Home » Cum să faci orice » Baba Ganoush – rețetă. Cum se face salata de vinete orientală. Ingrediente și mod de preparare

Baba Ganoush – rețetă. Cum se face salata de vinete orientală. Ingrediente și mod de preparare

Alexandru Cazacu / 13.12.2021, 11:10
Baba Ganoush – rețetă. Cum se face salata de vinete orientală. Ingrediente și mod de preparare

Cunoscută și sub denumirea de „muttabal” sau „salat hatzilim”, Baba ganoush este de fapt o salată de vinete orientală afumată și cremoasă. De obicei, aceasta este făcută din vinete fragede coapte, pastă de susan, usturoi și citrice. În articolul de mai jos, noi ți-am pregătit o rețetă inedită de Baba ganoush. Acest preparat este foarte delicios și va fi cu siguranță pe placul tuturor.

Rețetă de Baba Ganoush. Cum se prepară salata de vinete orientală

Sensul literal al denumirii „baba ganoush” este „tată răsfățat”. În concluzie, atunci când mănânci o astfel de salată, pur și simplu nu poți să nu te simți puțin răsfățat. Fiind un preparat sățios și extrem de gustots, Baba ganoush este foarte ușor de făcut acasă, iar noi îți vom spune de ce ingrediente ai nevoie și care este modul de preparare.

Ingrediente:

  • 2 vinete mari (aproximativ 800 g)
  • 3 linguri tahini (pastă de susan)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 3 căței de usturoi
  • zeama de la o lămâie
  • sare și piper (după gust)
  • pătrunjel proaspăt.

Mod de preparare

Mai întâi ne vom ocupa de coacerea vinetelor. Așadar, spălăm vinetele și le tăiem în jumătăți pe lungime. Tapetăm o tavă întinsă cu folie de aluminiu, pe care vom așeza vinetele unse cu ulei de măsline (pe partea dinspre interior). Lăsăm vinetele la copt pentru aproximativ 40 – 45 de minute, apoi le scoatem și le lăsăm să se răcească.

După ce vinetele s-au răcit, scoatem miezul cu ajutorul unei linguri, îl pasăm cu o furculiță și îl transferăm într-un bol. Peste miezul de vânătă adăugăm uleiul de măsline, pasta de susan, usturoiul zdrobit și zeama de la o lămâie. Potrivit de sare și piper, după care amestecăm bine toate ingredientele cu ajutorul unui mixer, până când obținem o pastă cremoasă și omogenă.

Transferăm Baba ganoush într-o farfurie, presărăm deasupra puțină boia afumată și ornăm cu pătrunjel proaspăt. Această minunată salată de vinete orientală poate fi servită alături de lipii proaspete (vedeți rețeta de lipii de mai jos).

Rețetă de Baba ganoush. Cum se prepară salata de vinete orientală
Rețetă de Baba ganoush. Cum se prepară salata de vinete orientală

Rețetă rapidă de lipii de casă

Deși sunt făcute fără drojdie, aceste lipii de casă sunt flexibile și moi. Pentru această rețetă vei avea nevoie doar de făină, ulei, sare, praf de copt și puțină apă. Iată cum poți să faci lipii chiar acasă la tine.

Ingrediente:

  • 300 g făină de grâu
  • 30 ml ulei
  • 150 ml apă călduță
  • 1 linguriță praf de copt
  • un praf de sare.

Mod de preparare lipie de casă

Amestecăm într-un bol făină cu praful de copt și sarea. Adăugăm uleiul și amestecăm până obținem un aluat sfărâmicios. Peste acesta turnăm apa călduță și frământăm până aluatul devine omogen și nu se mai lipește de mâini (aproximativ 5 minute). Dacă mai este nevoie, vom adăuga apă sau făină, deoarece aluatul nu trebuie să fie nici foarte tare, dar nici prea moale.

După ce am terminat de frământat, formăm o bilă din aluat și o învelim în folie de plastic, după care îl lăsăm să se odihnească pentru aproximativ 60 de minute. După ce s-a scurs acest timp, presărăm masa de lucru cu făină, împărțim aluatul în 10 – 12 biluțe egale și le întindem cu sucitorul. Acum, într-o tigaie fără ulei vom coace lipiile pe fiecare parte.