Home » Când, unde, cum » Victor Socaciu: biografie, carieră, viață personală. Artistul român a murit la 68 de ani

Victor Socaciu: biografie, carieră, viață personală. Artistul român a murit la 68 de ani

Manolică Anca / 27.12.2021, 16:22
Victor Socaciu: biografie, carieră, viață personală. Artistul român a murit la 68 de ani

Veste tristă pentru industria muzicală din România. Victor Socaciu s-a stins din viață luni, 27 decembrie 2021, cu doar câteva zile înainte de a împlini 69 de ani. Artistul se afla de mai bine de o lună de zile în spital, iar eforturile depuse de medici pentru a-i salva viaţa nu au mai dat roade. Ne pierdem, rând de rând, toți marii artiști!

Totul despre marele artist, Victor Socaciu

Muzician, compozitor, cântăreţ, chitarist, realizator şi prezentator TV, dar şi politician şi ulterior diplomat, Victor Socaciu este un alt nume mare care pleacă la cele sfinte. Artistul s-a născut pe 14 ianuarie 1953 la Brașov, într-o familie de oameni simpli, dar „foarte deschiși”, după cum chiar el a scris în biografia sa, fiind singur la părinți.

Tot acolo a vorbit și despre superbele romanțe pe care aceștia i le cântau, încât se ascundea sub masă și plângea, deși nu înțelegea el prea multe despre iubire. Când avea să se facă mare, tatăl său dorea să îl vadă fotbalist. În schimb, tot ce își dorea mama sa era să îl vadă fericit.

Primii pași pe scenă i-a făcut încă din timpul școlii. Formase un grup muzical numit Zodiac și cânta piese din repertoriul unor trupe care erau la modă la acea vreme. Era chitarist, solist vocal și șef al trupei. A studiat chitară clasică la Școala populară de artă, vreme de doi ani, la clasa profesorului Martinescu, foarte renumit la vremea aceea în Brașov. Ulterior, în 1978, a absolvit Facultatea de Electromecanică.

Victor Socaciu, în tinerețe
Victor Socaciu, în tinerețe

Avea o carieră impresionantă în spate

Debutul pe o scenă mare a fost cu această trupă, în 1970. Trei ani mai târziu, a debutat în cadrul Cenaclului Dacia Felix din Centrul Universitar Brașov, cântând primele sale cântece folk („Trenul”, „Ținta”, „Între bine și rău”, „Sub scutul amurgulu”) în mediul studențesc. În 1974 a debutat în Cenaclul Flacăra, iar anul următor, la radio, cu piesa „Nălucile amintirilor”, apoi, în 1976, la televiziune, cu „Oltule”.

Debutul discografic a fost în 1981 cu „Roata”, lansând mai apoi 12 albume și compilații. A compus muzică pentru o mulțime de spectacole de teatru, la Braşov şi Târgu Mureş, iar din 1991, a pus bazele concursului folk „Om Bun”. A avut mai multe participări la festivalul de la Mamaia şi a susţinut turnee în URSS, China, Germania, Anglia sau SUA. Tot el este cel care a compus celebrul imn al echipei Rapid București, „Suntem peste tot acasă”.

În anul 2002, Ministerul Culturii i-a oferit un premiu de onoare pentru întreaga sa activitate în slujba cântecului românesc. Doi ani mai târziu, reşedintele României de atunci, Ion Iliescu, i-a conferit lui Victor Socaciu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, „pentru contribuţiile deosebite în activitatea artistică şi culturală din ţara noastră, pentru promovarea civilizaţiei şi istoriei româneşti”.

Ultima sa apariție publică a a fost acum ceva luni, în cadrul celei de-a 30-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Folk “Om bun” la Breaza.

Victor Socaciu s-a stins din viață
Victor Socaciu s-a stins din viață

Victor Socaciu a murit la 68 de ani

Artistul s-a stins din viață la Spitalul Carol Davila din Bucureşti. În ultima perioadă s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, printre care și Covid. Însă, din luna septembrie starea sa de sănătate se agravase, după ce i-au cedat rinichii transplantați. În 2009, cântărețul a primit doi rinichi de la o fetiță de 10 ani, care se afla în moarte clinică.

Din păcate, se pare că medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l ajuta să depășească problemele renale. Acestea i-au adus luni, 27 decembrie 2021, sfârșitul. Cu doar câteva zile înainte de a împlini 69 de ani.

„O inimă mare a încetat să mai bată. Un suflet nobil s-a ridicat la cer. Anunțăm cu nemărginită durere stingerea din viață a celui care a fost soț, tată, bunic, un artist de geniu și un simbol al dragostei de neam: Victor Socaciu. Dumnezeu să-l primească în Împărația Sa alături de cei drepţi!”, a scris fiica artistului.

Mesajul postat de fosta lui soție
Mesajul postat de fosta lui soție

S-a stins din viață cu o mare supărare în suflet

Din păcate, artistul a plecat din această lume cu o supărare mare. Aceasta avea legătură cu pensia pe care o încasa lunar de la stat, mai ales după ce îi fusese anulată indemnizația de parlamentar. Unul dintre cei mai îndrăgiți soliști de muzică folk din România și-a deschis, acum ceva timp, sufletul pentru impact.ro, subliniind că în ciuda greutăților prin care trecea, nu se plângea deloc de situația sa.

„Trăiesc cu o pensie de 1.700 de lei. Atât mi-a dat statul după cei 50 de ani în care am activat ca artist. Sunt încă supărat pe faptul că indemnizația de parlamentar de 3.000 de lei, căci am fost parlamentar între 2008 și 2012, mi-a fost anulată.

Cineva a considerat că este o pensie specială. Eu nu o văd altfel decât ca o indemnizație, nu ca o pensie. Atunci ce să mai spunem despre acele pensii de peste 30.000 sau 35.000 de lei? Acelora cum să le mai spunem dacă cele de 3.000 de lei sunt pensii speciale?”, se întreba retoric Victor Socaciu.

Dumnezeu să îl odihnească!