Home » Cum să faci orice » Cum scoți petele de ulei de pe ciment sau pavaj. Soluția eficientă

Cum scoți petele de ulei de pe ciment sau pavaj. Soluția eficientă

Manolică Anca / 05.04.2022, 11:13
Cum scoți petele de ulei de pe ciment sau pavaj. Soluția eficientă

Când vine vorba de construirea unei terase, a unei alei, a unui drum de acces sau a altor proiecte similare în curte, cimentul sau pavajul sunt două dintre cele mai populare alegeri. Cu toate acestea, unul dintre „dușmanii” acestui tip de amenajare este posibilitatea apariției petelor de ulei. Care, cu cât sunt lăsate mai mult, cu atât sunt mai dificil de îndepărat. Hai să vedem cum poți să scoți petele de ulei de pe ciment sau pavaj.

Soluția pentru a îndepărta petele de ulei de pe ciment sau pavaj

Accidentele se întâmplă. Fie că este vorba de uleiul rămas de la mașina cu scurgeri a unui oaspete, de uleiul de la o reparație de camion sau de uleiul de gătit de la ultimul grătar din curte, este foarte probabil ca într-o zi te confrunți și tu cu o pată nedorită pe terasa sau aleea ta din ciment sau pavaj.

În cele mai multe cazuri, ar trebui să poți îndepărta pata cu produse pe care le ai deja acasă. Desigur, există și varianta achiziționării unor produse din comerț, ca de exemplu degresanți sau detergenți speciali, dar trebuie să știi că aceștia conțin acizi. Drept urmare, este destul de dificil să îi folosești.

Soluția eficientă în doar câțiva pași simpli

Iată un ghid pas cu pas care te ajută să îndepărtezi rapid și eficient petele de ulei de pe pavele:

Pasul 1: Înmoaie excesul de ulei și grăsime cu un prosop

Dacă găsești scurgerea la scurt timp după ce s-a produs, este posibil să existe încă lichid la suprafața pavajelor. Astfel, foloselte rosoape de hârtie sau o cârpă pentru a absorbi cât mai mult din grăsime sau ulei.

Cum scoți petele de ulei de pe ciment
Cum scoți petele de ulei de pe ciment

Pasul 2: Folosește nisipul de la pisici pentru a absorbi restul de ulei

Dacă încă mai este o cantitate semnificativă de ulei pe pavele, folosește-te de nisipul pe care îl pui în litiera pisicii. Presară din belșug nisip peste pată și uniformizează în așa fel încât să poată să absoarbă cât mai mult din pată. Lasă să acționeze, după care strânge cu o mătură tot așternutul.

Pasul 3: Curăță zona cu detergent de vase

Următorul pas este frecarea zonei pătate cu detergent de vase, apă și o perie bună. Atenție, însă, nu trebuie folosiți peri de sârmă, deoarece aceștia zgârie pavajul.

Dacă pata este mai mică și nu ai la îndemână detergent de vase, poți folosi în schimb bicarbonat de sodiu. Acesta fie se presară peste pată, fie îl poți amesteca cu apă pentru a crea o pastă ușor abrazivă. În ambele cazuri, aplică-l pe pată și freacă apoi zona cu o perie.

Pasul 4: Spală zona cu un furtun de grădină

Ultimul pas pentru a îndepărta uleiul de pe pavele este să clătești pur și simplu zona. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să folosești un furtun de grădină cu o duză pentru a pulveriza zona. Folosirea unei duze permite direcționarea unui flux de apă cu presiune mai mare către locul în care a fost pata.

O altă opțiune este folosirea unui aparat de spălat cu presiune. Aceasta este adesea folosită, pentru că este mult mai eficientă în astfel de cazuri, cu pete dificil de îndepărtat. Atenție însă, pentru că acest aparat poate deteriora mult mai ușor suprafețele din beton, cărămidă sau pavaj. Fii atent unde și cum direcționezi jetul peste zona cu pricina.