Home » Când, unde, cum » „Zarurile au fost aruncate”. Cum a luat naștere și ce înseamnă celebra expresie

„Zarurile au fost aruncate”. Cum a luat naștere și ce înseamnă celebra expresie

Voicu Costin / 26.12.2021, 17:00
„Zarurile au fost aruncate”. Cum a luat naștere și ce înseamnă celebra expresie

Expresia latinească „Alea iacta est”, tradusă în limba română „Zarurile au fost aruncate”, a fost utilizată în urmă cu mai bine de 2000 de ani (100 î. d. Hr. – 44 î. d. Hr). Istoricul roman Suetonius i-a atribuit această expresie lui Gaius Iulius Caesar. Dacă sunteți curioși cum a apărut aceasta și de ce este cunoscută și în zilele noastre, rămâneți cu noi!

Unde a luat naștere expresia „Zarurile au fost aruncate”?

Folosirea expresiei face referire la o decizie ce a fost deja luată sau nimeni nu poate schimba soarta deja scrisă. Exprimată pentru prima dată în vremea romanilor, istoricul roman Suetonius a făcut celebră această expresie în timpul războiului civil în care era implicat Imperiul Român.

Cu Iulius Cezar la cârmă, Imperiul Român cunoaște o expansiune continuă dorind să înființeze cel mai mare Imperiul din toată lumea. Dorința sa acerbă de cucerire și de asuprire a popoarelor cucerite a adus ovații asupra sa, considerat unul dintre cei mai mari cuceritori din istorie.

Prima menționare a expresiei „Zarurile au fost aruncate”

Cezar a purtat una dintre ultimile sale bătălii militaro-politice din Republica Romană înainte de întemeierea Imperiului oman. Cunoscut în istorie ca și Războiul civil al lui Cezar, conflictele au durat o perioada de patru ani, 10 ianuarie 49 î.Hr. – 17 martie 45 î.Hr. Lupta s-a dezbătut între două tabere, forțele propopulare Populares conduse de Iulius Cezar și forțele aristrocrate conservatoare Optimates ale Republicii Romane conduse de Senatul Roman și Pompei.

Luptele politico-militare s-au desfășurat pe mai multe teritorii: Italia, Grecia, Egipt, Africa și Hispania. După o perioadă de patru ani (49-45 î.Hr.) cu visul îndeplinit al marelui Cezar este triumfător în bătălia cu ultimii Optimates la Munda. Din acel moment a devenit Dictatorul pe viață al Romei. Războiul civil a avut drept urmare apariția Imperiului Roman în anul 27 î.Hr.

Trecerea râului Rubicon la 10 ianuarie 49 î.Hr. a însemnat un mare act de curaj din partea lui Iulius Cezar. Granița dintre provincia Galia Cisalpină, la nord, și Italia, la sud, era interzis oricărui general de armată să traverseze această zonă. Încrezător în propriile forțe și conducând Legiunea a XIII-a Gemina, generalul Iulius Cezar a declanșat un război civil.

Celebra expresie „Zarul este aruncat” a luat naștere în momentul când, la trecerea Rubiconului, generalul a privit încrezător înainte și a afirmat: „Iacta alea est” (tradus „Zarul este aruncat”).

Măreția lui Iulius Cezar

A rămas în istoria mondială ca unul dintre cei mai mari conducători politici și generali romani. Controversat datorită acțiunilor sale rămase celebre în istorie a fost si cel mai influent de pe teritoriul spațiului Roman.

Rolul său a fost esențial în instaurarea dictaturii la Roma, lichidarea democrației Republicii și instaurarea Imperiului Roman. A provocat războaie de cucerire fără acordul senatului român. Cucerirea Galiei, plănuită de Cezar, a inclus sub dominația română teritorii până la Oceanul Atlantic. În anul 55 î.Hr. Cezar a lansat prima invazie română în Marea Britanie.

Cezar a ieșit învingător în războiul civil amintit mai sus, devenind dictator al lumii romane, și a inițiat o acțiune de reformare a societății romane și a modului de guvernare.