Home » Cum să faci orice » Bucătărie vegetariană. Ce poți să prepari rapid și ușor, dacă nu vrei să consumi carne. 6 rețete delicioase

Bucătărie vegetariană. Ce poți să prepari rapid și ușor, dacă nu vrei să consumi carne. 6 rețete delicioase

Alexandru Cazacu / 26.12.2021, 11:00
Bucătărie vegetariană. Ce poți să prepari rapid și ușor, dacă nu vrei să consumi carne. 6 rețete delicioase

Fiind adepții unei diete vegetariene, foarte mulți oameni aleg să consume doar preparate fără carne. Dacă și tu te afli printre aceștia, în următoarele rânduri, noi îți vom prezenta câteva rețete vegetariene extrem de delicioase și foarte ușor de preparat. Iată o listă cu unele dintre cele mai gustoase mâncăruri pe care le poți face fără carne.

Rețete vegetariene. Mâncăruri delicioase fără carne

După cum spuneam, în ultima perioadă, dietele vegetariene au devenit din ce în ce mai populare. Așadar, în continuarea acestui articol vei găsi câteva rețete vegetariene care, deși sunt preparate fără carne, sunt extrem de savuroase. La prepararea acestora nu vei pierde foarte mult timp, iar ingredientele sunt sunt foarte sănătoase și la îndemâna oricui. Haideți să vedem care sunt aceste preparate vegetariene și de ce avem nevoie pentru a le găti.

Lasagna cu vinete

Ingrediente:

  • 3 vinete potrivite
  • 3 cepe mari
  • 5 – 6 căței de usturoi
  • 5 – 6 roșii coapte
  • 100 g parmezan ras
  • 150 g cașcaval
  • foi de lasagna
  • ulei de măsline
  • busuioc
  • oregano
  • sare și piper.

Pentru sosul alb vom folosi, 50 g făină albă, 50 g margarină, 500 ml lapte de soia, sare și piper.

Mod de preparare

Spălăm și tocăm vinetele în cuburi potrivite, le presărăm cu sare și le lăsăm la scurs într-o sită pentru aproximativ 15 minute. Apoi, tocăm mărunt cățeii de usturoi. Punem puțin ulei de măsline la încins într-o tigaie, în care vom căli cuburile de vinete. Punem în tigaie ceapa tocată și usturoiul, asezonăm de sare, piper, busuioc și oregano și lăsăm să se călească puțin. Între timp, tăiem roșiile felii și dăm mozzarella și cașcavalul prin răzătoarea mare.

Într-o cratiță punem făina cu margarina și sarea, amestecând continuu. Când dau semne de sfârâială, stingem cu o cană de lapte cald și dăm cratița de pe foc, amestecând în continuare. Adăugăm și restul de lapte și amestecăm mai amestecăm până când sosul devine cremos și capătă consistența smântânii, după care luăm cratița de pe foc.

Într-o tavă cu dimensiunile de aproximativ 20 x 30 cm, turnăm un strat de sos alb, iar peste acesta am așezat foile de lasagna. Punem un strat de legume călite, felii de roșii, cașcaval și parmezan ras. Apoi vom pune un strat alt strat de foi de lasagna, un alt strat de legume, felii de roșie și repetăm în acest fel până terminăm. Este recomandat să calculați ingredientele pentru a estima numărul de straturi. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 50-60 de minute.

Burger cu Fasole

Ingrediente:

  • 100 g pâine de secară
  • o jumătate de ceapă roșie
  • 150 g ciuperci
  • 1 conservă de fasole neagră
  • 4 felii de brânză Cheddar
  • 4 chifle
  • sos tabasco (sau sosul preferat)
  • 1 – 2 roșii
  • ulei de măsline.
Mâncăruri vegetariene fără carne
Mâncăruri vegetariene fără carne

Mod de preparare

Curățăm ceapa, o tocăm și o punem împreună cu ciupercile și pâinea de secară într-un robot de bucătărie. Mixăm toate ingredientele până obținem o pastă fină. Adăugăm în vasul robotului și fasolea scursă de lichid, asezonăm cu sare și piper și mixăm în continuare. Apoi, împărțim compoziția în patru părți egale și modelăm chiftelele pentru burger. Le ungem cu ulei și le așezăm pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dăm tava la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute, până când chiftelele devin închise la culoare. Scoatem tava din cuptor și punem câte o felie de Cheddar deasupra fiecărei chiftele.

