Home » Cum să faci orice » Cum să scoți corect căpușele la câini și ce e bine să faci după înțepătură. Pașii esențiali de urmat

Cum să scoți corect căpușele la câini și ce e bine să faci după înțepătură. Pașii esențiali de urmat

Manolică Anca / 25.05.2022, 12:09
Cum să scoți corect căpușele la câini și ce e bine să faci după înțepătură. Pașii esențiali de urmat

Dacă câinele tău petrece mult timp afară, verificările de căpușe ar trebui să facă parte din rutina ta zilnică. Și chiar dacă îndepărtarea acestor paraziți de pe animalul tău de companie poate să nu fie plăcută, este important să o faci într-un mod corect și cât mai repede posibil. În rândurile de mai jos găsești pașii pe care trebuie să îi urmezi în tot acest proces.

Cum îndepărtezi corect căpușele de pe câine

Căpușele sunt unul dintre cei mai de temut dăunători, și nu din cauza mărimii sau a aspectului lor, ci din cauza problemelor de sănătate pe care le pot cauza. Deoarece sunt purtătoare de mulți viruși și bacterii, în fiecare an căpușele infectează mii de animale și oameni cu boli precum boala Lyme, babesioza și ehrlichioza, printre altele.

Transmiterea agenților patogeni localizați în intestinul parazitului poate avea loc la doar trei până la șase ore după ce are loc o mușcătură, așa că, cu cât îndepărtezi mai repede căpușa, cu atât sunt mai puține șanse ca patrupedul tău să se îmbolnăvească.

Pașii pe care trebuie să îi urmezi

Pasul 1: Verificarea de căpușe

Recomandat este să verifici câinele de căpușe după fiecare plimbare în aer liber. Începeți prin a îți trece încet degetele pe tot corpul câinelui. Dacă simți o umflătură, verifică să nu fie vreo căpușă înfiptă acolo. Acordă o atenție sporită zonei capului, la urechi, gât, burtă și la partea interioară a coapselor.

Acești paraziți preferă zone cu piele subțire și puțină blană.

Căpușele la câini
Căpușele la câini

Pasul 2: Este o căpușă?

Căpușele pot fi negre, maro sau cafenii și au opt picioare. Însă, pot fi și foarte mici, abia putând fi văzute. În funcție de cantitatea de sânge absorbită, mărimea lor poate varia între cea a unui vârf de ac și cea a unui sâmbure de cireașă.

Pasul 3: Îndepărtarea sigură

Pentru acest proces, ai nevoie de:

  • Mănuși – este important să eviți contactul direct cu parazitul
  • Pensetă curată, cu vârf fin / dispozitiv de îndepărtare a căpușelor
  • Dezinfectant sau cremă antiseptică
  • Alcool izopropilic

Folosind o pensetă:

  • Întinde blana câinelui, apoi prinde căpușa cât mai aproape posibil de pielea câinelui (atenție să nu îl ciupești).
  • Scoate-o încet, cu o mișcare lentă, dreaptă și constantă. Nu o smuci, pentru că riști ca gura acesteia să se rupă și să rămână încorporată în piele, ducând la o posibilă infecție.

Atenție! Nu îndepărta niciodată o căpușă cu degetele. Nu numai că este o metodă ineficientă, dar strângerea poate injecta și mai mult material infecțios.

Pasul 4: Curățarea și îngrijirea ulterioară

Pune căpușa în alcool izopropilic și notează data la care ai îndepărtat-o. Dacă animalul tău de companie începe să prezinte simptome ale unei boli transmise de căpușe, este posibil ca medicul veterinar să dorească să o identifice sau să o testeze.

Unele simptome includ artrită sau șchiopătare care durează trei-patru zile, reticență la mișcare, articulații umflate, febră, oboseală, ganglioni limfatici umflați, pierderea poftei de mâncare și probleme neurologice.

Spală-te bine pe mâini, curăță rana patrupedului cu antiseptic și asigură-te că îți cureți bine și penseta cu alcool izopropilic.

Supraveghează zona în care a fost căpușa pentru a vedea dacă apare o infecție. Dacă pielea rămâne iritată sau infectată, programează o consultație la medicul veterinar.