Home » Știri » Știri sociale » Cum se face coliva – sfaturi de la gospodine și idei de ornare

Cum se face coliva – sfaturi de la gospodine și idei de ornare

Pană Emanuela / 06.11.2020, 08:15

Coliva, desertul preferat al românilor, este considerată o ofrandă ce se aduce pentru sufletele morților, la zilele rânduite pentru pomenirea lor. Ea reprezintă trupul decedatului și este o expresie materială a credinței în nemurire, fiind făcută din boabe de grâu, pe care Mântuitorul le-a înfățișat ca simboluri ale învierii trupurilor. Te întrebi de cât grâu sau arpacaș ai nevoie pentru a prepara o colivă sau cum să o decorezi? Citește-ne în continuare.

Cum se face coliva. Sfaturi de la gospodine

De regulă, coliva de grâu se face la pomeni, parastase și la sâmbetele morților din calendar, fiind tradițională ritualului ortodox. Acest desert își are originea în antichitate, în perioada precreștină, fiind un derivat al unui fel modest: grâu fiert cu miere de albine. Acest „dulce“ vechi de mii de ani se oferea și zeilor ca ofrandă și se mânca la anumite sărbători.

Probabil că fiecare familie deține câte o rețetă de colivă, moștenită de la bătrâni și testată în timp. Pe lângă faptul că e delicios, acest simplu și umil desert nu conține grăsimi, singurul preparat care mai are această calitate fiind salata de fructe.

Există persoane care refuză să consume colivă, fiind asociată cultului morților. Însă, sunt și mulți cărora le place acest preparat, care poate fi făcut în diverse moduri: colivă cu bomboane, cu rom, cu nucă și coajă de lămâine, cu stafide și cocos, cu cafea de miere, cu migdale măcinate, cu mac, cu biscuiți pisați, simplă, etc.

Noi ne vom opri la rețeta tradițională, iar pentru aceasta aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  •  500 g arpacaș
  •  350 g zahăr
  •  350 g nucă
  •  6 pliculețe zahăr vanilinat
  •  5 lingurițe coajă de lămâie
  •  100 g stafide
  •  1 pachet zahăr pudră pentru ornat.

Mod de preparare:

  1. Pentru început, se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert. Spre deosebire de rețetele cu orez (jumătate de cană de orez, patru căni de apă), pentru coliva tradițională ai nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş.
  2. Se fierbe la foc mic, aproape o oră, până ce bobul de arpacaş crapă sau „înfloreşte“.
  3. În tot acest timp se alege nuca și se separă cei mai frumoși mieji pentru ornat. Restul se dau prin mașina de tocat sau se macină.
  4. În arpacaș se adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă din când în când, ca să nu se lipească de fundul vasului.
  5. Când arpacașul s-a fiert, se dă deoparte şi se lasă la răcit peste noapte.
  6. Dimineața începe prepararea propriu-zisă a colivei tradiționale. Se amestecă arpacașul cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafide și orice alte ingrediente îți mai sunt pe plac.
  7. După ce se încorporează bine toate îngredientele, se pune coliva într-o farfurie lată și se ornează. Poți presăra cacao, nucă de cocos sau poți așeza bomboane deasupra.

Citește și: Idei pentru pachete de parastas de dulce și de post. Ce să pui în pachețelele pe care le dai de pomană

Bonus – idei de ornare

1. Colivă cu bomboane

2. Colivă cu fructe și nucă de cocos

3. Colivă cu cacao

4. Colivă cu miez de nucă

5. Colivă cu bomboame, nucă și cacao