Tăiem chiflele în două și pe fiecare dintre părți întindem sos tabasco. Acum trebuie doar să „construim” burgerul după preferințe, folosindu-ne de feliile de roșii, ceapa tăiată rondele, salata verde, etc.

Crochete cu năut

Ingrediente:

  • 1 conservă de năut de 200 g
  • 250 g spanac
  • 1 ceapă
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2 lingurițe pudră de curry
  • pesmet
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • sare și piper după gust
  • ulei de măsline.

Mod de preparare

După ce am spălat spanacul, îl opărim pentru aproximativ 2 minute în apă clocotită cu sare. Scurgem spanacul. Scurgem și năutul, îl clătim cu apă rece și îl lăsăm din nou la scurs. Adăugăm în vasul robotului de bucătărie boabele de năut, spanacul, usturoiul zdrobit și ceapa tocată mărunt, pudra de curry și potrivim de sare și piper. Apoi, mixăm toate ingredientele până obținem o pastă fină.

Formă din pasta respectivă crochetele, le tăvălim prin pesmet și le așezăm într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Stropim crochetele cu puțin ulei de măsline și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 10 – 12 minute sau până când crochetele devin crocante.

Rețete vegetariene – Fasole în stil italian

Ingrediente:

  • 1 conservă fasole (300 g)
  • 150 ml suc de roșii
  • 100 ml supă de legume (putem folosi și apă)
  • 2 căței de usturoi
  • rozmarin
  • ulei de măsline
  • frunze de salvie
  • sare și piper.

Mod de preparare

Scurgem fasolea și o clătim cu apă rece, apoi o vom lăsa să se scurgă bine. Punem uleiul la încins într-o cratiță, iar peste acesta adăugăm cei doi căței de usturoi, câteva frunze de salvie și puțin rozmarin. Călim toate ingredientele pentru aproximativ 1-2 minute, după care adăugăm în cratiță și sucul de roșii.

Fierbem totul la foc mic pentru circa 15 minute, iar apoi vom adăuga fasolea boabe, asezonăm cu sare și piper, amestecăm ingredientele și lăsăm totul să fiarbă pentru alte 10 minute la foc mic.

Vinete picante

Ingrediente:

  • 3 vinete medii
  • oregano
  • 1 linguriță fulgi de chili
  • 1 lingură de piper
  • ulei de măsline
  • sare.

Vinete picante – mod de preparare

Mai întâi spălăm și curățăm vinetele, apoi le ștergem de apă și le tăiem în două pe lungime. În mijlocul fiecărei jumătate vom face o crestătură (fără să atingem coaja). Presărăm vinetele cu sare, având grijă ca aceasta să ajungă și în tăietură, apoi le lăsăm să stea pentru aproximativ trei sferturi de oră.

După ce s-au scurs cele 45 de minute, stoarcem ușor vinetele pentru a elimina surplusul de lichid, tamponăm suprafața acestora cu șervețele de hârtie și le ungem pe fiecare cu câte o linguriță de ulei de măsline.

Tapetăm tava de cuptor cu hârtie de copt, iar în locurile unde vom așeza jumătățile de vinete presărăm oregano, piper și fulgi de chili. Acum punem vinetele în acele locuri cu partea tăiată în jos și le coacem pentru aproximativ 35 – 40 de minute.

Rețete vegetariene – Salată de spanac

Ingrediente:

  • 100 g spanac verde
  • 100 g salată verde (la alegere)
  • 30 g pulpă de portocală
  • puțin suc de portocale
  • 4 ridichi
  • semințe de floare soarelui, dovleac și susan
  • sare
  • ulei de măsline.

Mod de preparare

Mai întâi vom curăța și spăla frunzele de spanac și salată, după care le ștergem cu un prosop de hârtie. Curățăm portocala, îndepărtăm pielița și firele albe, iar apoi tăiem cubulețe pulpa. Curățăm și spălăm ridichile și le tăiem în feliuțe foarte subțiri. Într-un bol încăpător punem frunzele de salată și cele de spanac, feliile de ridiche, pulpa de portocală și semințele și amestecăm bine toate ingredientele.

Adăugăm peste acestea sucul de portocală, vom adăuga uleiul de măsline și un praf de sare, și amestecăm din nou ingredientele.