Home » Când, unde, cum » Sigur nu bănuiai asta! De ce au bananele formă curbată. Explicația e simplă

Sigur nu bănuiai asta! De ce au bananele formă curbată. Explicația e simplă

Alexandru Cazacu / 28.10.2021, 09:43
Sigur nu bănuiai asta! De ce au bananele formă curbată. Explicația e simplă

Cu un gust inconfundabil, bananele se află cu siguranță printre fructele preferate de mulți dintre noi. Cu toate acestea, oare de ce au bananele forma curbată? Ei bine, explicația este foarte simplă și o vei afla în continuarea acestuia articol.

De ce au bananele formă curbată

Banana este un fruct care vine în culori vibrante, galben și verde de obicei. Mai important, banana este o sursă excelentă de nutrienți, potasiu, magneziu și alte vitamine. În caz că nu știați deja acest lucru, bananele cresc în buchete suspendate. Ei bine, inițial mugurii acestor fructe se dezvoltă în sus, însă în timp ce banana crește și se îngreunează, mugurele va fi îndreptat spre pământ.

În acest timp, fructele trec printr-un proces de ”geotropism negativ”. Geotropismul este creșterea unor părți precum frunzele și lăstarii plantelor în sus, spre soare. Cu alte cuvinte, în loc să continue să se dezvolte cu mugurele în jos, bananele cresc urmând lumina soarelui.

Fructele caută în mod natural soarele, ceea ce înseamnă că, pe măsură ce se maturizează, încep să se curbeze în sus în căutarea razelor soarelui. Acest lucru se datorează faptului că bananele conțin o substanță chimică numită auxină, un hormon vegetal care afectează modul în care planta răspunde la lumina soarelui. Astfel se creează o formă curbată, deoarece banana se pliază efectiv împotriva ei însăși în căutarea soarelui.

De ce sunt curbate bananele
De ce sunt încovoiate bananele

Curiozități despre banane

  • Bananele verzi au un conținut foarte ridicat de amidon, însă pe măsură ce fructele se îngălbenesc, acesta se transformă în zaharuri.
  • Banana este produsă asexuat deoarece este o specie sterilă, ceea ce o face practic o clonă a fructului.
  • Produsele din piele, cum ar fi gențile sau pantofii, pot fi lustruite cu interiorul cojilor de banane, frecați-le și ștergeți-le cu o cârpă.
  • Premiul Ig Nobel pentru fizică din 2014 a fost câștigat de o echipă care a descoperit de ce bananele sunt atât de alunecoase. După cum se dovedește, totul se datorează moleculelor de polizaharide din coajă, o substanță care se găsește și în articulațiile noastre.
  • În Cairo, poți cumpăra de la tarabele din piață papirus, care este cel mai adesea făcut din frunze de bananier.
  • Monsieur Mangetout a fost un francez născut în 1950, care a consumat peste 9 tone de metal în timpul vieții, dar nu a putut mânca nici măcar o banană. Acesta spunea că bananele îi fac rău.
  • Maimuțele curăță banana de la coadă spre vârf, în comparație cu metoda noastră, care constă în ciupirea vârfului și despicarea pielii înainte de a o decoji pentru a dezvălui fructul. Ei bine, metoda lor este mai ușoară și mai puțin dăunătoare pentru fruct.
  • Dacă o persoană este alergică la banane are toate șansele să fie alergică și la latex. Unii spun că jumătate dintre cei alergici la latex sunt adesea alergici la banane. Acest lucru se datorează proteinelor din banană.

Un studiu din Statele Unite a constatat că bananele pot ajuta la scăderea riscului de accident vascular cerebral și atac de cord, datorită nivelului de potasiu pe care îl conțin. Pe de altă parte, din cauza conținutului ridicat de potasiu, bananele sunt ușor radioactive.