Home » Cum să faci orice » Cum se pun corect gogoșarii la oțet. Pașii esențiali pe care trebuie să-i parcurgi ca să iasă de nota 10

Cum se pun corect gogoșarii la oțet. Pașii esențiali pe care trebuie să-i parcurgi ca să iasă de nota 10

Alexandru Cazacu / 03.09.2021, 13:03
Cum se pun corect gogoșarii la oțet. Pașii esențiali pe care trebuie să-i parcurgi ca să iasă de nota 10

Se pare că toamna își intră încet în drepturi, iar în această perioadă grădinile din România sunt pline de fel și fel de legume. Tot în toamnă, gospodinele își umplu cămara cu diverse preparate pentru iarnă, iar printre murăturile preferate de români se află și gogoșarii în oțet. Află în continuare cum se pun corect gogoșarii la oțet. Rețeta este foarte simplă, iar rezultatul este unul delicios.

Rețetă de gogoșari la oțet. Ce trebuie să faci pentru ca aceștia să iasă perfecți

După cum vă spuneam gogoșarii în oțet sunt extraordinari de buni și pot fi serviți ca garnitură la diferite preparate. Ei bine, în următoarele rânduri, noi vă vom spune în următoarele rânduri cum se pun gogoșarii la oțet și care sunt ingredientele de care veți avea nevoie pentru această rețetă simplă și delicioasă.

Gogoșari la oțet – Ingrediente:

  • 3 kilograme de gogoșari
  • 3 l de apă
  • 1 l de oțet
  • sare după gust
  • boabe de piper
  • boabe de muștar
  • 3 frunze de dafin
  • 2 – 3 rădăcini de hrean
  • frunze de țelină
  • 350 g zahăr.

Modul de preparare

Pentru început, vom spăla bine gogoșarii, având grijă ca aceștia să nu fie stricați sau să aibă unele defecte. După ce i-am spălat, le scoatem cotoarele și îi curățăm de semințe, după care îi tăiem în sferturi sau fâșii mai mici, în funcție de cât de mari sunt. Acum, urmează să curățăm și să tăiem rădăcinile de hrean sub forma unor bețișoare scurte.

Într-o oală, punem apa, oțetul, boabele de piper și cele de muștar, foile de dafin zahărul și sarea (aproximativ 60 g de sare), după care vom amesteca toate ingredientele și le vom lăsa să fiarbă până când saramura noastră ajunge la punctul de fierbere. După ce lichidul a ajuns la punctul de fierbere, stingeți focul și gustați. Dacă vi se pare că saramura mai are nevoie de zahăr, mai puteți adăuga.

Acum, vom opări în apa fierbinte gogoșarii, pentru aproximativ cinci minute, până când se vor înmuia puțin (nu foarte moi). Este recomandat ca aceștia să nu fie opăriți toți odată, ci în mai multe rânduri. Cu ajutorul unei palete cu găuri, vom scoate gogoșarii scurși din oală și îi vom pune într-un vas separat. Vom continua să opărim și ceilalți gogoșari, procedând la fel.

Cum se pun gogoșarii la oțet pentru iarnă
Cum se pun gogoșarii la oțet pentru iarnă

Cum se pun în borcane gogoșarii la oțet

Iată că am ajuns și la umplerea borcanelor, care pot să fie de 800 ml. În continuare, vom așeza pe fundul borcanului câteva bețișoare de hrean, apoi așezăm și gogoșarii. În timp ce îi așezăm, pe marginea borcanului sau printre gogoșari, vom mai pune și câte o tijă de hrean și frunze de țelină. Trebuie să avem grijă ca borcanele să fie cât mai pline, până la refuz (puteți chiar să presați puțin gogoșarii).

După ce ați pus gogoșarii, turnați din saramura (cu tot cu boabele de muștar și piper) peste aceștia până borcanul se umple și închideți bine capacul. Procedați la fel și cu restul de gogoșari, până ce umpleți toate borcanele. După ce am făcut toate aceste lucruri, nu ne mai rămâne decât să lăsăm borcanele cu gogoșari la oțet să se răcească, după care le vom da în cămară.