Home » Cum să faci orice » Secretul gospodinelor din Delta Dunării pentru cea mai bună ciorbă de pește. Rețeta pe care s-o încerci pentru masa de Florii

Secretul gospodinelor din Delta Dunării pentru cea mai bună ciorbă de pește. Rețeta pe care s-o încerci pentru masa de Florii

Alexandru Cazacu / 17.04.2022, 11:14
Secretul gospodinelor din Delta Dunării pentru cea mai bună ciorbă de pește. Rețeta pe care s-o încerci pentru masa de Florii

În ziua de Florii, credincioșii care au decis să țină postul Paștelui au dezlegare la pește. Fără doar și poate, printre preparatele tradiționale din pește preferate de români se numără și ciorba. În acest context, astăzi vă vom prezenta o rețetă deosebită de ciorbă de pește. Află care este secretul gospodinelor din Delta Dunării pentru o ciorbă de demnă de un adevărat maestru în arta culinară.

Cea mai bună ciorbă de pește. Rețeta pe care trebuie să o încerci pentru masa de Florii

După cum spuneam, de Florii, Biserica Ortodoxă dă dezlegare la pește, așa că cei care postesc se pot bucura de diferite preparate din pește. Ciorbele sunt unele dintre cele mai îndrăgite preparate ale românilor, iar noi îți vom spune în continuare cum se face cea mai bună ciorbă de pește. Deși nu este foarte greu de preparat, gospodinele din Delta Dunării au câteva secrete pentru un preparat ca la carte.

De exemplu, pentru ca ciorba să ne iasă absolut delicioasă este recomandat să folosim mai multe specii de pește proaspăt. De asemenea, la ciorbă trebuie să folosim atât pește răpitor, cât și fitofag. Se folosesc și tacâmuri de pește (capuri și cozi), dar și pești mai micuți.

Apa în care au fiert aceștia se strecoară, iar apoi vom fierbe în ea bucățile de pește mai consistente (medalioane, fileuri și așa mai departe). Lăsând la o parte toate aceste lucruri, hai să vedem cum se prepară și care sunt ingredientele de care vom avea nevoie pentru această rețetă.

Ciorbă de pește

Ingrediente:

  • 1 kg pește mic (carasul este perfect)
  • capul și coada unui crap mare
  • 1 kg rondele de crap, șalău, știucă, novac, somn
  • 1 morcov
  • 2-3 cartofi
  • 2 cepe
  • 2-3 roșii
  • oțet pentru înăcrit
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel și leuștean proaspăt tocat.
Secretul gospodinelor din Delta Dunării pentru cea mai bună ciorbă de pește. Rețeta pe care s-o încerci pentru masa de Florii
Cea mai bună ciorbă de pește. Rețeta pe care s-o încerci pentru masa de Florii

Mod de preparare

Mai întâi, curățăm și spălăm bine peștele. Într-o oală încăpătoare vom pune 4 litri de apă cu sare, în care vom fierbe peștii mici, capul și coada de crap. Pentru o ciorbă limpede este necesar să îndepărtăm spuma formată, până când aceasta nu mai apare. Lăsăm la fiert pentru circa 30 de minute.

Între timp, curățăm și spălăm legumele. Ceapa o tocăm mărunt, morcovul cubulețe, iar cartofii îi tăiem în cuburi potrivite. După ce s-au scurs cele 30 de minute, strecurăm zeama și o turnăm înapoi în oală. Adăugăm în oală legumele și lăsăm ciorba să fiarbă pentru aproximativ un sfert de oră. Apoi, punem în ciorbă bucățile mai mari de pește și roșiile tocate. Potrivim de sare și piper, apoi lăsăm să fiarbă încă 15 – 20 de minute.

Iată că am ajuns și la secretul gospodinelor din Delta Dunării. Este vorba despre ultimul pas în prepararea ciorbei de pește, adică acrirea. Mai exact, ciorba nu se înăcrește niciodată cu borș, ci cu oțet. Așadar, după ce peștele a fiert, adăugăm în ciorbă oțet după gust și lăsăm să mai dea un clocot. Oprim apoi focul, presărăm în oală pătrunjel și leuștean tocat și acoperim cu capac.

Important de menționat este faptul că peștele se servește, separat de zeamă, cu mujdei de usturoi, iar zeama se bea la sfârșit.