Home » Știri » Știri sociale » Colivă tradițională moldovenească – cum să o faci exact ca la mănăstire

Colivă tradițională moldovenească – cum să o faci exact ca la mănăstire

Ileana Mladinoiu / 30.12.2020, 14:17
Colivă tradițională moldovenească – cum să o faci exact ca la mănăstire

Deși Postul Mare a trecut, cu gândul la cel viitor, este bine să știm că prima sâmbătă din Postul Mare are o semnificaţie dublă: începutul pomenirilor celor adormiţi şi comemorarea Sfântului Teodor Tiron, de numele căruia se leagă introducerea binecuvântării colivei în tradiţia liturgică a Bisericii şi, mai târziu, în slujba Panihidei.

Originea colivei

Povestea minunilor colivelor, conform ziarullumina.ro, este atribuită Patriarhului Nectarie al Constantinopolului (sfârşitul secolului IV). Se spune că împăratul Iulian Apostatul (ultimul împărat păgân al romanilor) a poruncit să fie stropite cu sângele animalelor sacrificate idolilor toate produsele vândute în piaţa cetăţii imperiale, pentru a le întina astfel postul creştinilor.

Mucenicul Teodor s-a arătat în vis arhiepiscopului de atunci, Eudoxie (360-369), descoperindu-i planul lui Iulian şi sfătuindu-l să fiarbă boabe de grâu (în greacă „kolva“, de unde şi românescul „colivă“) şi să le împartă locuitorilor Constantinopolului pentru ca aceştia să nu cumpere alimente din târg.

Astfel, Eudoxie a stabilit ca în fiecare an, la încheierea primei săptămâni a Postului Mare, să se prăznuiască memoria acestei minuni şi a Sfântului Teodor. De aceea, în Tradiţia Bisericii, această sâmbătă a mai fost numită Sâmbăta Sfântului Teodor sau Sâmbăta colivelor.

Ce semnifică, de fapt, coliva

De fapt, conform dogmelor bisericești, coliva exprimă credința în Înviere, deoarece Domnul s-a folosit de exemplul bobului de grâu pentru a-și anunța Învierea.

Acesta trebuie îngropat în pământ, ca să se descompună, să încolțească și să rodească. Același lucru se întâmplă și cu trupul omului care se îngroapă, se alterează, după care învie.

Poate v-ați întrebat de ce se îndulcește coliva și de ce se decorează. Dulceața colivelor simbolizează dulceața vieții alături de sfinții și îngerii din Rai, iar bomboanele, miezul de nucă puse deasupra în formă de cruce semnifică purtarea crucii de către creștini.

Colivă
Colivă

Rețetă de colivă tradițională moldovenească

Ingrediente:
-1 kg arpacaș
-500-600 g zahăr sau miere de albine groasă, curată, naturală
-1 kg nucă măcinată
-coajă de la 2 lămâi
-coajă de la 1 portocală
-vanilie (1-2 linguri de pastă), 2 păstăi sau zahăr vanilinat, după gust)
-esență rom
-3 l apă
-1 praf de sare
Pentru decor:
-300 g biscuiți simpli
-50 g zahăr pudră
-200 g miez de nucă măcinat
-cacao și/sau bombone

Mod de preparare colivă

Grâul se spală în 9 ape, acest lucru simbolizând cele 9 cete ale îngerilor, și se alternează apă rece cu apă călduță. Prima dată se spală cu apă rece, adunându-se impuritățile de deasupra. Apoi se curăță cu apă caldă, rece și tot așa. Puneți 3 l de apă și lăsați 30 de minute la decantat.

Coliva se prepară în cratiță cu fund gros au ceaun pentru a nu se lipi. După 30 de minute, se pune cratița pe foc.Lăsați focul mare până când apa dă în clocot. Dați focul mic și puneți capacul. Lăsați la foc mic până când grâul se umflă și se desface. Acest proces durează aproximativ 2 ore.

Nu amestecați, deoarece grâul trebuie să-și păstreze boabele întregi. Este normal doar dacă grâul se află în formă lichidă. Gustați să vedeți dacă este moale. După ce ați stins focul, așezați capacul.

Acoperiți cu un șervețel gros și lăsați până a doua zi. Absorbind complet apa, grâul se va umfla și nu se va forma coajă.

A doua zi, gustați pentru a vedea dacă mai este necesară adăugarea altor ingrediente. Dacă aveți o compoziție prea moale, se recomandă să se adauge biscuiți sfărâmați fin și să se amestece bine.

Preparatul se așază pe un platou sau o tavă. Creați o formă frumoasă. Puteți decora cu biscuiți măcinați amestecați cu nucă măcinată și zahăr pudră. Realizați o cruce din bomboane colorate sau din cacao. Opțional adaugați scorțișoară, migdale, apă de trandafiri.

Pentru coliva mănăstirească

Ingrediente:
-1 cană de grâu
-70 g de alune
-70 g de nuci
-70 g de migdale
-200 g stafide
-fulgi de cocos
-zahăr pudră
-1 linguriță de scorțișoară (după gust)
-zahăr (după gust)
-200 g de biscuiți din grâu

Preparare:
Se pregătesc de seara toate ingredientele uscate. Măcinați nucile, stafidele și biscuiții. Adăugați apă la grâu și lăsați-l pentru a se înmuia peste noapte. Puneți dimineața grâul la fiert. Amestecați cu restul ingredientelor. Așezați pe un platou și ornați-o așa cum se cuvine.