Home » Life & Style » Care sunt, de fapt, trăsăturile omului introvertit în comparație cu cel extrovertit

Care sunt, de fapt, trăsăturile omului introvertit în comparație cu cel extrovertit

Ileana Mladinoiu / 10.11.2021, 10:55
Care sunt, de fapt, trăsăturile omului introvertit în comparație cu cel extrovertit

Termenii de introversie și extraversie, propuși de psihologul Carl Gustave Jung,  reprezintă atitudini față de lume și față de sine. În 1911 Jung a descris introversia ca fiind detașarea libidoului de obiectele sale exterioare și retragerea sa la nivelul lumii interioare a subiectului (eului).

Introvertit vs. extrovertit

Altfel spus, pentru el introvertiții preferă să-și tragă energia din lumile lor interioare, din gândurile, sentimentele și ideile lor, în timp ce extrovertiții o atrag în sferele externe, în timpul activităților, în relațiile cu alții. Se spune că introvertiții reprezintă 30 până la 50% din populația de pe glob.

Prima Zi Mondială a Introvertiților a avut loc în 2011, după ce psihologul și scriitorul german Felicitas Heyne a publicat o postare pe blog prin care solicita o zi pentru oamenii tăcuți, cei pe care ea îi numește o „minoritate neînțeleasă” trăind într-o lume extrovertită.

Termenul introvertit este opusul lui extrovertit. Persoana introvertită este îndreptată spre sine și spre lumea sa interioară, cum zice Jung, în timp ce individul extravertit este mai deschis către lumea exterioară și către ceilalți.

Pentru că este foarte concentrată asupra eului interior și pentru că își interiorizează foarte mult trăirile, persoana introvertită poate părea timidă, rezervată. În realitate, introvertiții nu sunt neapărat timizi și incomozi în public.

Care sunt, de fapt, trăsăturile omului introvertit în comparație cu cel extrovertit

Semnele distinctive ale introvertiților

Introvertiții sunt persoane mai rezervate

Adesea nu foarte vorbăreți, introvertiții sunt rezervați. Au o latură secretă, pe care nu o cultivă în mod deosebit, dar care se datorează comportamentului lor general. Rezervați, discreți, tăcuți, introvertiții se deosebesc de persoanele vorbărețe, vesele, de cei cărora le place să-și arate emoțiile și să-și exprime sentimentele, atât prin cuvinte, cât prin atitudinile lor calde, exuberante, adică de extrovertiți.

Introvertiții sunt oameni independenți

Au un mod special de lucru. Într-adevăr, dacă majoritatea oamenilor sunt sociabili și au nevoie de conexiune socială – în special extravertiții – introvertiții nu au nevoie de alții. Comunitatea nu este vitală pentru ei. Sunt personalități foarte independente, capabile să avanseze pe cont propriu în sfera profesională, precum și în viața privată.

Introvertiții sunt personalități singuratice

Introvertiții apreciază mult singurătatea. Ei nu simt nevoia de vreo stimulare exterioară. Se mulțumesc doar să-și observe interioritatea. De asemenea, introvertitul poate trăi cu ușurință în burlăcie, iar dacă are prieteni sau partener va dori să plece singur în vacanță sau într-un weekend.

Introvertiții par reci și trufași

Unii introvertiți par inabordabili, snobi, trufași. Dar nu au neapărat toate aceste defecte. De cele mai multe ori, e nevoie să depășim barierele aparențelor și prejudecăților pentru a găsi în rândul lor indivizi generoși și prieteni loiali.

Introvertit vs. extrovertit
Introvertit vs. extrovertit

Care sunt avantajele și dezavantajele introversiunii la locul de muncă

La birou, introvertitul preferă să lucreze singur decât în ​​echipă. Este foarte independent, ceea ce reprezintă un atu pentru unele joburi.

Discret și rezervat, știe să respecte intimitatea angajaților unei companii.

Calm și rezonabil, introvertitul ia măsuri doar după o lungă reflecție. Acest lucru duce  la evitarea multor erori de judecată și conflicte cu colegii, clienții, șefii etc.

Foarte secretos și nu bun expert în comunicare, introvertitul poate fi greu de urmărit în munca sa. Cunoașterea progresului sarcinilor și dosarelor sale este cu atât mai complicată cu cât nu prea vorbește despre asta, dacă nu i se pun întrebări.

Ca manager sau coleg de echipă, lucrul cu un angajat introvertit necesită punerea de întrebări în mod regulat și împingerea lui spre deschidere.

Un alt defect al unei persoane introvertite este lipsa de acțiune și de a vorbi. În diverse întâlniri, acest tip de om vorbește puțin, mai ales dacă oamenii exuberanți îl întrerup sau dacă el consideră că obiectul întâlnirii este inutil, deși în interiorul lui se întâmplă multe și are păreri legate de toate subiectele.

