Home » Cum să faci orice » Cu ce este, de fapt, diferită coliva în zilele de post față de cele de dulce. Cum se gătește corect pentru cele două momente

Cu ce este, de fapt, diferită coliva în zilele de post față de cele de dulce. Cum se gătește corect pentru cele două momente

Ileana Mladinoiu / 07.07.2021, 18:05
Cu ce este, de fapt, diferită coliva în zilele de post față de cele de dulce. Cum se gătește corect pentru cele două momente

Coliva este atestată încă din primele secole ale creștinismului, deși izvoarele istorice arată că este mult mai veche. Se spune că în urmă cu peste 7.000 de ani, oamenii nu duceau grâul la măcinat. Îl decojeau, după care îl mâncau crud sau fiert.

Rețetă de colivă

Credem că vă amintiți din vremea copilăriei cum bunicile, mătușile voastre amestecau colive înainte de pomenirile tradiționale ortodoxe ale celor din familia de care aparțineați.

Prin urmare, rețeta de colivă de post are ca ingredient de bază arpacaș fiert (grâu decorticat) și se prepară destul de ușor.

Pentru decor, aveți multe posibilități, chiar dacă opționale. Simplitatea este o alegere bună, mai important rămâne mesajul vizual și spiritual pe care îl poartă.

Cu ce este, de fapt, diferită coliva în zilele de post față de cele de dulce
Colivă

Ingrediente pentru coliva tradițională de post

  • 500 g de arpacaș din grâu de calitate;
  • 1,5 l de apă;
  • un vârf de cuțit de sare;
  • 250 g de zahăr sau miere de albine;
  • 20 g de zahăr vanilat;
  • 2 linguri coajă rasă de lămâie;
  • 2 linguri esență de rom (opțional);
  • ½ linguriță de scorțișoară (opțional);
  • 200 g de nucă tocată;
  • 200 g de nucă măcinată;
  • 2-3 linguri de pesmet sau biscuiți populari mărunțiți;
  • 2 linguri de cacao

Mod de preparare

Pașii pentru a prepara rețeta de colivă de post:

Într-un vas se spală arpacaşul în 9 ape, simbolizând cele 9 cete îngerești, cele 9 trepte ale mântuirii, respectiv cele 9 trepte pe care trebuie să le parcurgă sufletele decedaților. Preoții recomandă ca în timp ce spălați grâul să rostiți “Tatăl nostru”.

Se pune apoi arpacașul în apă rece la fiert-bunicile foloseau ceaunul- dar e bună și o oală din inox. Se acoperă cu apă, cam de un lat de palmă. Se adaugă sarea. Ca să nu se prindă de fundul vasului, zgâlțâiți-l (evitați amestecul, ca să nu obțineți un terci) sau utilizați o lingură de lemn, amestecând ușor.

Nu lăsați ca apa să dispară complet. În caz de se întâmplă acest lucru ori dacă vă place coliva mai suculentă, adăugați puțină apă fierbinte.

Se dă deoparte şi se lasă la răcit până a doua zi dimineața. Un prosop curat din bumbac/in pus deasupra va ajuta coliva să nu prindă coajă foarte groasă.

După răcire, se dă la o parte coaja care s-a format. Începe acum prepararea cu adevărat a colivei, finisarea. Arpacașul se amestecă într-un lighean de bucătărie, bol mare sau oală, cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, esențele, orice alte ingrediente opționale aveți pe listă, gustând pentru a verifica cât de dulce este.

După ce s-au încorporat bine toate ingredientele, așezați coliva pe o farfurie sau platou, dându-i forma dorită-rotundă sau ovală, apoi se ornează.

Presărați un strat de pesmet cernut (presat cu un carton)/nucă măcinată/biscuiții măcinați/zahărul pudră. Formați o cruce după un șablon din cacao, miez de nucă/bomboane (opțional). Se curăță marginile platoului/farfuriei de zahărul sau pesmetul căzut de la cernut.

Cu ce se deosebește coliva de dulce față de cea de post

Pentru coliva de dulce veți folosi aceleași ingrediente numai că grâul va fi fiert în lapte îndulcit. Coliva aceasta se consumă ca un desert, mai ales de Crăciun. Seamănă cu prepararea orezului cu lapte.

Ingrediente:

  • 250 g de arpacaș;
  • 750 ml de lapte;
  • 150 g de zahăr;
  • 1/2 linguriță pudră de vanilie;
  • 1/2 linguriță scorțișoară;
  • un praf de sare

Arpacașul va fi pus la fiert timp de 20 de minute. După ce a dat în clocot, luați cratița de pe foc, adăugați scorțișoara și vanilia. Răsturnați în boluri mici, puneți miere de albine, apoi nuci, alune mici de pădure, migdale mărunțite, fistic etc.

Preoții consideră coliva element absolut necesar pentru pomenirea morților. Ea este adusă la biserică spre a fi sfințită împreună cu o sticlă de vin. A fost introdusă în biserică după minunea Sfântului Teodor Tiron săvârșită la 50 de ani după moartea acestuia în vremea împăratului Iulian Apostolul (361-363).