Home » Cum să faci orice » Rețetă de gutui la cuptor cu miere. Este absolut senzațională

Rețetă de gutui la cuptor cu miere. Este absolut senzațională

Ileana Mladinoiu / 13.06.2021, 13:38
Rețetă de gutui la cuptor cu miere. Este absolut senzațională

Gutuia este rodul gutuiului, un copac mic de 4 până la 6 metri înălțime originar din Iran. Acest copac crește numai în locuri cu climă foarte caldă. Sezonul gutuii este toamna. Atunci coaja verde și subțire devine galbenă, ceea ce înseamnă că fructul este copt. Pulpa este foarte parfumată și fermă.

Beneficiile consumului de gutui:

Sunt bogate în fibre, în special pectină, care are proprietatea de gelificare. De asemenea, consumul de gutui poate întârzia golirea gastrică, favorizând astfel sațietatea.

A fost studiată gutuia ca având legătură cu anumite tipuri de cancer, în special cancerul de colon și de rinichi. În cele din urmă, pectina ar avea capacitatea de a forma o barieră fizică care protejează celulele intestinale împotriva infecției microbiene.

Gutuia este un fruct deloc de neglijat datorită conținutului ridicat de apă și de antioxidanți. Este un foarte bun regulator al tranzitului intestinal.

Sunt sursă de vitamina C. Cu toate acestea, consumată gătită, majoritatea vitaminei C este distrusă de căldură. Gutuia mai conține compuși fenolici cu proprietăți antioxidante. Ajută la scăderea colesterolului și a zahărului din sânge.

Sunt sursă de potasiu. În organism, potasiul este utilizat pentru a echilibra pH-ul sângelui și pentru a stimula producția de acid clorhidric în stomac, sprijinind astfel digestia. Mai mult, facilitează contracția mușchilor, inclusiv a inimii și participă la transmiterea impulsurilor nervoase.

Sunt sursă de cupru. Ca o componentă a multor enzime, cuprul este necesar pentru formarea hemoglobinei și a colagenului (o proteină utilizată pentru structura și repararea țesuturilor) în organism. Mai multe enzime care conțin cupru ajută și la apărarea organismului împotriva radicalilor liberi.

Cum să alegeți gutuile potrivite

La recoltare, gutuia poate cântări între 200 și 300 g. Este apropiată de pere ca formă și structură, deși are o pieliță mai fermă decât a perelor. Există mai multe soiuri care se diferențiază prin forma lor: de pară, de măr. Soiurile ce se găsesc cel mai des pe rafturile noastre sunt: ​​Champion (soi de origine americană), gutui de Portugalia, soiuri Aurii (de România), de Constantinopol, de Ungaria, Serbia etc.

Când cumpărați gutui, căutați un fruct cărnos, ferm, cu o coajă parțial galbenă. Dacă nu sunt coapte complet, lăsați-le să se coacă la temperatura camerei. Dacă sunt crude, curățați-le, tăiați-le și presărați-le cu suc de lămâie înainte de a le pune în congelator.

Rețetă de gutui cu miere la cuptor
Rețetă de gutui cu miere la cuptor

Rețetă de gutui la cuptor cu miere

Una dintre cele mai bune modalități de a vă maximiza beneficiile pentru sănătate și de a obține o masă delicioasă este să folosiți gutui la cuptor cu miere. Toată lumea cunoaște proprietățile produselor apicole, în special ale mierii. Are efect antiinflamator, expectorant, antioxidant asupra organismului, ajută la întărirea sistemului imunitar.

Gătite, gutuia și mierea se completează reciproc, sporind beneficiile. Gutuia gătită cu miere, la care mai puteți adăuga și nuci, este o delicatesă rafinată și un substitut perfect al dulciurilor de cofetărie.

Poate fi consumată de către copiii mici, pacienții cu debilități și femeile gravide. Desertul acesta va accelera vindecarea răcelilor, va îmbunătăți tractul digestiv. Fructele coapte au un efect benefic asupra ficatului și rinichilor.

Ingredientele folosite la rețeta de gutui la cuptor cu miere:

  • 3 bucăți de gutui;
  •  3 linguri de miere;
  • 30 g zahăr pudră;
  • o păstaie de vanilie.

Mod de preparare:

Mai întâi, fructele alese trebuie spălate, șterse bine pentru a îndepărta puful de pe piele. Tăiați-le apoi pe jumătate și scoateți-le semințele. O cantitate mică de miere și vanilia ar trebui să fie plasată în scobitură. Tot aici puteți pune nuci măcinate, alune etc. Puteți folosi și miere cristalizată și puteți presăra puțin zahăr deasupra.

Așezați fructele pregătite pe o foaie de copt într-o tavă pe care o introduceți în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ o jumătate de oră. Temperatura cuptorului este de 180 de grade. Gradul de preparare este determinat de dulceața fructului și de gradul de înmuiere.

Care este istoria gutuiului

Grecii credeau că gutuiul îndepărta influențele rele și era un simbol al iubirii și fertilității. În ceea ce privește romanii, aceștia au folosit uleiul său esențial pentru a crea parfumuri. Semințele gutuiului au fost folosite și ca bază pentru spray de păr.

Gutuia era întrebuințată mai ales pentru a face gem și jeleuri. Termenul “marmeladă” provine din însuși grecescul “marmelada” care înseamnă gem de gutui.