Oamenii introvertiți sunt discreti, au nevoie de calm și singurătate pentru a-și reîncărca bateriile. Preferă să asculte decât să vorbească, preferă să vorbească despre subiecte profunde decât de subiecte banale, gândesc mult, sunt observatori. Sunt și oameni foarte sensibili.

Pe de altă parte, a fi introvertit nu înseamnă neapărat a fi timid. Persoana timidă este anxioasă atunci când relaționează cu ceilalți, în timp ce persoana introvertită poate fi în largul său în societate.

Uneori, introvertiții trebuie să muncească mai mult pentru a construi relații la locul de muncă. Acest lucru îi poate împiedica să profite de oportunitățile de creare de rețele, de exemplu. Deoarece introvertiții nu sunt de obicei primii care se oferă voluntari pentru sarcini, unii oameni pot simți că le lipsește inițiativa.

Să rezumăm trăsăturile unui introvertit

Vorbește cu oamenii de la serviciu doar dacă este nevoie.

Îi place să păstreze doar interacțiunile de scurtă durată, dar semnificative.

Preferă să lucreze singur și să reflecteze la unele probleme, decât să le discute cu ceilalți.

Dacă este întrerupt, s-ar putea să devină ușor agitat.

Interacțiunea cu alți oameni îi consumă energia.

Preferă să le ofere altora șansa de a face voluntariat înainte de a prelua el un nou rol sau o altă misiune.

Nu-i plac toate conversațiile sociale și, mai ales, bârfele.

De multe ori, alege să nu participe la adunări sau petreceri care nu au legătură cu felul lui de a fi. De exemplu, va participa la cea mai recentă petrecere de lansare a produsului companiei sale, dar nu va voi să iasă cu colegii după aceea.

Se gândește la potențiale soluții înainte ca acestea să devină realitate.

Când prezintă un plan sau sugerează o modificare a politicii oferă detalii.

Observă mai des comportamentul oamenilor, decât să interacționeze cu ei.

Dacă este necesar, poate acționa cu diplomație pentru a rezolva conflictele și a explica diferite puncte de vedere, rămânând în același timp obiectiv emoțional.

Are o înțelegere realistă a propriilor abilități.

Are răbdarea să adopte noi deprinderi și să elimine multe dintre defectele sale.

Îi place să-și înceapa ziua cu sarcini solitare, cum ar fi citirea e-mailurilor sau actualizarea calendarului.

De obicei, alege acțiunea cel mai puțin riscantă, dacă este posibil.

Îi plac conversațiile intime mai mult decât marile întâlniri.

Crede în abilitățile lui de conducere și vrea să le pună în practică.

Semnele distinctive ale extrovertitului

Abordarea oamenilor noi nu este o problemă. Îi vede pe toți ca pe un potențial client/prieten.

Îi place să lucreze cu alții și să facă schimb de idei.

Energia pe care o obține din interacțiunea cu ceilalți îl motivează să facă mai mult și să-și crească performanțele.

Pentru extrovertit, a sta de vorbă cu oamenii îl poate inspira.

Îi place să facă voluntariat pentru comitete sau să organizeze evenimente corporative.

Își poate face rapid prieteni.

Vorbește despre viața sa personală cu colegii.

Își poate folosi carisma pentru a-i inspira pe membrii echipei să facă tot ce le stă în putință.

Deseori verifică progresul subordonaților săi.

Îi place să-și înceapă ziua întâlnind oameni.

Participă adesea la sesiuni informale de brainstorming cu colegii de muncă sau subalternii.

Își explică adesea planurile la întâlniri.

De multe ori își asumă riscuri, dar nu întotdeauna dau roade.

Are ușor încredere în oameni.

Dezavantaje în a fi extrovertit

S-ar putea ca extrovertiții să se ofere cu ușurință voluntari pentru a prelua mai mult din munca suplimentară decât pot face față.

Uneori, prietenii sau colegii de serviciu pot profita de încrederea lor valorificând dorința extrovertiților de a oferi favoruri și de a ajuta oamenii.

Folosirea propriei energii pentru a-i impresiona pe ceilalți și pentru a le câștiga respectul îi poate face pe extrovertiți mai vulnerabili la epuizare.

Extravertiții sunt adesea atât de entuziaști la diverse întruniri, încât îi pot împiedica pe alții să se exprime. Ar trebui să-și amintească să-i lase pe alții să vorbească despre ideile lor și să acorde fiecărui angajat timp să contribuie la discuții.

Persoanele extrovertite trebuie să se asigure că mențin limitele adecvate la locul de muncă și mai trebuie să știe să păstreaze deciziile transparente pentru a evita orice problemă.

„Un extrovertit este cineva care e în mare iubire cu propria sa reflexie. Un introvertit este cineva care e speriat de propria sa umbră”. (autor necunoscut-citatepedia.ro)

Ileana Mlădinoiu