Home » Când, unde, cum » Țara din Europa care a creat asfaltul cu miros de flori. Ce se vrea prin această soluție inovatoare

Țara din Europa care a creat asfaltul cu miros de flori. Ce se vrea prin această soluție inovatoare

Cojocaru Cristian / 25.08.2021, 16:25
Țara din Europa care a creat asfaltul cu miros de flori. Ce se vrea prin această soluție inovatoare

O țară din Europa se poate lăuda că în curând, asfaltul de pe străzi va avea miros de flori. Două companii au realizat astfel asfaltul frumos mirositor, iar în curând, locuitorii se pot bucura de străzi înmiresmate.

Companiile care au creat asfaltul cu miros de flori

Două companii poloneze au dezvoltat un amestec de asfalt care neutralizează mirosul obișnuit și înțepător al unei noi suprafețe de drum. Acestea s-au gândit că acel miros să fie înlocuit cu o aromă florală plăcută, astfel că au putut crea condiții de lucru mai bune pentru constructorii de drumuri dar și pentru locuitorii orașelor unde va fi utilizat acest nou tip de asfalt.

Budimex SA este cea mai mare firmă de construcții din Polonia. În parteneriat cu compania petrolieră Lotos, cele două speră ca nou suprafață a drumului, despre care tot acestea afirmă că este mai ecologică, va fi lansată în curând pe o scară mai largă, sperând că va avea succes în întreaga lume.

Lotos Asfalt, o filială a companiei petroliere, a dezvoltat amestecul parfumat pentru a neutraliza mirosul înțepător tipic al asfaltului fierbinte, care, chiar dacă este inofensiv pentru oameni, are un miros neplăcut atât pentru cei care locuiesc în zonele nou reabilitate și, cu atât mai mult pentru cei care lucrează în domeniul drumurilor.

„Aditivul utilizat în asfalt cu intensitate redusă a mirosului este un amestec de uleiuri esențiale naturale și sintetice și are o aromă florală plăcută”, a explicat Cezary Godziuk, CEO-ul Lotos Asfalt.

asflat miros flori
Noul asfalt este ecologic

Noul tip de asfalt respectă normele standard de drum

Majoritatea ingredientelor active din substanțe neutralizează mirosul obișnuit de asfalt, în timp ce celelalte produc parfumul floral, relatează Dziennik.pl. Un reprezentant al Budimex SA a afirmat că mirosul de flori ajută la a face locul de muncă mai plăcut.

„Lucrul cu amestecul care conține asfalt cu o intensitate redusă a mirosului a fost diferit, adică în mod clar nu avea mirosul caracteristic al asfaltului tradițional. Uneori simțeai mirosul florilor, ceea ce făcea munca mai plăcută”, a spus Sławomir Szpak de la Budimex SA.

Ewelina Karp-Kręglicka, șefa biroului pentru achiziții, calitate și protecția mediului al companiei, a afirmat că „ne pasă de mediu și de îmbunătățirea condițiilor de muncă ale angajaților noștri, iar proiectul la care lucrăm împreună cu Lotos este un exemplu de astfel de inițiativă”.

Șeful laboratoarelor Budimex crede că acest nou produs este unul promițător și totodată este un produs care se încadrează în noile tendințe ecologice. Cercetările noului amestec vor continua după cum a mai afirmat acesta.

„Acesta este un produs promițător care face parte, de asemenea, din tendința ecologică și ecologică în construcții. Cercetările și analizele de laborator ale amestecului mineral-asfalt care conține acest asfalt special continuă”, a adăugat Łukasz Bargenda, șeful laboratoarelor Budimex.

În același timp, primele teste de laborator au fost promițătoare, astfel că acestea au confirmat că noul ameste floral respectă normele standard poloneze de drum. În cazul acestui nou material nu există o reducere a calității asfaltului, iar compania intenționează să adauge noul produs la gama sa actuală, după cum a confirmat Karp-Kręglicka.