planul a funcționat. Armatele lui Abd ar-Rahman i-au învins pe rebeli, iar Sancho a ajuns din nou pe tron. Important de menționat este faptul că în istoria Spaniei medievale se întâmpla să existe lupte împotriva musulmanilor, să se alieze cu ei la nevoie, iar apoi să îi trădeze. Sancho nu i-a dat califului ceea ce îi promisese, dar monarhul musulman le-a luat cu forța.

Sancho I nu a domnit prea mult mult, pentru că după șapte ani, contele rebel Gonzalo Menéndez i-a dat un măr otrăvit. Deși în istoria Spaniei este un rege neînsemnat, el a rămas în memoria colectivă grație metodei inedite de a slăbi. De asemenea, medicul evreu Hasdai ibn Shaprut este considerat primul nutriționist din lume.