Home » Când, unde, cum » Superstiții și tradiții de Sânziene. Ce nu e bine să faci în această zi

Superstiții și tradiții de Sânziene. Ce nu e bine să faci în această zi

Manolică Anca / 24.06.2021, 10:30
Superstiții și tradiții de Sânziene. Ce nu e bine să faci în această zi

Sânzienele reprezintă o sărbătoare populară care se celebrează în fiecare an pe 24 iunie. Tot în această zi, credincioșii creștini ortodocși sărbătoresc naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Află ce superstiții și tradiții există de Sânziene și ce nu ar trebui să faci în această zi.

Superstiții și tradiții de Sânziene

În ziua de 24 iunie, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În tradiția românească, tot în această zi sunt și Sânzienele, nume specific zonelor din Ardeal, în timp ce în Muntenia și Oltenia este întâlnită sub numele de Drăgaica.

La origine este o sărbătoare păgână, pentru că are la bază elemente din mitologia străveche daco-romană. Ea nu are nicio legătură cu semnificația sărbătorii creștine, fiind două sărbători diferite. Una aparține unui cult străvechi, iar cealaltă cinstește memoria Înaintemergătorului lui Iisus Hristos, cel care L-a botezat pe Mântuitor. După creștinare, sărbătoarea a fost înlocuită cu nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Însă, în calendarul ortodox, preoții trec în paranteze și denumirea populară, Sânziene sau Drăgaica, pentru că oamenii, chiar și astăzi, încă mai păstrează vechea denumire a sărbătorii. Sânzienele îşi au originea într-un vechi cult al soarelui, iar în unele zone, sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de „Cap de vară”.

Se spune să sânzienele sunt zâne bune
Se spune să sânzienele sunt zâne bune

Ce nu e bine să faci în aceasta zi

Potrivit credinţelor populare, în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid, iar Sânzienele sau Drăgaicele, apar în cete. Personajele mitice nocturne cântă şi dansează, de regulă, în jurul unui foc, înzestrează plantele cu puteri vindecătoare, împart rod pământului şi femeilor căsătorite, înmulţesc păsările şi animalele, vindecă bolile şi suferinţele oamenilor, apără holdele de grindină şi de vijelii.

Sânzienele sunt niște făpturi imaginare (nu se știe, cu certitudine, dacă au existat vreodată cu adevărat), elemente care nu au fost și nu vor fi niciodată acceptate sau întâlnite în Sfânta Scriptură. Însă, la fel ca și în cazul celorlalte sărbători, și de sărbătoarea de Sânziene există anumite superstiții și tradiții.

  • Sânzienele sunt zâne bune, însă dacă nu le este respectată sărbătoarea, se fac surate cu Rusaliile, adică devin zâne rele și se răzbună.
  • De asemenea, cine ia în derâdere această sărbătoare ori nu crede în existența zânelor ar putea fi loviți de blestemul acestora, ajungând să își piardă mințile.
  • În această zi nu ai voie să speli, să faci curățenie, să coși, să mături. Cei care nu respectă aceste reguli, riscă să fie loviți de fulger;
  • În ziua de Sânziene, oamenii de la sate obișnuiesc să își pună la brâu tulpini de cicoare, pentru a fi sănătoși și să aibă spor la munca câmpului;
  • Oamenii mai spun că este bine să se folosească roua pe care o găsesc în dimineața zilei de 24 iunie pentru că are puteri miraculoase. Astfel, dacă te stropești cu ea pe trup, te face mai suplu, iar dacă îți dai cu ea pe față, te face mai chipeș;
  • Noaptea de Sânziene este numai bună pentru alungarea spiritelor rele. Oamenii obișnuiau să facă niște focuri și aruncau în ele poțiuni puternic mirositoare. De asemenea, se strigă în jurul focului, pentru ca spiritele să te audă și să fugă de tine;
  • Acest foc se face pe cel mai înalt deal, iar oamenii, de regulă flăcăii, se încing cu brâuri de pelin, se învârt în jurul focului, apoi aruncă acele brâuri în foc, ca să se ducă și necazurile odată cu ele.