Home » Cum să faci orice » 20 de trucuri și secrete culinare. Ce să adaugi în piureul de cartofi ca să iasă mai pufos

20 de trucuri și secrete culinare. Ce să adaugi în piureul de cartofi ca să iasă mai pufos

Manolică Anca / 29.03.2022, 11:08

Dacă cineva știe cum să gătească, acela este bucătarul care își petrece fiecare zi lucrând în bucătărie. Gătitul este o artă, și nu poți învăța prea multe doar citind rețete. Uneori, trebuie să experimentezi și să încerci tu însuți noi tehnici și ingrediente. Mai jos, vei găsi câteva trucuri și secrete culinare la care poți apela pentru a îți face mesele mai gustoase. Sigur nu vei da greș cu ele.

Trucuri și secrete culinare foarte utile

Nu este necesar să urmezi o școală culinară sau să lucrezi într-o bucătărie profesională pentru a te înarma cu unele dintre sfaturile și trucurile pe care profesioniștii din domeni le păstrează în buzunarele lor. Gătitul poate fi realizat și fără echipamente sofisticate sau o diplomă.

Cu doar câteva indicații simple, te poți orienta în bucătărie ca un profesionist și poți economisi timp prețios. Iată câteva trucuri și secrete culinare care îți vor schimba modul în care gătești:

  1. Ai grijă să ții condimentele într-un loc uscat și întunecat și neapărat nu deasupra/în apropierea aragazului. Umiditatea, lumina și căldura duc la pierderea aromelor ierburilor și condimentelor.
  2. Dacă ți s-a întâmplat să se ardă fundul prăjiturilor/fursecurilor, nu le mai arunca. Îndepărtează partea arsă cu ajutorul unei răzătoare cu găuri mici (cea pe care o folosești când razi coaja de lămâie)
  3. Vrei fursecuri cu textură perfectă? Ei bine, înainte de a pune aluatul la copt, ar fi bine să îl răcește (o oră este în regulă, peste noapte este perfect). De asemenea, lovește ușor tava de cuptor când o scoți, pentru a evita lipirea fursecurilor de ea.
  4. Dacă bananele pe care le ai nu sunt îndeajuns de bune și coapte pentru găti cu ele, le poți coace rapid în cuptorul preîncălzit circa 30 de minute.
  5. Dacă nu ai un sucitor/făcăleț la îndemână pentru a întinde aluatul, poți folosi cu încredere și o sticlă de vin.
Trucuri și secrete culinare
Trucuri și secrete culinare

Trucuri și secrete în bucătărie de la bunica

  1. Tortul/prăjitura se va tăia perfect folosind un cuțit cald.
  2. Pentru a avea rezultate mai bune atunci când pregătești un desert, ar fi bine să lași untul și ouăle la temperatura camerei peste noapte.
  3. Busuiocul proaspăt se păstrează mai bine la temperatura camerei dacă este pus cu tulpinile în apă.
  4. Pentru o culoare mai frumoasă a prăjiturilor, cozonacilor, plăcintelor şi cornuleţelor, alege să le ungi cu cafea cu lapte înainte de a le băga la cuptor.
  5. Se recomandă ca friptura să nu se săreze înainte de a fi prăjită, pentru că sarea o poate usca excesiv şi o face să își piardă aroma.
  6. Atunci când trebuie să adaugi apă în mâncare, ar fi bine să foloseşti apă fierbinte.
  7. Pentru ca ceapa să fie mai gustoasă și mai crocantă, ține-o în lapte înainte de a o prăji.
  8. Dacă vrei ca piureul de cartofi să iasă mai pufos, adaugă o linguriţă de oţet.
  9. Legumele fierte își păstrează culoarea dacă, imediat ce le-ai scos din apa în care au fiert, le pui într-un vas cu apă rece sau cuburi de gheaţă.
  10. Adaugă în compoziţia glazurilor o lingură de iaurt și vei vedea că acesta nu va mai plesni după ce se răcește.
  11. Dacă fursecurile pregătite de tine au ieşit prea tari, adaugă în cutia în care le păstrezi o felie de pâine.
  12. Dacă ai pus prea multă grăsime în mâncare, adaugă un cub de gheaţă. Aceasta atrage grăsimea şi astfel se poate scoate mai uşor din mâncare.
  13. Dacă ai scăpat prea multă sare în supă, adaugă un cartof. El va absorbi sarea în exces.
  14. Adaugă sare peste peşte cu 10-15 minute înainte de a îl prăji sau pune pe grătar.
  15. Înainte de pune cartofii la prăjit, este recomandat să îi scurgi de apă şi să îi ştergi cu un şervet uscat.

Sursă: retete.unica.ro