Nu puține sunt cazurile în care elevii români reușesc să aducă medalii la diferite concursuri internaționale, să execeleze în învățământ, iar mai apoi să ia calea străinătății pentru a urma cursurile unor universități consacrate la nivel mondial. Copiii deștepți ai României se fac remarcați în multe țări, printre care și Marea Britanie.
La nivelul național al Marii Britanii, aproximativ 10% dintre studenți reușesc să se califice cu titlul de „First-Class Honorus”, ceea ce reprezintă echivalentul „Magna cum Laude”. Pe de altă parte, majoritatea elevilor trec cu onoruri de clasa a doua sau a treia.
Unul dintre românii eminenți este Maria Dumitrașcu, o fată care a reușit să obțină alumna Laude-Reut în promoția 2019, primind această distincție odată cu obținerea diplomei de licență în domeniile Cultural and Media Studies, în cadrul Universității din Leeds, una dintre cele mai mari instituții de învățământ din Marea Britanie. Ca Maria sunt mulți alți elevi și studenți care reușesc să obțină astfel de merite peste hotare.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Foarte mulți părinți se întreabă dacă al lor copii să urmeze studiile în cadrul unui liceu sau universități din țară, ori de peste hotare. Cu toate că avem foarte mulți elevi și studenți merituoși, sistemul educațional din România este unul diferit în comparație cu cel din străinătate, în continuare suferind de multe hibe.
Spre exemplu, anii de liceu petrecuți într-un colegiu de tip Sixth Form, care include ultimii doi ani de liceu, este sistemul care te pregătește pentru studiile universitare, lucru care îți va permite să descoperi diferențele de dificultate pentru aprofundarea materiilor de sutdiu.
Numărul materiilor diferă, raportat la sistemul educațional din România. Așadar, în cazul în care dorești să studiezi la A-level, numărul materiilor va scădea drastic, nefiind obligatoriu ca matematica de exemplu, să fie studiată la acest nivel. Vei studia doar 3 materii de interes pentru tine și poți renunța la cele care îți displac.
De asemenea, gradul de dificultate este diferit. Așadar, programa A-level este una cu un nivel ridicat de dificultate în comparație cu o programă normală, însă chiar dacă va părea destuld de dificilă la început, nu ar trebui să te impacientezi pentru că această programă îți va dezvolta abilitățile academice precum gândirea critică sau cea analitică.
Programa A-level se concentrează foarte mult pe analiză și pe dezvoltarea acestui tip de gândire, iar în acest caz, învățatul „pe de rost”, așa cum îl întâlnim în majoritatea instituțiilor de învățămând din România, nu este încurajat. Profesorii își creează așteptări mai mari de la tine și implicit te vor solicita mai mult. În acest tip de programă, gândirea orignială este cea apreciată, lucru care te va pregăti temeinic pentru universitate. Tot profesorii sunt cei care te vor încuraja să îți dezvolți aceste abilități, fiind conștienți de faptul că această transformare nu poate apărea peste noapte.
De asemenea, libertatea este foarte importantă, astfel că programa școalară este creată într-un asemenea mod în care elevii au la dispoziție timp și pentru propria persoană și pasiunile lor. Astfel, chiar dacă primești un orar, revine în responsabilitatea ta să îți organizezi timpul în așa fel încât să ai timp și pentru studii, fiind totodată și un exercițiu de time-management.