Home » Cum să faci orice » Care este cel mai bun material de bucătărie. Soluții pentru orice buget

Care este cel mai bun material de bucătărie. Soluții pentru orice buget

Manolică Anca / 28.05.2022, 15:22
Care este cel mai bun material de bucătărie. Soluții pentru orice buget

Dulapurile sunt printre cele mai importante părți ale unei bucătării. La urma urmei, avem nevoie de spațiu de depozitare! Însă, acestea joacă, de asemenea, un rol cheie în estetica și fluxul zonei de bucătărie, iar alegerea materialelor potrivite pentru mobilă, care să se potrivească nevoilor tale, este unul dintre primele lucruri de care trebuie să ții cont atunci când îți amenajezi bucătăria.

Cel mai bun material pentru mobila de bucătărie

Cele mai bune materiale pentru mobila de bucătărie. Când vrem să cumpărăm sau să fabricăm singuri mobila pentru bucătărie trebuie mai întâi să ţinem cont de stilul pe care îl dorim şi de amenajarea celorlalte încăperi. Astfel, putem opta pentru o bucătărie clasică sau pentru una modernă, cu materiale în culori foarte vii.

  • Bucătăria modernă

Materialele necesare pentru mobilierul dintr-o bucătărie modernă sunt de regulă mai ieftine. Efectul estetic vine din contraste şi din îmbinarea inedită a culorilor şi elementelor, scrie Adevărul. Astfel, fronturile pot fi lucioase, lăcuite sau acoperite cu sticlă

La fel de bine se potrivesc și elementele care imită lemnul, cu blaturi și fronturi ale ușilor în culori îndrăznețe. Hotele decorative din inox au de obicei şi un rol estetic important. De asemenea, un sistem ingenios de iluminat cu LED-uri încorporate în mobilă va da bucătăriei un farmec deosebit.

  • Bucătăria clasică

Stilul clasic va fi mereu la modă. Acesta este caracterizat în special de folosirea lemnului ca material și de folosirea unor culori calde. Frontul casetat poate fi patinat, pentru o impresie de vechi, iar finisajul elementelor este în general mat.

Idei de mobilă de bucătărie
Idei de mobilă de bucătărie

După alegerea stilului în care dorești să arate bucătărie, trebuie să alegi materialele pentru mobilă. Pentru feţele de uşă ale dulapurilor se poate folosi: PAL melaminat, care este foarte ieftin şi imită destul de bine lemnul, sau mobilier din MDF. Acesta din urmă se poate vopsi în culori mate sau lucioase sau MDF acoperit de sticlă. Aceasta din urmă este o variantă ceva mai scumpă dar mai rezistentă.

Lemnul masiv este și el o soluţie bună, pentru că este un material tradiţional. Se poate vopsi, dar trebuie să știi că în timp lemnul poate fi afectat de schimbările de temperatură şi umezeala din bucătărie.

Peste PAL sau MDF se poate aplica un strat de furnir, care va da un aspect frumos, care imită bine lemnul. Furnirul nu poate fi însă revopsit sau lăcuit.

Pentru carcasa dulapului este indicat să se folosească PAL, nu lemn natural, chiar și în cazul unui stil clasic. Mobilierul din PAL este mai rezistent şi mai ieftin. Pentru o rezistenţă mai bună la umezeală, PAL-ul poate fi tratat cu o soluţie specială. Este bine ca pentru bucătărie să se aleagă un PAL de calitate, mai bine tratat decât cel destinat mobilei din restul casei.

  • Variante de blaturi de bucătărie

Blatul de bucătărie este partea cea mai expusă a mobilei și cea mai intens folosită. Se poate zgâria foarte ușor, poate avea mereu apă pe el și este expus la mari variaţii de temperatură, astfel că ar trebui să fie foarte rezistent. Există mai multe tipuri de materiale din care se poate fabrica un blat, ca de exemplu: granit, inox, lemn dur, compozit pe bază de cuarţ, porţelan sau blat laminat.

Dintre toate acestea, cele mai dure sunt cele din granit, cuarţ şi porţelan. Tot ele sunt şi cele mai rezistente la temperaturi ridicate, la zgârieturi și nu se pătează. În acest caz, este de înțeles de ce prețurile sunt ceva mai ridicate decât în cazul unui blat laminat.