Coliva este atestată încă din primele secole ale creștinismului, deși izvoarele istorice arată că este mult mai veche. Se spune că în urmă cu peste 7.000 de ani, oamenii nu duceau grâul la măcinat. Îl decojeau, după care îl mâncau crud sau fiert.
Credem că vă amintiți din vremea copilăriei cum bunicile, mătușile voastre amestecau colive înainte de pomenirile tradiționale ortodoxe ale celor din familia de care aparțineați.
Prin urmare, rețeta de colivă de post are ca ingredient de bază arpacaș fiert (grâu decorticat) și se prepară destul de ușor.
Pentru decor, aveți multe posibilități, chiar dacă opționale. Simplitatea este o alegere bună, mai important rămâne mesajul vizual și spiritual pe care îl poartă.
Pașii pentru a prepara rețeta de colivă de post:
Într-un vas se spală arpacaşul în 9 ape, simbolizând cele 9 cete îngerești, cele 9 trepte ale mântuirii, respectiv cele 9 trepte pe care trebuie să le parcurgă sufletele decedaților. Preoții recomandă ca în timp ce spălați grâul să rostiți “Tatăl nostru”.
Se pune apoi arpacașul în apă rece la fiert-bunicile foloseau ceaunul- dar e bună și o oală din inox. Se acoperă cu apă, cam de un lat de palmă. Se adaugă sarea. Ca să nu se prindă de fundul vasului, zgâlțâiți-l (evitați amestecul, ca să nu obțineți un terci) sau utilizați o lingură de lemn, amestecând ușor.
Nu lăsați ca apa să dispară complet. În caz de se întâmplă acest lucru ori dacă vă place coliva mai suculentă, adăugați puțină apă fierbinte.
Se dă deoparte şi se lasă la răcit până a doua zi dimineața. Un prosop curat din bumbac/in pus deasupra va ajuta coliva să nu prindă coajă foarte groasă.
După răcire, se dă la o parte coaja care s-a format. Începe acum prepararea cu adevărat a colivei, finisarea. Arpacașul se amestecă într-un lighean de bucătărie, bol mare sau oală, cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, esențele, orice alte ingrediente opționale aveți pe listă, gustând pentru a verifica cât de dulce este.
După ce s-au încorporat bine toate ingredientele, așezați coliva pe o farfurie sau platou, dându-i forma dorită-rotundă sau ovală, apoi se ornează.
Presărați un strat de pesmet cernut (presat cu un carton)/nucă măcinată/biscuiții măcinați/zahărul pudră. Formați o cruce după un șablon din cacao, miez de nucă/bomboane (opțional). Se curăță marginile platoului/farfuriei de zahărul sau pesmetul căzut de la cernut.
Pentru coliva de dulce veți folosi aceleași ingrediente numai că grâul va fi fiert în lapte îndulcit. Coliva aceasta se consumă ca un desert, mai ales de Crăciun. Seamănă cu prepararea orezului cu lapte.
Ingrediente:
Arpacașul va fi pus la fiert timp de 20 de minute. După ce a dat în clocot, luați cratița de pe foc, adăugați scorțișoara și vanilia. Răsturnați în boluri mici, puneți miere de albine, apoi nuci, alune mici de pădure, migdale mărunțite, fistic etc.
Preoții consideră coliva element absolut necesar pentru pomenirea morților. Ea este adusă la biserică spre a fi sfințită împreună cu o sticlă de vin. A fost introdusă în biserică după minunea Sfântului Teodor Tiron săvârșită la 50 de ani după moartea acestuia în vremea împăratului Iulian Apostolul (361-363).