Home » Când, unde, cum » Semnificație nume Ion/Ioana. Totul despre originea unuia dintre cele mai răspândite nume românești

Semnificație nume Ion/Ioana. Totul despre originea unuia dintre cele mai răspândite nume românești

Cojocaru Cristian / 07.01.2022, 10:38
Semnificație nume Ion/Ioana. Totul despre originea unuia dintre cele mai răspândite nume românești

În data de 7 ianuarie, creștin ortodocșii îl celebrează pe Sfântul Ioan Botezătorul, fiind ultima sărbătoare a iernii. În România, peste 2 milioane de persoane poartă numele de Ion sau Ioana. Află ce semnificație are acest nume și ce alte derivate mai sunt sărbătorite în această zi sfântă.

Semnificație nume Ion/Ioana

Numele Ion și ale sale derivate pare a fi cel mai răspândit nume de pe glob. În România, aproximativ 2 milioane de români, dintre care 1.500.000 de bărbați și 600.000 de femei își sărbătoresc onomastica.  Numele Ion provine din ebraică de la Iehohanan (Iohanan), format din Io, fiind o prescurtare a lui Iehova și verbul hanan care înseamnă a face o favoare și a arăta milostenie.

Astfel, Iohanan reprezintă „Dumnezeu s-a îndurat” sau „Din grația lui Dumnezeu”, fiind anterior o formă de mulțumire a soților care aveau un copil, față de Dumnezeu. La greci, Iohanan a derivat în numele Ioannes, iar în cazul latinilor, în Iohannes. Numele Ana este originar tot din ebraicul Iohanan. Cu toate că în calendarele creștine, aproximativ 70 de sfinți au acest nume, în România, este celebrat Sfântul Ioan Botezătorul.

După ce creștinismul a fost răspândit, cu precădere începând cu secolul al IV-lea, iar ulterior după anul 1000, numele derivate din Iohanan/Ioannes/Iohannes au devenit foarte populare în întrgul continent. Astfel, au apărut nume precum Giovanni la italieni, Jean la francezi, Johann/Hans la germani, John la englezi, Ian la olandezi, cehi sau poloni, Ivan la ruși, Janos la unguri, Juan la spanioli și lista poate continua.

În limba noastră, prima atestare documentară a acestui nume se regăsește în Diploma Cavalerilor Ioaniți, din anul 1247, acolo unde este menționat numele Ioan. Acesta a fost un cneaz din nordul Olteniei. Se consideră că varianta Ioan este cea cultă a numelui, în timp ce Ion reprezintă versiunea populară.

Odată cu trecerea timpului, mai multe derivate ale numelui Ion au apărut în cultura românească, indiferent că vorbim de nume sau prenume, putând aminti: Ionel, Ionică, Ioanete, Ivancea, Ianache, Enache, Ene, Encea, Iancu, Oancea, Ioanid, Iova, Ivaşcu, Nelu/Nela, Nica, Nica, Nacu, Nitu, Nilă, Oana, Jana, Janina, Giani, Gianina, Gioni, Caragiale/Caragiani, Caraion, Carianopol etc.

semnificație nume
Afla ce personalitate au cei ce poarta numele Ion

Personalitatea celor care poartă acest nume

Se spune că persoanele care sunt botezate cu prenumele Ion sau derivate ale acestuia, au o fire pasională, și sunt oameni colerici, secretoși și inhibați. Totodată, acești oameni sunt individualiști și introvertiți. Uneori, atunci când situația o cere, aceste persoane devin violente, brutale și se închid în carapacea lor.

Diplomația este o calitate pe care un Ion nu o posedă și totodată este lipsit de tact. Nici la capitolul comunicare, aceste persoane nu excelează, însă au o dorință mare de a se impune, de a da indicații și de a fi respectat. Toate aceste lucruri îi vor consuma energia de care dispune.

Acestor oameni le place atenția și totodată să fie considerați niște exexmplu, iar de cele mai multe ori, sunt personaje atipice, excentrice. În ceea ce privește dragostea, acestea vor da dovadă de pasiune și generozitate, însă pe partea celalaltă a tăișului se află gelozia în momentele în care nu i se acordă atenția de care au nevoie. Persoanele cu acest nume excelează în domeniul financiar, iar atunci când vine vorba despre carieră, aceștia vor tinde către gestiune, finanțe, bănci, contabilitate, asigurări, sport, industrie, poliție, mecanică, inginerie, informatică. Persoanele care se numesc Ion sunt totodată atrase de domeniul paranormalului.