Home » Cum să faci orice » Cum să faci friptura perfectă. Greșeli banale pe care trebuie să le eviți

Cum să faci friptura perfectă. Greșeli banale pe care trebuie să le eviți

Alexandru Cazacu / 07.05.2022, 14:55
Cum să faci friptura perfectă. Greșeli banale pe care trebuie să le eviți

Cu siguranță, nu sunt mulți cei care ar refuza o friptură suculentă, fragedă și delicioasă. Deși carnea poate fi preparată în nenumărate moduri, atunci când vine vorba despre friptura perfectă, pe lângă ingredientele necesare, este nevoie și de puțină pricepere. Află în rândurile următoare cum să faci o friptură demnă de un adevărat expert în arta culinară. Iată ce greșeli trebuie să eviți.

Cum să faci friptura perfectă

Deși unii ar putea crede că prepararea unei fripturi este floare la ureche, există câteva greșeli pe care multe persoane le fac și care ar putea strica preparatul. Evident, friptura perfectă nu trebuie să fie nici prea în sânge, dar nici prea bine făcută (uscată). Chiar dacă acest lucru ține de gustul fiecăruia, o friptură medium-rare va fi cu siguranță apreciată de toată lumea de la masă.

Pentru a face o friptură ca la carte, temperatura de gătire joacă un rol foarte important, însă la fel de mult contează și felul în care este tăiată carnea și tipul acesteia. Indiferent de carnea pe care o alegem, înainte de a fi gătită trebuie adusă la temperatura camerei. De asemenea, atunci când gătești friptura trebuie să te asiguri că ajunge la temperatura corespunzătoare.

Deși nu este chiar atât de ușor să o nimerești din prima, atunci când apeși ușor cu degetele pe carne, aceasta trebuie să fie moale, fragedă și puțin zemoasă. Totodată, în locul unde ai apăsat va rămâne o urmă vizibilă. În schimb, dacă friptura este gătită mai mult, carnea nu va avea nicio reacție la atingere.

Cum să faci friptura perfectă. Greșeli pe care trebuie să le eviți
Cum să faci friptura perfectă. Greșeli pe care trebuie e bine să le eviți

Greșeli pe care trebuie să le eviți

După cum spuneam și în rândurile de mai sus, una dintre principalele greșeli pe care le face atunci când gătim o friptură este gătitul în exces. Cu toate acestea, există și alți factori care pot ruina o friptură delicioasă.

Frigerea cărnii este foarte importantă. Crusta care se formează la suprafața cărnii în acest proces nu este doar pentru gustul delicios al preparatului, ci are și rolul de a omorî bacteriile. Așa că nu este indicat să alegeți o tigaie antiaderentă, pentru că acestea nu pot ajunge la temperatura corespunzătoare, iar friptura nu se sigilează. Așa că, o tigaie de fontă este perfectă în această situație.

Totodată, atunci când întorc carnea în tigaie, mulți oameni folosesc furculița. Ei bine, carnea nu trebuie înțepată atunci când o sigilăm, așa că cel mai bine este să folosim un clește atunci când o întoarcem. Aglomerarea cărnii în tigaie este o altă greșeală comună.

O altă greșeală frecvent întâlnită este punerea cărnii umede în tigaia încinsă. Înainte de a o frige în tigaie, carnea trebuie să fie bine ștearsă de apă. În plus, carnea ar trebui să fie sărată cu cel puțin 30 de minute, înainte de a fi ștearsă de apă și pusă în tigaie.

Pasul care definitivează friptura perfectă este lăsarea acesteia să se odihnească după ce a fost gătită. Specialiștii în arta culinară spun că, în funcție de dimensiunea bucății de carne, friptura trebuie să se odihnească între 5 și 20 de minute înainte de a fi tăiată.